Gaură în buget pentru o primărie ca Muzeul Luvru. Clădirea a ajuns depozit de cereale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Antica, un primar cu idei franţuzeşti
Eugen Antica, un primar cu idei franţuzeşti

MEGALOMANIE - Primăria din localitatea Prăjeşti, judeţul Bacău, are pe acoperiş o piramidă de sticlă. Clădirea este însă nefolosită, a intrat în paragină, iar primăria datorează 230.000 de lei firmei de construcţii.

Comuna Prăjeşti, din judeţul Bacău, are două clădiri pentru o singură primărie. Dacă prima construcţie este una obişnuită, a doua are un acoperiş ieşit din comun, alcătuit dintr-o piramidă de sticlă, asemănătoare cu cea de la Muzeul Luvru, din Franţa.

Neobişnuita clădire este însă nefinisată, are o istorie mai veche şi este nefolosită deoarece primăria nu a reuşit să plătească toţi banii firmei de construcţii. Între timp, patronul firmei a dat în judecată primăria şi, recent, Curtea de Apel a decis că trebuie plătită suma de 230.000 de lei din bugetul local. Banii trebuie daţi firmei de construcţii pentru lucrări efectuate şi neachitate.

Acoperişul în formă de piramidă se poate deschide precum petalele unei flori şi reprezintă o pretenţie a edilului-şef Eugen Antica, cel care s-a întors cu această idee în anul 2006, dintr-o excursie din Franţa.

Au vrut şi buncăr antiatomic
Clădirea cu etaj are dimensiuni impresionante. Amprenta la sol este de aproximativ 450 de metri pătraţi, iar înăuntru se găsesc peste 30 de birouri şi alte încăperi. Printre acestea se află un post de poliţie, o garsonieră pentru poliţiştii de serviciu, casierie, sală de festivităţi pentru căsătorii sau încăpere specială pentru şedinţele de Consiliu Local. Biroul edilului depăşeşte 40 de metri pătraţi şi este prevăzut cu un alt birou pentru secretară şi baie proprie.

  Ba mai mult, în proiectul iniţial sub clădirea de dimenţiuni faraonice avea să fie construit un buncăr antiatomic, la care s-a renunţat în cele din urmă din motive financiare.

Conform proiectului, valoarea la care urma să se ridice clădirea era de 1,5 milioane de lei, însă constructorul a efectuat pentru început lucrări de aproximativ 1,2 milioane de lei. Banii necesari construcţiei au fost daţi de Guvernul României pe când prim-ministru era Călin Popescu Tăriceanu. Odată cu încheierea guvernării Tăriceanu, la Primăria Prăjeşti nu au mai sosit bani.

Eu pe lucrările efectuate am încasat doar 1 milion de lei. Am văzut că nu mai primesc diferenţa şi am sistat lucrările. Miercuri, am primit hârtia oficială de la Curtea de Apel prin care am fost înştiinţaţi că am câştigat procesul şi că trebuie să executăm Primăria Prăjeşti. Urmează de acum ca executorul judecătoresc să înceapă procedura de recuperare a banilor, a afirmat Costică Rusu, patronul firmei de construcţii.
image

Primăria, depozit de cereale
Odată sistate lucrările, primarul Antica a decis că spaţiul construit este numai bun de depozitat în el cerealele. În scurt timp, clădirea a ajuns o adevărată crescătorie de şoareci, iar în polistirenul moale şi netencuit care izola clădirea şi-au făcut cuib vrăbiile. Sătenii povestesc cum mai bine de 20 de tone de grâu au fost adăpostite în „primăria decapotabilă“ şi că, din cauza greutăţii mari, a crăpat mai toată gresia. 

Edilul Eugen Antica afirmă că nu are habar de faptul că a pierdut irevocabil procesul cu firma care i-a construit sediul primăriei.

Eu nu ştiu să am vreun proces. Habar n-am. Ştiu doar că a început ceva, dar apoi noi am câştigat. Stau liniştit în privinţa asta“, afirmă Antica, deşi pe site-ul Curţii de Apel s-a publicat deja decizia instanţei. În Prăjeşti trăiesc 2.700 de locuitori. Localitatea nu are canalizare, asfalt şi nici iluminat public. În plus, 30 la sută din locuitori nu au apă curentă.  

Acelaşi primar, implicat în alte scandaluri
Primarul Eugen Antica a fost protagonistul mai multor subiecte de presă. În anul 2010, el a fost anchetat fiind acuzat că a dat şpagă 2.000 de lei ca să promoveze examenul de Bacalaureat la Grupul Şcolar „Alexandru Vlahuţă“ din Podu Turcului.
Notele de 1,30 la Matematică, 3,40 la Geografie şi 6,80 la Limba Română l-au făcut să obţină o notă finală care nu l-a ajutat să promoveze examenul. „Eu am dat 2.000 de lei cuiva de la conducerea şcolii, dar am crezut că suma aceasta reprezintă bani de protocol. Unii au dat mai mult, alţii mai puţin. Fiecare cât a avut, după posibilităţi. Eu atât am fost dispus să ofer“, a declarat edilul din Prăjeşti la acea vreme. Pentru dare de mită, instanţa i-a dat o pedeapsă de opt luni cu suspendare.

În urmă cu un an, Antica s-a dat singur în judecată pentru că ar fi primit incorect sporuri salariale. În urma unui control al Curţii de Conturi, au fost descoperite nereguli financiare în valoare de 1,1 milioane de lei. Atunci, instanţa l-a obligat pe edil să recupereze banii daţi ilegal salariaţilor prin tot felul de sporuri umflate. În acel moment, Antica a făcut o dispoziţie de imputare către angajaţii primăriei, pe care i-a dat în judecată. Asta înseamnă că a deschis proces inclusiv contra sa. În acel dosar, Eugen Antica figura ca pârât şi, în acelaşi timp, ca reclamant. Procesul a fost pierdut de edil şi câştigat de angajaţii care au rămas cu sporurile, adică inclusiv el.

Străzi cu numele rudelor
De asemenea, în urmă cu un an, primarul a propus consilierilor locali ca toate străzile din comună să fie botezate cu numele rudelor lui. Aşa se face că strada pe care a locuit Petrache Antica, tatăl edilului, urma să poarte numele Petrache, strada Regina trebuia să fie viitorul nume al uliţei pe care a copilărit Regina Antica, bunica sa, strada Deleanu ar fi avut legătură cu numele bunicului matern, strada Paulina ar fi purtat numele soţiei şi al unei verişoare, iar strada Iancului ar fi provenit de la porecla altei verişoare primare a edilului.

Între timp, propunerea a fost respinsă.

Cea mai recentă situaţie s-a petrecut în urmă cu o lună, când un hipermarket a cerut executarea silită a Primăriei Prăjeşti, deoarece Antica a cumpărat jelibon, pufuleţi, croasante, napolitane, bomboane de ciocolată şi acadele de Crăciun în valoare de 10.000 de lei pentru copiii şi bătrânii satului şi nu a avut bani să le plătească.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite