Respect al străinilor pentru valorile românilor. La Torino, o stradă poartă numele lui Vasile Alecsandri, la Bacău casa poetului stă să se prăbuşească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strada Vasile Alecsandri din oraşul italian Torino FOTO: Facebook Valerica Matei
Strada Vasile Alecsandri din oraşul italian Torino FOTO: Facebook Valerica Matei

Vasile Alecsandri este una dintre personalităţile marcante ale culturii române, dar a fost şi om politic, diplomat şi membru fondator al Academiei Române.

Cine a spus că străinii respectă mai mult marile valori ale românilor decât o facem noi, proprii compatrioţi, în ţară, a avut mare dreptate. 

Un exemplu concret în spiritul celor afirmate de noi este cel al marelui poet Vasile Alecsandri.

Dacă la Bacău, casa în care s-a născut poetul stă să se prăbuşească sub ochii nepăsători ai autorităţilor, în Italia, autorităţile au botezat o stradă cu numele "Bardului din Mirceşti". 

Strada se află în oraşul Torino şi a fost dedicată poetului pentru a aminti întregii lumi prezenţa şi activitatea diplomatică desfăşurată de Vasile Alecsandri în regiunea Piemonte.

FOTO: Giorgio Roth

strada vasile alecsandri

Vasile Alecsandri a fost ministru de externe al Principatelor Unite, în vremea lui Alexandru Ioan Cuza, iar domnitorul i-a încredinţat o nouă misiune diplomatică în cadrul căreia poetul a vizitat Parisul, Torino, Milano, în vederea recunoaşterii Unirii Principatelor de către marile puteri europene. În 1862, a publicat şi "Istoria misiilor mele politice".

Ce se întâmplă la Bacău

Casa din Bacău a fost înregistrată în anul 1980 în lista monumentelor istorice, de categorie A, de importanţă naţională şi universală, drept „Casă în care s-a născut poetul Vasile Alecsandri“.

Ea este situată în zona centrală a oraşului, a fost unul dintre cele mai impozante imobile din târgul Bacăului, în secolul al 19-lea.

După 1989, casa a mai funcţionat o perioadă ca grădiniţă, iar din 1995 a fost retrocedată urmaşilor generalului Dragomir Badiu, Florica Urziceanu, respectiv fiicei acesteia, Rodica Urziceanu. Până în 2000, autorităţile locale au promis că vor achiziţiona casa pentru a o transforma într-un centru cultural. Nici Consiliul Judeţean, nici Primăria Bacău nu şi-au exercitat însă dreptul de preemţiune.

strada vasile alecsandri

A urmat apoi un proces vertiginos de degradare, după ce a fost vandalizată de mai multe ori şi chiar incendiată. Casa a adăpostit şi oamenii străzii care au distrus pereţii şi au contribuit la starea de mizerie generală.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite