Parcările subterane din Bacău, uitate pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La licitaţiile organizate de Primăria Bacău nu s-a prezentat nicio firmă, din cauza costurilor mari estimate. Până acum ar fi trebuit realizate două parcări subterane în municipiu, în faţa Hotelului Moldova şi pe strada Iernii, în spatele Teatrului „Bacovia“.

 În Bacău există un loc de parcare la două maşini, însă investitorii nu se arată interesaţi de realizarea unor parteneriate cu municipalitatea pentru construirea unor parcări subterane sau supraetajate. Potrivit estimărilor, băcăuanii au în circulaţie peste 75.000 de maşini, dar există doar 40.000 de locuri de parcare.
În urma studiilor care au vizat nivelul de trai, dar şi traficul rutier din Bacău, potenţialii constructori de parcări au constatat că nu şi-ar putea amortiza investiţia. „Din păcate, oraşul nostru este neinteresant pentru investitori, care consideră că nu-şi scot banii dacă realizează parcări. Ei preferă să construiască parcări subterane sau supraterane moderne în Bucureşti, unde la 1,2 milioane de maşini sunt doar 300.000 de locuri de parcare“, a declarat Dragoş Luchian, viceprimarul Bacăului.

Administraţia locală a comandat şi plătit până acum mai multe studii de fezabilitate pentru construirea unor parcări. Mai mult, în două cazuri au fost organizate şi licitaţii. „Nu s-a prezentat nimeni la licitaţie. Am dorit să facem o parcare supraetajată pe strada Iernii în 2008, dar investitorii nu sunt interesaţi. Probabil, după ce se vor finaliza aceste investiţii în Capitală, se vor întoarce şi asupra provinciei“, a mai spus Luchian.

Proiect pentru parcare subterană eşuat

O altă investiţie amânată este parcarea subterană de la Hotel Moldova. Consiliul Local Bacău a organizat pe 23 iulie o licitaţie pentru concesionarea a 2.183 de metri pătraţi aflaţi pe strada Mărăşeşti, nr. 6 (parcarea publică din faţa Hotelului Moldova).

Câştigătorul licitaţiei urma să realizeze aici o investiţie de minimum 2 milioane de euro, concretizată într-o parcare subterană de 3 nivele, cu cel puţin 200 de locuri, cu un spaţiu de alimentaţie publică şi servicii. Concesiunea, pe o durată de 49 de ani, i-ar fi dat şansa investitorului să obţină profituri de pe urma taxării locurilor de parcare, dar şi a restaurantului aflat în buricul târgului. Trebuia însă să plătească peste 107.000 de lei, anual, concesiune pentru parcare, şi 94.200 de lei pe an pentru terenul pe care s-ar fi construit clădirea restaurantului şi magazinelor. Totodată, cei care se înscriau la licitaţie trebuiau să vină cu o garanţie de participare de 100 000 de euro. Condiţiile impuse de Primărie că au fost inacceptabile.

„Nu a venit nimeni. Pentru această licitaţie şi-au anunţat intenţia câţiva investitori, dar nu au mai cumpărat caietul de sarcini. Deoarece ulterior nimeni nu s-a mai arătat interesat, noi nu am mai reluat procedura de licitaţie“, a încheiat Dragoş Luchian. În replică, mulţi băcăuani se declară nemulţumiţi de lipsa locurilor de parcare. Ei cred că municipalitatea şi-ar putea da mai mult interesul  pentru rezolvarea acestei probleme.
„Teatrul de Vară şi Centrul de Afaceri au mâncat milioane de euro şi nu folosesc nimănui. Puteau să facă şi parcări. În zona centrală a Bacăului nu ai unde sta cu maşina“, a spus Iulian Anghel, taximetrist.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite