Român condamnat pentru moartea prin sufocare a 39 de migranți vietnamezi. I-a abandonat într-un camion frigorific

0
Publicat:

Marius Drăghici, un bărbat din Onești, a fost condamnat la 12 ani și 7 luni de închisoare pentru ucidere din culpă și conspirație pentru a ajuta imigrația ilegală. Românul este șoferul care a condus camionul frigoric în care și-au găsit moartea prin sufocare 39 de vietnamezi.

Marius Drăghici FOTO stiridiaspora.ro
Marius Drăghici FOTO stiridiaspora.ro

Justiția britanică l-a condamnat pe Marius Drăghici, un bărbat de 50 de ani din Onești, la 12 ani și 7 luni de închisoare pentru implicarea în moartea prin sufocare a 39 de migranți vietnamezi într-un camion frigorific. Românul a pledat vinovat la cele 39 de acuzații de omor din culpă și unul de conspirație pentru a ajuta la imigrația ilegală.

Reamintim că trupurile neînsuflețite ale celor 39 de migranți din Vietnam au fost descoperite într-un camion frigorific într-o zonă industrială din Grays, Essex (Marea Britanie), în octombrie 2019, îngrozind o lume întreagă.

Judecător. „A fost o roată mică, dar esențială din conspirația criminală”

Judecătorul care a instrumentat cazul a spus că românul „a fost o roată mică, dar esențială, din ansamblul acestei conspirații criminale” care „punea potențialii migranți în pericol de moarte”.

Marius Drăghici a mai fost condamnat la patru ani și două luni de închisoare pentru infracțiunea de imigrare ilegală, care urmează să fie executată concomitent cu prima pedeapsă.

Românul era responsabil de transportul migranților în Marea Britanie - acționând ca șofer - iar procurorul Bill Emlyn Jones KC l-a descris drept  mâna dreaptă a unuia dintre liderii grupării infracționale, Gheorghe Nica.

Nica este unul dintre cei patru bărbați deja condamnați pentru omor din culpă - și unul dintre cei 11 în total acum închiși în legătură cu moartea migranților vietnamezi.

Printre victime se numără 28 de bărbați, opt femei și trei copii cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani.

Au plătit între 10.000 și 13.000 de lire sterline ca să moară sufocați

Anchetatorii au stabilit că migranții din Vietnam plătiseră o taxă cuprinsă între 10.000 și 13.000 de lire sterline de persoană pentru o așa numită o rută „VIP” către Europa și promisiunea că la destinație vor primi joburi bine plătite.

Migranții au călătorit pe 22 octombrie 2019, de la Paris la Bierne, un oraș din nordul Franței, de unde au fost duși apoi cu taxiurile la o magazie dintr-o fermă izolată.

Ulterior, au fost îmbarcați într-un camion care a traversat Franța către portul belgian Zeebrugge, plecând apoi cu un feribot către Purfleet-on-Thames, Essex (Marea Britanie).

Cei 39 de migranți din Vietnam care au murit în camionul frigorific FOTO stiridiaspora.ro
Cei 39 de migranți din Vietnam care au murit în camionul frigorific FOTO stiridiaspora.ro

Între timp, în camionul frigorific temperatura a crescut la 38,5 de grade Celsius, nivelul de oxigen a scăzut drastic, iar aerul a devenit irespirabil.

Cei 39 de migranți din Vietnam au făcut zgomot, în speranța că vor fi salvați, dar nimeni nu le-a auzit strigătele de ajutor. În final, au murit din cauza asfixierii și a otrăvirii cu monoxid de carbon.

În instanță au fost redate mesajele vocale cutremurătoare ale victimelor către cei dragi.

Prins în București

Un șofer, Maurice Robinson, din Craigavon, a deschis camionul frigorific într-o zonă industrială din Grays, Essex (Marea Britanie) la primele ore ale zilei de 23 octombrie 2019 și a descoperit trupurile neînsuflețite ale migranților vietnamezi. Bărbatul a sunat îngrozit la Poliție și a anunțat descoperirea macabră.

Eamonn Harrison, Ronan Hughes, Gheorghe Nica și Maurice Robinson sunt cei patriu bărbați care au făcut din grupul infracțional care a coordonat transportul migranților vietnamezi în Marea Britanie. Toți au fost condamnați în 2021 la pedepse cu închisoarea.

Marius Draghici a fugit în România imediat după ce a abandonat camionul frigorific pe marginea șoselei, dar a fost în cele din urmă reținut în București, fiind extrădat la sfârșitul anului 2022.

Eamonn Harrison, Ronan Hughes, Gheorghe Nica și Maurice Robinson FOTO stiridiaspora.ro
Eamonn Harrison, Ronan Hughes, Gheorghe Nica și Maurice Robinson FOTO stiridiaspora.ro

Bărbatul a recunoscut că a fost la ferma izolată Collingwood din Orsett, Essex, unde migranții fuseseră lăsați în timpul operațiunilor anterioare de trafic de migranți din 11 și 18 octombrie 2019.

Avocatul său  a declarat că românul nu a jucat un rol managerial în operațiune și că a fugit din Marea Britanie pentru că era  îngrozit de ceea ce s-a întâmplat. Judecătorul Garnham, care a instrumentat cazul, i-a acordat circumstanțe atenuante lui Drăghici pentru că ar fi simțit „remușcări reale" în legătură cu moartea migranților vitnamezi.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite