,,Educaţia în era globalizării”. Conferinţa Casei Corpului Didactic la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CCD Bacău a organizat la Universitatea de stat Vasile Alecsandri o conferinţă pe tema educaţiei în era globalizării
CCD Bacău a organizat la Universitatea de stat Vasile Alecsandri o conferinţă pe tema educaţiei în era globalizării

Casa Corpului Didactic ,,Grigore Tabacaru” Bacău, în colaborare cu Universitatea ,,Vasile Alecsandri” din Bacău, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău şi Consiliul Judeţean Bacău a organizat miercuri, 23 martie 2017, de la ora 12, în Aula Universităţii ,,Vasile Alecsandri” Bacău, Conferinţa ,,Educaţia în era globalizării“.

La conferinţă au participat inspectori şcolari, metodişti pe diferite discipline de învăţământ, formatori ai Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, studenţi şi cadre didactice de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, precum şi cadre didactice din învăţământul preuniversitar băcăuan.

Directorul Casei Corpului Didactic ,,Grigore Tabacaru” Bacău, profesorul universitar Gabriel Leahu, a vorbit despre aşteptările pe care le creează acest context, care îi aduce împreună pe doi profesori universitar de marcă. Romiţă Iucu, prorector în cadrul Universităţii din Bucureşti, coordonator al Centrului de Dezvoltare şi Formare în Domeniul Învăţământului Superior şi Venera-Mihaela Cojocariu, director al Departamentului de Consiliere Profesională din cadrul Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău.


„Conferinţa  moderată de profesorul Gabriel Leahu a reprezentat un moment de analiză şi reflecţie asupra noilor provocări şi problematicii din sfera educaţiei, determinate de schimbările de perspectivă generate de fenomenul globalizării. Pe rând, vorbitorii au făcut referire la impactul pe care fenomene de tip „globalizant” le-au avut de-a lungul timpului, în diferite zone ale lumii, continuând cu prezentarea impactului pe care fenomenul de globalizare îl are asupra vieţii economice, sociale şi politice contemporane. Un alt aspect reliefat de vorbitori a fost impactul globalizării asupra valorilor societăţii actuale şi, implicit asupra valorilor pe care sistemele de educaţie din lumea contemporană doresc să le promoveze. Globalizarea educaţiei a devenit un fenomen puternic promovat prin noile tehnologii, dar şi prin modelele educaţionale sau modelele de ierarhizare a sistemelor de educaţie“, se arată în comunicatul CCD Bacău.


Primul discurs a fost al profesorului universitar Venera Cojocariu, care a adus în discuţie ideile lui Spiru Haret cu privire la educaţia de altădată, dar şi raportarea la sistemul  educaţional românesc actual şi modul în care a evoluat relaţia profesor-elev în era globalizării.


„În prezentarea sa cu titlul: „EDUCAŢIA…ÎNCOTRO? (De la Spiru Haret spre globalizarea educaţiei)”, Venera-Mihaela Cojocariu a realizat o incitantă analiză a valorilor şcolii româneşti, o atenţie deosebită acordând modelului şi filosofiei lui Spiru Haret asupra „misiunii şcolii”, misiunii şi valorilor „corpului didactic”, precum şi perspectivei haretiene asupra „muncii” şi rolului social al profesorului. Utilizând o perspectivă triaxială, Venera-Mihaela Cojocariu a reuşit să prezinte audienţei puntea de legătură dintre valorile tradiţionale ale şcolii de tip haretian şi valorile la care aderă profesorii şi elevii din societatea actuală“, se mai arată în materialul pus la dispoziţie de Casa Corpului Didactic din Bacău.


Cea de a doua intervenţie în plen a fost a profesorului Romiţă Iucu  care a vorbit despre compatibilitatea, calitatea, competitivitatea şi diferenţierea la nivel global a sistemelor educaţionale actuale. „Prelegerea sa despre „Competitivitate şi educaţie” a schiţat modul în care raportarea la valori influenţează felul în care privim educaţia, precum şi modul în care concepte cu caracter globalizator ne fac să uităm de specificul local/zonal/naţional al educaţiei. Pentru a le ilustra, au fost exemplificate teste/modalităţi internaţionale ce evaluează sistemele de învăţământ, precum şi măsurile pe care unele state le-au luat pentru a aduce educaţia mai aproape de nevoile elevului, spre noua tipologie de elev a „erei digitale”, multiculturale, plurilingvistice etc. Conferinţa a prilejuit formularea unor interogaţii pentru specialiştii din educaţie: Mai are rost să vorbim despre educaţie în lumea contemporană?, Care este influenţa globalizării asupra educaţiei?, Ce fel de educaţie ne dorim în era globalizării?  Dintre concluziile conferinţei reţinem că una dintre valorile timpului prezent este competenţa, iar competitivitatea unei ţări trebuie să înceapă cu căutarea ei în sala de clasă. Pentru aceasta este nevoie să se acorde atenţie procesului de alegere şi menţinere a opţiunii pentru cariera didactică, prin întoarcerea la valorile fundamentale ale educaţiei“, potrivit comunicatului CCD Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite