Elev eliberat din arest ca să dea corigența la Matematică. Băiatul este judecat pentru trafic de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Bacău i-a permis unui elev de clasa a XII-a, care se află în arest la domiciliu, să părăsească locuința pentru a da corigența la matematică, după ce inițial fusese arestat preventiv și nu a mai putut veni la școală.

Instanța i-a permis elevului să susțină corigența FOTO Shutterstock
Instanța i-a permis elevului să susțină corigența FOTO Shutterstock

Un proces care iese din tipare a fost soluționat recent de Tribunalul Bacău. Pe 30 iunie, instanța a admis solicitarea unui elev de clasa a XII-a de a părăsi locuința unde fusese plasat în arest la domiciliu pentru a susține corigența la Matematică.

În motivarea cererii, tânărul, care în prezent este judecat pentru trafic de droguri de risc și de mare risc, a precizat că în perioada în care a fost arestat preventiv a lipsit de la şcoală si nu a putut să îşi susţină examenele, astfel că a rămas corigent la Matematică.

Din cauza acestei corigențe nu s-a putut înscrie la examenul de bacalaureat, însă ar dori să susţină acest examen în sesiunea din toamnă.

Pentru a putea participa la acest examen este obligat să îşi încheie situaţia şcolară. Prin urmare, a cerut permisiunea instanței să părăsească domiciliul pe 4.07.2023, în intervalul orar 8-14, pentru a se prezenta la liceul din Bacău unde învață pentru a da corigența.

Potrivit articolului 221, alineatul 6 din Codul de Procedură Penală, „la cererea scrisă şi motivată a inculpatului, judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, prin încheiere, îi poate permite acestuia părăsirea imobilului pentru prezentarea la locul de muncă, la cursuri de învăţământ sau de pregătire profesională ori la alte activităţi similare sau pentru procurarea mijloacelor esenţiale de existenţă, precum şi în alte situaţii temeinic justificate, pentru o perioadă determinată de timp, dacă acest lucru este necesar pentru realizarea unor drepturi ori interese legitime ale inculpatului”.

Judecător: „I se aduce atingere dreptului la învățătură”

Instanța a constatat că prin arestarea sa, elevului I s-a adus atingere unui drept fundamental, respectiv dreptul la învățătură, dar la acel moment a fost o acțiune necesară pentru înfăptuirea justiției.

„De prisos de menționat că pe parcursul arestului domiciliar inculpatul nu urmează vreun alt curs de pregătire școlară sau calificare profesională (noțiuni specifice arestului preventiv), astfel că prin executarea măsurii preventive, i se aduce atingere dreptului la învățătură.

Inevitabil prin unele măsuri privative de libertate se aduce atingere unor drepturi fundamentale, acestea fiind inerente măsurii și necesare pentru realizarea interesului înfăptuirii justiției și proporționale într-o societate democratică”, a constatat judecătorul care a instrumentat cazul.

Pentru că locuința unde elevul execută măsura arestului la domiciliu este la o distanță considerabilă de unitatea școlară, magistratul a dispus ca tatăl băiatului să îl transporte cu mașina personală la liceu și înapoi.

Polițiștii de la Biroul de Supravegheri Judiciare al IPJ Bacău s-au asigurat că băiatul respectă condițiile eliberării sale pe perioada susținerii corigenței la Matematică.

„În acest caz particular al inculpatului, față de vârsta sa, judecătorul de camera preliminară consideră că se impune în mod prioritar a fi salvgardată situația școlară a inculpatului, fiind salutară o acordare a permisiunii de a părăsi domiciliul în vederea accesului la învățătură”, a conchis instanța de judecată.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite