FOTO VIDEO Şcoala din Cristineşti, judeţul Botoşani, poartă numele istoricului şi profesorului băcăuan Ioan Murariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoricul băcăuan Ioan Murariu a fost comemorat ieri, în localitatea natală Cristineşti, dinŢinutul Herţei, unde şcoala din localitate îi poartă numele. Din Bacău, au participat la eveniment profesorii universitari Jean Ciută şi Ioan Dănilă, familia dar şi editorul Viorel Cucu, de la Editura Vicovia. Autorităţile din Cristineşti încearcă să-i ridice şi un bust istoricului băcăuan, născut în Ţinutul Herţa.

Şcoala gimnazială din comuna Cristineşti, judeţul Botoşani l-a omagiat ieri pe istoricul băcăuan dr. Ioan Murariu (n 20 ianuarie 1937, în satul Dămileni, comuna Cristineşti-d 11 octombrie 2011, Bacău), căruia îi poartă numele. Evenimentul pus la punct de profesori, elevi, familia istoricului dar şi de autorităţile locale din comună s-a derulat pe parcursul mai multor ore,  în cadrul săptămânii „Şcoala Altfel“. Preotul Dragoş Iftimescu a oficiat slujba de pomenire, după care a vorbit şi despre implicarea istoricului în viaţa comunităţii, mai ales în ultimii ani, fapt despre care a amintit şi primarul Marinică Stredie, care a spus despre istoric: „Trăia pentru Cristineşti”. Profesorul băcăuan dr. Jean Ciută a remarcat faptul că în împrejurimile Cristineştiului s-au născut geniile culturii româneşti Mihai Eminescu şi George Enescu. „M-a impresionat la Ioan Murariu dragostea faţă de aceste ţinuturi. El a scris lucrarea Ţinutul Herţa, acolo unde a murit primul erou român din al Doilea Război Mondial, Ioan Boroş, ucis de tancurile sovietive. Mă doare dispariţia lui, dar dacă ar trăi acum s-ar bucura, că deşi s-a stins fizic, el trăieşte prin moştenirea culturală şi spirituală lăsată“, a spus dr. Jean Ciută.
Profesorul dr Ioan Dănilă, a venit pentru a aduce mesajul Universităţii „Vasile Alecsandri“. „Sunt onorat că mă aflu astăzi aici, în calitate oficială. Totodată, vreau să vă felicit faţă de modul corect în care îi pronunţaţi numele istoricului Murariu, cu accent pe vocala a. Murariu“, a spus lingvistul băcăuan.


Viorel Cucu, de la Editura Vicovia din Bacău, editorul a două dintre cele mai reprezentative lucrări ale lui Ioan Murariu („Istoria Ţinutului Herţa până în anul 1940“ şi Monografia comunei Cristineşti, scrisă în colaborare cu profesorul dr. Angela Paveliuc-Olariu) a făcut o paralelă referindu-se la scriitorul basarabean Andrei Vartic. „Mă bucură că şcoala poartă numele istoricului Murariu. Sunt la a doua experienţă de acest gen, după ce anul trecut, pe 21 octombrie, şcoala din Ialoveni, din Republica Moldova, a luat numele marelui om de cultură Andrei Vartic, căruia, deasemeni, am avut onoarea să-i fiu editor“, a spus Viorel Cucu.


Programul pus la punct la Şcoala „Ioan Murariu“ din Cristineşti a continuat cu un simpozion, la care au vorbit profesorul Elena Jitaru, despre „Moştenirea culturală a profesorului Ioan Murariu“, Oana Darie, „Şcoala de ieri şi de azi“. La final, Gheorghe Moldoveanu şi-a lansat cartea „Dicţionarul limbajului poetic a lui Octavian Goga“, lucrare de mari dimensiuni, realizată pe parcursul a peste trei decenii. Evenimentul dedicat istoricului băcăuan s-a încheiat cu o un spectacol de excepţie susţinut de elevii coordonaţi de profesorii Paula Gavriluţă şi Mihai Codreanu.

Profesorul dr. Ioan Murariu a absolvit, în 1967,  Facultatea de Filosofie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. În următorii ani a devenit asistent dar şi lector universitar la Institutul de Istorie şi Geografie din Bacău. După transformarea institutului în universitate şi dispariţia secţiei de istorie, profesorul Murariu a predat la Liceul Pedagogic din Bacău, în paralel cu continuarea studiilor istorice. În ultimii ani a publicat 14 cărţi, 142 de articole de popularizare a istoriei românilor, la diferite reviste din ţară  şi a susţinut 92 de comunicări ştiinţifice. A primit zeci de distincţii, din partea mediului academic şi a asociaţiilor veteranilor de război, pentru valoarea lucrărilor dedicate istoriei românilor din Ţinutul Herţa, înainte şi după perioada tulbure a ultimului Război Mondial.
 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite