Romeo Stavarache a cerut strămutarea dosarului „Apartamentul“. Cum ar putea scăpa edilul de acuzaţia de tentativă de abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a făcut zilele acestea o cerere de strămutare a dosarului „Apartamentul“, în care este acuzat de procurorii DNA Bacău de tentativă de abuz în serviciu. Cererea se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie( ICCJ)  în luna ianuarie. Totodată, edilul va face o cerere, care va fi judecată tot la ICCJ, referitoare la chestiunea de drept care vizează încadrarea penală a tentativei de abuz în serviciu.

Dosarul Apartamentul ar putea să fie judecat în alt judeţ din ţară, după ce Romeo Stavarache a depus o cerere, la Curtea de Apel Bacău, care se va judeca în luna ianuarie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În motivarea cererii s-a luat în calcul mediatizarea excesivă a cazului şi posibila imparţialitate a magistraţilor. „S-a făcut o cerere de strămutare a dosarului, care se va judeca curând la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Totodată, se va face şi o cerere de dezlegare a unei chestiuni de drept, care se referă la încadrarea din dosar a domnului Stavarache, aceea de tentativă de abuz în serviciu“, a precizat Antoniu Obancia, avocatul lui Romeo Stavarache.

Primarul Bacăului a afirmat chiar în ziua în care a fost trimis în judecată în acest dosar, pe 3 aprilie 2014, că este primul caz din România inculpat pentru tentativă de abuz în serviciu, pentru o faptă care nu există. „Precizez că fapta pentru care sunt trimis în judecată şi anume «tentativă la abuz în serviciu», pe motiv că s-ar fi creat un presupus prejudiciu în urma încheierii unui contract de vânzare-cumpărare pentru un apartament, nu există, întrucât nici contractul de închiriere şi nici contractul de vânzare nu au fost niciodată semnate de mine“, a declarat atunci Romeo Stavarache.

Mai mult, edilul ar putea solicita, în faza de apel a procesului, o expertiză în cazul unor documente, asupra cărora planează suspiciunea că ar fi fost realizate ulterior închierii contractului de închiriere al apartamentului către Gheorghe Muntianu, când Poliţia a început primele verificări în acest caz.

Potrivit articolului 475 din Noul Cod Penal, „un complet de judecată al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, al curţii de apel sau al tribunalului, învestit cu soluţionarea cauzei în ultimă instanţă, constatând că există o chestiune de drept, de a cărei lămurire depinde soluţionarea pe fond a cauzei respective şi asupra căreia Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a statuat printr-o hotărâre prealabilă sau printr-un recurs în interesul legii şi nici nu face obiectul unui recurs în interesul legii în curs de soluţionare, va putea solicita Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să pronunţe o hotărâre prin care să se dea rezolvare de principiu chestiunii de drept cu care a fost sesizată“.

„Domnul Romeo Stavarache încă nu a făcut această cerere, deoarece nu a avut când. Se poate solicita dezlegarea unei chestiuni de drept doar la apel, iar dosarul a bătut pasul pe loc până acum“, a mai precizat Antoniu Obancia.

 În dosarul în care procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Romeo Stavarache pentru tentativă de abuz în serviciu mai sunt judecaţi Gheorghe Muntianu, fostul şef al Fondului Locativ al Primăriei Bacău, care a primit un apartament, fără să aibă acest drept şi Gavril Pircu, fost şef al Direcţiei de Patrimoniu, care a semnat pentru subalternul său, Muntianu. Tribunalul Bacău i-a condamnat, pe 20 octombrie, pe Romeo Stavarache şi Gheorghe Muntianu, la 3 ani de închisoare, cu suspendare iar pe Gavril Pircu, la doi ani, cu suspendare.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite