Șapte accidente pe Pârtia Nemira, în primele zile. Ce recomandă salvamontiștii schiorilor pentru a evita spitalul

0
Publicat:

Pârtia Nemira a fost deschisă duminică, 14 ianuarie, 2024, și doar în primele patru zile au avut loc accidente grave iar în unele cazuri schiorii s-au ales cu membrele sau coloana fracturată.

Inconștiența pe pârtie a dus mai mulți băcăuani la spital FOTO Salvamont Bacău
Inconștiența pe pârtie a dus mai mulți băcăuani la spital FOTO Salvamont Bacău

Salvamontiștii recomandă schiorilor să schieze cu prudență și să respecte un set minim de reguli pentru a evita situații tragice.

Până la această oră, după doar patru zile de la deschiderea pârtiei, salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Bacău au intervenit la șapte accidente pe pârtie.

”Unul din accidente ne-a șocat și pe noi. În ciuda insistențelor angajaților de la pârtie, un schior teribilist a decis să coboare pe schiuri de la stația inferioară până la stradă, în afara zonei schiabile.

Aventura s-a terminat la spital, cu multiple  traumatisme grave. Norocul lui a fost că salvatorii montani erau foarte aproape și au intervenit rapid, el fiind suspect, printre multe altele, și de fractură de coloană cervicală.”, precizează salvamontiștii pe pagina oficială.

Echipa Salvamont Bacău recomandă un set de reguli pentru evitarea accidentelor

Pentru a schia în siguranță, ar trebui ca fiecare posesor de schiuri să schieze în așa fel încât să nu pună în pericol viața altui schior. „Adaptați-vă viteza și maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiției fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condițiilor atmosferice și densității traficului de pârtie.

Alegeți cu grijă traiectoria pe care urmează să coborâți, în scopul protejării schiorilor aflați în aval.

Depășiți schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiția ca această depășire să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluție neașteptată a celui ce urmează să fie depășit”, spun salvamontiștii.

Dacă cineva vrea să traverseze pârtia, într-un moment de oprire pe traseu, acesta are obligația să analizeze bine traficul și traiectoria schiorilor. Totodată, staționarea pe pârtie nu trebuie să se facă în locuri înguste, fără vizibilitate.  În caz de accident, trebuie apelat la salvatorii montani care patrulează pe pârtie sau se află la punctul de prim ajutor de la baza pârtiei.

Autospecială de teren și remorcă pentru câinii Salvamont

Zilele trecute, în dotarea Serviciului Public Județean Salvamont Bacău, serviciu aflat în subordinea Consiliului Județean Bacău, au intrat autospecială și o remorcă pentru câini.

Mașina de teren este destinată intervenţiilor în situaţii de urgenţă, produse în zone foarte greu accesibile. Aceasta permite deplasarea rapidă pe terenuri accidentate, transportul personalului propriu, acordarea primului ajutor calificat şi transportul victimelor.

Astfel de mașini au ajuns în dotarea tuturor serviciilor de salvamont din România, fiind achiziționate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) iar cofinanțarea a fost asigurată printr-un proiect prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operational Regional (POR) 2014-2020.

Bacău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite