Oferta de formare continuă pentru cadrele didactice din Bacău, pentru anul şcolar 2015-2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CCD Bacău propune în acest an şcolar 114 cursuri
de formare şi trei programe pentru cadrele didactice din judeţul Bacău
CCD Bacău propune în acest an şcolar 114 cursuri de formare şi trei programe pentru cadrele didactice din judeţul Bacău

Ministerul Educaţiei a avizat integral „Oferta de programe de formare continuă a Casei Corpului Didatic „Grigore Tabacaru“  Bacău, pentru anul şcolar 2015 – 2016”. Aceasta conţine trei programe proprii de formare, care însumează 240 de ore şi oferă participanţilor 60 credite profesionale transferabile: Psihopedagogie - actualizări, conexiuni, perspective, Strategii de consiliere educaţională a părinţilor şi Istoria recentă a României.

Pentru anul şcolar 2015-2016, instituţia băcăuană propune 114 cursuri, supuse avizării Ministerului Educaţiei, 36 dintre ele, fiind organizate în premieră. „Dascălii din judeţul nostru sunt invitaţi să se înscrie la aceste programe, oferta fiind ordonată pe următoarele secţiuni:Curriculum - 15 programe; Management  - 12 programe; Strategii educaţionale - 21 programe; Consiliere metodică  - 33 programe; Evaluare - 4 programe; Consiliere psihopedagogică  - 3 programe; Educaţie non-formală  - 17 programe; Dezvoltare personală  - 4 programe; Cursuri destinate personalului didactic auxiliar şi nedidactic  -  5 programe“, a precizat Gabriel Stan, directorul CCD Bacău.

Tot pentru acest an şcolar a fost pregătit programul de formare continuă acreditat IC3 – Educator pentru şcoala digitală (IC3 - Digital Literacy Certification), cu o durată de  89 ore şi care oferă 22 credite profesionale transferabile.

La solicitarea Ministerului Educaţiei, Casa Corpului Didactic  Bacău va organiza următoarele cursuri prioritare: ”Abilitarea curriculară a cadrelor didactice din învăţământul primar pentru clasa pregătitoare”; ”Consiliere metodică şi de specialitate, în vederea obţinerii definitivării, gradelor didactice şi titularizării în învăţământ”; ”Managementul organizaţiei şcolare”; ”Managementul instituţiilor de învăţământ, din perspectiva strategiei anticorupţie în educaţie”; ”Competenţe TIC şi profesorul secolului XXI”; ”Consiliere şi orientare”; ”Program pentru abilitarea cadrelor didactice, pentru a face parte din comisiile de organizare şi desfăşurare a probelor practice/orale în profilul postului şi a inspecţiilor speciale”; ”Program pentru pregătirea cadrelor didactice, încadrate cu statut de suplinitor, în vederea participării la susţinerea concursului naţional de ocupare a posturilor vacante”; ”Program pentru pregătirea debutanţilor, în vederea susţinerii examenului naţional de definitivare”; ”Dezvoltarea competenţelor de evaluare a lucrărilor scrise din cadrul examenului naţional de definitivare în învăţământul preuniversitar, sau a concursului naţional de ocupare a posturilor vacante”

În colaborare cu inspectorii şcolari, şi în acest an, CCD Bacău va furniza un alt program prioritar al Ministerului Educaţiei: ”Abilitarea corpului de metodişti pentru realizarea inspecţiei şcolare de specialitate”,  destinat cadrelor didactice, care au minim şase ani de activitate şi gradul didactic II.
Editura Casei Corpului Didactic Bacău a lansat de curând titluri noi, propunându-şi asfel să ofere celor interesaţi o serie de lucrări de specialitate şi metodice. Este vorba de: Psihopedagogie – actualizări, conexiuni, perspective, coordonatori: Elena Hussar şi Gabriel Stan şi Managementul grupei (caietul de evidenţă a activităţii cu copiii şi prezenţei educatoarei la grupă), autori: Mariana Ştefan şi Maria Mătăsaru.

„Oferta pentru acest an şcolar este mai bogată, venind astfel în întâmpinarea solicitărilor din sistem. Faptul că Ministerul Educaţiei a avizat-o integral, confirmă validitatea acesteia. Deja, până în acest moment, foarte multe cadre didactice băcăuane s-au înscris la programele noastre, situaţie care  ne motivează. Şi în acest an şcolar ne vom focaliza pe desfăşurarea programelor de formare continuă acreditate, deoarece cererea pentru acestea este foarte mare.  Astfel, în perioada imediat următoare, intenţionăm să acredităm două noi programe de formare continuă.  Dar, în acelaşi timp, vom fi preocupaţi şi de promovarea unor proiecte europene, precum Erasmus+, care au ca obiectiv, fireşte, formarea cadrelor didactice, şi care presupun atragerea unor finanţări nerambursabile importante.  De aceea, acum, oferta este mai amplă, intenţia noastră fiind de a colabora cu cât mai mulţi formatori externi acreditaţi, dar şi cu ONG-uri de profil, cu activitate recunoscută la nivel naţional. Nu trebuie să minimalizăm însă, activităţile ce se vor desfăşura la Centrul „American Corner Bacău”, care a împlinit nouă ani de existenţă şi prin Centrul Regional de Resurse pentru Educaţia Civică Bacău, ambele finanţate şi susţinute în continuare de Ambasada S.U.A. la Bucureşti, cu care am  semnat două noi grant-uri.”, ne-a declarat prof. Gabriel Stan, directorul CCD Bacău.

În anul şcolar 2014-2015 la activităţile de formare continuă oferite de noi au participat 4.022 de cadre didactice, din cele 7.219 existente la nivelul judeţului Bacău, înregistrându-se astfel o creştere de 14%, în comparaţie cu  2013-2014.
 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite