VIDEO Scandal în centrul Bacăului: „Blocul ăsta ne lasă fără lumina Soarelui, pe viaţă. Avizele încalcă legea, dacă e incendiu, pompierii nu pot intra“
0Primăria Bacău, pe baza avizelor altor instituţii, a dat autorizaţie pentru construirea unui bloc pe strada Nicoale Titulescu, în spatele blocului Stării Civile, la doar trei metri de blocul turn. Astăzi, de la ora 10, locatarii celor două imobile au ieşit în stradă, unde au invitat şi autorităţile locale, pentru explicaţii. Studiul de însorire a fost făcut chiar de Conextrust, firmă a beneficiarului.
Întreaga zonă din centrul Bacăului, cuprinsă între Magazinul Luceafărul, Farmacia 1 şi Starea Civilă, una din cele mai aglomerate din oraş, este afectată de ridicarea unui imobil, al cărui beneficiar este afaceristul Viorel Rusu.
Blocul va avea 5 etaje şi supantă şi este ridicat pe structura de S+P+ 2 etaje a unui centru de afaceri, pe care controversatul milionar a vrut să-l facă cu fonduri de la UE, dar la care s-au înregistrat suspiciuni de fraudă la fonduri europene.
Aproximativ 50 de locatari au ieşit astăzi, în stradă, să se întâlnească cu reprezentanţii Primăriei Bacău dar şi ai altor instituţii, care au semnat avize pentru construirea acestui imobil.
Oamenii au reclamat faptul că ridicarea acestui bloc încalcă legislaţia din domeniul construcţiilor, din domeniul sănătăţii publice dar şi al situaţiilor de urgenţă.
Locatarii de la blocul turn, de la Scările A, B şi C, au reclamat faptul că imobilul care se construieşte la doar trei metri, care are deja înălţimea de 4 etaje, i-a lăsat pe mulţi fără lumină în casă, că zgomotul, utilajele dar şi muncitorii le-au făcut viaţa un infern. Toate astea se adaugă la faptul că municipalitatea a autorizat un supermarket la strada centrală, la parterul aceluiaşi bloc, care practic a sufocat traficul în zonă.
Ba mai mult, locatarii afirmă că în proiect este menţionat fals că pot fi realizate 13 locuri de parcare la subsolul blocului, care vor fi coborâte cu liftul şi încă 15 la suprafaţă, deoarece nu există atât spaţiu.
Afectaţi de construirea imobilului sunt şi locatarii de la Blocul 3, de pe strada Nicolae Titulescu, majoritatea pensionari, care s-au văzut blocaţi astfel în apartamente.În curtea interioară a blocului, unde sunt intrările în scări nu poate intra o ambulanţă, o maşină de pompieri sau una mortuară.
La discuţii au participat un inginer de la Rustrans dar şi arhitectul şef al municipiului Bacău, Alexandru Geliman, care a repetat faptul că blocul are avize din partea mai multor instituţii, dar care a dat din umeri atunci când a fost întrebat dacă i-ar place să locuiască într-un apartament unde să nu mai vadă niciodată lumina Soarelui.
Din partea locatarilor au vorbit şi Antoaneta Luttinger şi Victoria Custură, care au venit pregătite cu hârtii din partea mai multor instituţii (Instituţia Prefectului, Primăria Bacău, Garda de Mediu, Agenţia Judeţeană de Mediu, Direcţia de Sănătate Publică).
Protestul de astăzi va continua. Locatarii vor să continue demersurile, faţă de încălcarea legii din partea funcţionarilor din instituţii, care au servit cu semnătura pentru interesele financiare ale omului de afaceri. „Vrem să ne adresăm instituţiilor centrale, până la preşedintele României. Ne este clar ce e în Bacău, ştim cine este beneficiarul şi ce a mai făcut. Unii spun că ar trebui să ne fie frică“, a spus Victoria Custura.
Antoaneta Luttinger (Video) a luat cuvântul la începutul dezbaterilor din stradă şi a remarcat faptul că avizele date pentru construirea blocului ar încălca legislaţia din domeniul construcţiilor, sănătăţii publice şi cea referitoare la situaţiile de urgenţă. „Ce putem face? Imobilul, centrul de afaceri pentru care s-a dat autorizaţie, trebuia să aibă două etaje şi supantă. Acum vedem că se tot ridică şi va avea 5 etaje şi supantă, va ajunge la etajul 6-7. Nu vom mai vedea deloc lumina soarelui. La blocul vecin nu pot veni nici pompierii. Degeaba au murit oameni la Colectiv. Autorizaţiile se dau la fel“
Un locatar de la blocul 3 de pe strada Nicolae Titulescu a remarcat că există un protocol semnat cu locuitorii de la imobilele din jur, dar că întreaga construcţie nu putea fi autorizată pentru mai mult de 2 etaje şi supantă.
Studiul de însorire făcut de una din firmele lui Viorel Rusu, asumat fără probleme de Direcţia de Sănătate Publică
Cetăţenii au pus la îndoială şi veridicitatea studiului de însorire, care afirmă ei, este eronat. Într-o adresă recentă, Direcţia de Sănătate Publică confirmă faptul că avizul DSP a fost dat pentru Rustrans pe baza unui studiu de însorire făcut de Conextrust, ambele firme fiind constrolate de controversatul afacerist Viorel Rusu, inculpat deja într-un dosar pentru spălare de bani, fals îndeclaraţii şi denunţător în mai multe dosare ale procurorilor DNA.
„DSPJ Bacău a eliberat „notificarea sanitară“ cu numărul 646/ din 14 mai 2016, pentru obiectivul „Supraetajare, schimbare destinaţie centru de afaceri în imobil locuinţe colective şi spaţii comerciale“, titular Rustrans SRL. Amplasamentul a fost avizat pe baza studiului de însorire numărul 12/2016 întocmit de SC Conextrust, care concluzionează respectarea prevederilor Ordinului Ministerului Sănătăţii 119/2014, pentru construcţia cu regim de înălţime S+P+5E: „Amplasareaa clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minim o oră şi jumăate în solstiţiul de iarnă, a încăperilor de locuit în clădire şi din încăperile învecinate“,
se arată în adresa semnată de directorul executiv Carmen Mihaela Arim, directorul executiv al DSP Bacău.
Povestea controversată din spatele construirii imobilului, cu cercetări penale şi scandal
Amplasamentul pe care se construieşte blocul a fost în urmă cu mai mulţi ani terasa „Grădina de Vară“ şi Restaurantul Comalrid. Clădirea avea spaţii şi birouri la etaj. A intrat în posesia firmei Bestal, controlată de familia Rusu, după o preluare controversată a acţiunilor şi patrimoniului. Preţul plătit în 2011 de Bestal SA a fost de doar 85 de mii de lei (aproximativ 18 mii de euro), de 50 de ori mai puţin decât preţul din grila notarilor. Şi în acest caz s-au făcut plângeri penale şi nu s-a întâmplat nimic.
Ulterior, în 2012, firma Bestal prinde o finanţare europeană, prin ADR NE, din care 7 milioane de lei erau din fondurile UE şi peste 800 de mii de lei erau de la Guvernul României, pentru construirea unui centru de afaceri. Centrul de afaceri trebuia să aibă 2 etaje şi supantă. Construcţia nu a mai fost dusă la bun sfârşit după ce DLAF şi Ministerul Fondurilor Europene au constatat un conflict de interese-fraudă din fonduri UE, deoarece materialele de la centrul de afaceri controlat al Bestal (90% Adelina Rusu-10%Vlad Leuştean) proveneau de la firmele tatălui acţionarului majoritar, Viorel Rusu. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Bacău confirmă faptele, dar clasează dosarul pe motiv că ar fi fost făcute „fără vinovăţia penală prevăzută de lege“.
Beneficiarul fondurilor UE a dat banii traşi din proiect înapoi, s-a pierdut finanţarea şi timp de aproape doi ani scheletul centrului de afaceri a stagnat. Viorel Rusu, care controlează Conextrust-Rustrans-Amici a absorbit firma Bestal şi s-a apucat să obţină autorizaţii pe firma Rustrans, benefiarul actualei construcţii. Locatarii celor două blocuri nu au fost invitaţi pentru a-şi spune părerea în cadrul unei dezbateri publice pentru „Supraetajare, schimbare de destinaţie centru de afaceri în imobil locuinţe colective şi spaţii comerciale“ şi s-au trezit că rămân fără lumină în casă, odată cu ridicarea clădirii.
13 maşini vor fi coborâte cu liftul la subsol
Rustrans a propus un proiect inovativ pentru spaţiul îngust în care construieşte blocul de cinci etaje şi supantă. La finalul investiţiei, trebuie să realizeze un lift, cu care vor fi coborâte maşinile pentru cele 13 locuri de parcare aflate sub pământ.
„Mărimea proiectului: prin proiect se doreşte schimbarea destinaţiei din centru de afaceri cu regim de înălţime S+P+supantă+2E, în imobil de locuinţe colective şi spaţii comerciale cu regim de înălţime S+P+supantă+5E, prin lucrări de supraetajare. Suprafaţa totală a terenului este de 938 mp, construcţia propusă va avea suprafaţa construită la sol de 361,45 mp. Construcţia propusă va fi compusă din două zone:
- o zonă cu funcţiunea de spaţii comerciale, poziţionată la parter şi supantă.
- zona de locuinţe colective, la etajele superioare ale construcţiei (etaj 1- 5).
Subsolul construcţiei va fi destinat parcărilor subterane (13 locuri de parcare) şi funcţiunilor tehnice (centrala termică, adăpost de protecţie civilă). Accesul în parcarea subterană, va fi asigurat prin intermediul unei platforme elevatoare (ascensor) de acces.Parcaje la nivelul terenului, cu suprafaţa de 190 mp (15 locuri de parcare), trotuare ce înconjoară perimetral construcţia, accese carosabile.
Suprafaţa minimă pentru spaţii verzi este de 250 mp, din care spaţii verzi realizate pe parcelă în suprafaţa de 95 mp. Diferenţa de spaţiu verde va fi asigurat prin amenajarea terasei peste ultimul nivel al construcţiei, ca zonă de terasă verde, formată din vegetaţie cu dimensiuni relativ mici, ce nu creşte mult în înălţime.
Pentru realizarea terasei verzi se vor avea în vedere următoarele măsuri:
- suplimentarea stratului hidroizolant;
- prevederea stratului de protecţie împotriva rădăcinilor;
- pământ suficient pentru menţinerea stratului vegetal;
- măsuri suplimentare pentru drenarea apei de ploaie evitând fenomenul de băltire“, se menţionează în proiectul depus pe site-ul Agenţiei de Mediu din Bacău.