Directoarea muzeului din Bacău şi alţi 17 angajaţi, buni de plată. Sunt acuzaţi că au încasat ilegal 34.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Popa FOTO zdbc.ro
Mariana Popa FOTO zdbc.ro

Directoarea Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău şi alţi 17 angajaţi ai instituţiei trebuie să returneze  34.000 de euro, bani pe care Tribunalul Bacău consideră că i-au încasat ilegal pentru o presupusă muncă la descărcarea arheologică necesară şantierului şoselei de centură.

Tribunalul Bacău a pronunţat o primă decizie în procesul în care directoarea Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău şi alţi 17 angajaţi ai instituţiei se judecă cu Consiliul Judeţean Bacău pentru a se stabili dacă plata a peste 171.000 de lei a fost legală.

Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Bacău ceruse în justiţie recuperarea celor 34.000 de euro după ce au încercat să rezolve situaţia pe cale amiabilă, însă directoarea muzeului nu a dorit să returneze banii.

„Noi am lansat un audit din care a reieşit că este vorba despre o încasare ilegală de bani pentru lucrările la centură. Am încercat o conciliere, însă directoarea şi-a menţinut punctul de vedere. Ca atare, a trebuit să o acţionăm în instanţă. Ca ordonator de credite trebuie să iau toate măsurile necesare, dacă nu Curtea de Conturi ne poate imputa aceşti bani”, declara Valentin Ivancea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, în septembrie 2021.

În aceste condiţii, CJ Bacău a deschis o acţiune în contencios administrativ la Tribunalul Bacău, la finalul lunii iulie 2021, împotriva Marianei Popa. 

”Am respectat legea”

Conform auditului efectuat de CJ Bacău, 18 angajaţi ai Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, din care 7 personal TESA şi managerul „au fost pontaţi ca lucrând pe şantier, începând din luna martie 2019. Acestora le-a fost remunerată activitatea în funcţie de orele prestate, fiind încălcate prevederile legii 153/2017 cu modificările ulterioare şi OUG 189/2008”.

Potrivit declaraţiei de avere, pentru munca prestată în contract cu Compania de Drumuri, Mariana Popa, directoarea muzeului, a încasat 11.875 de lei. Iulian Pintilie, adjunctul său, a câştigat 11.916 lei, şefa de secţie Istina Lăcrămioara a încasat 22.921 de lei, iar soţul său, tot angajat al instituţiei şi arheolog, a luat 19.166 de lei.

Directoarea muzeului spune că a trimis documente care dovedesc că orele au fost lucrate în afara programului normal de lucru şi că pentru acestea s-a încheiat contract.

„Noi am dat explicaţiile necesare, am adus contraargumente la raportul de audit. Am respectat legea. Este un contract cu CNAIR şi orele au fost prestate în afara programului de lucru de la muzeu şi cu respectarea legislaţiei muncii. Nu este nicio problemă! Nu am luat bani ilegal, nu am adus vreun prejudiciu, ba chiar am adus plusvaloare, pentru că volumul de muncă a fost mare şi noi ne-am achitat de ceea ce era în contract. Chiar nu văd nici o problemă”, preciza Mariana Popa pentru  Ziarul de Bacău.

Pe 16 decembrie 2021, Tribunalul Bacău a pronunţat verdictul în acest caz: „Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 171.603 lei, reprezentând plată ore suplimentare acordate necuvenit salariaţilor Complexului Muzeal Iulian Antonescu, precum şi la plata dobânzii legale aferente de la data plăţii sumelor către salariaţi până la plata efectivă a debitului către reclamant”.

Decizia instanţei nu este definitivă.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Tunul de 20 milioane de euro dat de mai mulţi români în Italia. 9.000 de oameni au încasat ilegal venitul de cetăţenie

Înşelăciune cu credite ilegale. Cum au dat două femei o lovitură de peste 70.000 de lei la o casă de ajutor reciproc

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite