„Istoria Recentă a României“, program de formare pentru profesori, despre comunism şi perioada de tranziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând din acest an şcolar, Casa Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacău va furniza un nou program de formare destinat profesorilor de liceu, care predau ştiinţele socio-umane  la clasele a 11-a şi a 12-a.„Istoria recentă a României” este acreditat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi structurat în 90 de ore de curs.

Cursul „Istoria recentă a României” beneficiază de finanţare europeană şi se adresează unui număr de 1056 de profesori, care predau istoria şi ştiinţele sociale. Totodată, se estimează că  5125 de elevi, de la liceu vor înţelege mai bine perioadele din devenirea României, din 1944, până în prezent.
Temele care vor fi abordate pe parcursul celor 90 de ore, în noul curs, sunt: Spre regimul monolit (1944 – 1947); România – Republică Populară (1948 – 1965); România socialistă (1965 – 1989); România 1989 – 2007: noi orizonturi. „Acreditarea acestui nou program de formare continuă ne obligă foarte mult, deoarece, în această perioadă, el se desfăşoară, simultan, la nivelul întregii  ţări. De aceea, la iniţiativa şi cu suportul  Ministerului Educaţiei,  am semnat protocoale de parteneriat cu toate casele corpului didactic, proiectul beneficiind, astfel, de un larg sprijin. Scopul programului contribuie la apariţia unor schimbări , nu doar în ceea ce priveşte cunoaşterea istoriei apropiate, a istoriei de lângă noi, cum mai este numită, ci şi a modalităţilor de predare la clasă a acestei secţiuni, cu reale valenţe pentru viitorul cetăţean. Aşadar, opinăm că acesta vine, în primul rând, în sprijinul profesorilor de istorie şi ştiinţe sociale, dar şi a diriginţilor, ce trebuie conştientizaţi asupra necesităţii schimbării orientărilor din educaţie. Cursul de formare din cadrul proiectului ”Istoria recentă a României”, ar putea fi răspunsul la multe dintre problemele şi provocările prezentului. Este de notorietate preocuparea din ultimii ani a instituţiei noastre, pentru promovarea unor iniţiative, care vizează domenii relativ noi de cercetare, pentru care, formarea iniţială a cadrelor didactice este insuficientă”, ne-a declarat profesorul Gabriel Stan, directorul CCD Bacău.

Echipa managerială este formată profesorii dr. Gabriel Leahu, manager de proiect,  Doru Dumitrescu, coordonator de program şi profesorul de istorie Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, care este responsabil de program în judeţul Bacău.
 

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite