Dosare penale pentru doi bătrâni care au vrut să alunge spiritele rele: ce au făcut în curtea unei biserici

0
Publicat:

Au vrut să respecte tradiția de Bobotează, dar s-au ales cu dosare penale. Este cazul a doi bătrâni din localitatea Podul Turcului care au tras focuri de armă în curtea bisericii pentru a alunga spiritele rele, conform tradiției de Bobotează.

Poliția a deschis dosar penal FOTO Adevărul
Poliția a deschis dosar penal FOTO Adevărul

Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Bacău Alexandra Dănculea, citat de hotnews.ro, în această dimineaţă cei doi bărbați au tras în aer şase focuri în curtea bisericii, cu puştile de vânătoare de calibru 12.

Motivul, care ţine de o tradiţie veche de prin partea locului - alungarea spiritelor rele. Spre ghinionul lor, în zonă se aflau şi jandarmii, care au intervenit şi i-au legitimat pe cei doi, în vârstă de 86 ani, respectiv 78 ani, constatând că armele de vânătoare erau deţinute în mod legal", a declarat Dănculea.

Jandarmii le-au întocmit celor doi bărbaţi actele de sesizare a organelor de urmărire penală pentru infracțiunea de uz de armă letală sau interzisă fără drept.

Obicei unic în România

La Morteni, în ziua de Bobotează, se păstrează un obicei unic în ţară şi care poartă un nume de origine turcă: „geavrele”. Fără încetare, an de an, tinerii satului continuă tradiţia și împodobesc patru „steaguri”.

Steagurile sunt, de fapt, niște prăjini lungi de câte 10-14 metri, reprezentative pentru cele 4 zone ale satului: Centrul, Braniştea, Florica şi Băjenari.

Prăjinile sunt împodobite cu câte 1.000 de geavrele - batiste, cusute manual de femeile din sat. Împodobirea steagurilor continuă cu ciucurii din lână viu colorat, dar și cu panglici de mătase. În capătul prajinei se așează o cruce din lemn și busuioc.

Stegarii sunt tineri necăsătoriţi. Bătrânii sunt de părere că fetele care cos cât mai multe geavrele vor avea şanse mai mari să se mărite anul acesta. Tradiţia însă nu mai este ţinută cu sfinţenie de domnişoare, iar flăcăii fac steagul doar cu batiste cusute de bătrânele din sat. 

Sărbătoarea Geavrelelor, obicei unic în peisajul românesc, este o sărbătoare care simbolizează bunăstare, prosperitate, deschiderea universului către mai bine şi linişte sufletească. De aceea, toţi sătenii trebuie iordăniţi, adică ridicaţi pe sus de flăcăi.  

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite