FOTO VIDEO Haiducii din Ialoveni, Anatol Marzencu şi Mircea Zgherea au ridicat în picioare sala Teatrului Bacovia din Bacău, la Festivalul Basarabia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua unirii Basarabiei cu România, 27 martie, s-a încheiat cu un spectacol la care au evoluat  formaţii folclorice din Bacău, de peste Prut dar şi câtăreţi de muzică uşoară şi folk. Concertul, care a durat trei ore, a făcut parte din amplele manisfestări ale Festivalului Basarabia, care se desfăşoară la Bacău în perioada 27 -29 martie.

Concertul dedicat împlinirii a 97 de ani de la unirea Basarabiei cu ţara a avut loc vineri , de la ora 17, la Teatrul Municipal Bacovia din Bacău. În sală au fost prezenţi studenţii basarabeni, care învaţă în Bacău, membri ai Asociaţiei Grupul de Iniţiativă Basarabeană (GIB), veterani de război, refugiaţi din Basarabia şi Bucovina,  profesori universitari (Vasile Puiu, preşedintele Asociaţiei Pro Basarabia şi Bucovina) dar şi politicieni, precum senatorul Dragoş Luchian, deputatul Viorica Marcu, consilierii locali Ilie Bîrzu şi Paul Timofte ş.a.


Spectacolul a început cu cântece şi dansuri populare specifice Bacăului. Pe scenă au cântat cunoscutul Ansamblu  Vocal-tradiţional „Teişorul“, al profesorului şi interpretului Florin Blaj dar Ansamblul „Plaiuri Băcăuane“, coordonat de Robert Costrovanu.
Apoi, timp de aproape o două ore au cântat Mircea Zgherea, cunoscut actor şi cantautor din Republica Moldova, Trupa Haiducii, din Costeşti, raionul Ialoveni şi Anatol Marzencu. Prezentatori au fost Dumitru Socican şi Luminiţa Sonic.


La finalul evenimentului, studenţii basarabeni au dat ziarul Iniţiativa, scos de membrii Grupului de Iniţiativă Basarabeană, dar şi o carte a Editurii Vicovia. În ciuda ploii de afară, spectatorii rămaşi după spectacol, Trupa Haiducii, Mircea Zgherea au ieşit în Piaţa Tricolorului din Bacău la o horă a unirii.


Festivalul Basarabia se află la prima ediţie. Iniţiatori şi organizatori ai evenimentului sunt studenţii din Republica Moldova, care învaţă în Bacău, adunaţi în Grupul de Iniţiativă Basarabeană (GIB), asociaţie condusă de Alina Doni şi Asociaţia Pro Basarabia şi Bucovina, Filiala Bacău, reprezentată de profesorul universitar Vasile Puiu. Spectacolul a avut loc în urma parteneriatului dintre asociaţii şi Primăria Bacău, prin Teatrul Bacovia, în cadrul unui proiect iniţiat de Ilie Bârzu şi viceprimarul Radu Ababei.


Studenţii basarabeni din Bacău s-au mai implicat, în cadrul Festivalului, la simpozionul dedicat unirii, de la Muzeul Iulian Antonescu, în simularea unei Adunari ONU, pe tema războiului din Ucraina, dar şi într-un târg „Made în Moldova“, programat să aibă loc duminică, la Centrul de Afaceri şi Expoziţii.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite