Cine sunt carmelitanii, fondatorii mănăstirii cu două hramuri de la Luncani. Trăiesc după deviza de luptă a profetului Ilie

0
Publicat:

Mănăstirea carmelitană de la Luncani (Bacău) este un lăcaș de cult romano-catolic și a fost construită de către Ordinul Fraților Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel, cunoscuți drept Ordinul Carmelitan.

Studenți veniți să se roage la Luncani FOTO ofmconv.ro
Studenți veniți să se roage la Luncani FOTO ofmconv.ro

Provincia Italiană a Carmelitanilor, sub a cărei jurisdicție canonică se află mănăstirea cu două hramuri de la Luncani (județul Bacău), a fost cea care a sponsorizat construcția, primind donații de la credincioșii italieni care au dorit să participe la acest proiect.

Inaugurarea ei și sfințirea bisericii a fost făcută de către Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, împreună cu Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, pe 3 august 2002. De atunci a început să fie un punct de referință pentru credincioșii din dieceza de Iași și în mod special din zona Bacău.

Biserica este destinată devoțiunii publice, în slujba credincioșilor catolici și nu numai. Este „un loc de reculegere, rugăciune şi pelerinaj, deschis tuturor celor de bunăvoinţă, pentru o Europă unită, un omagiu adus poporului român pentru mărturia eroică a credinţei sale creştineşti atât în trecut, cât şi în prezent. Pentru pacea generală, libertatea, adevărul, dreptatea, speranţa şi întelegerea între oameni”, scrie pe placa de marmură care se află la intrarea în mănăstire.

Loc de pelerinaj pentru credincioși

Mănăstirea se află la 15 kilometri de oraşul Bacău, fiind amplasată la poalele unei păduri din satul Luncani, comuna Mărgineni.

Se întinde pe o suprafaţă de 11.654 metri pătrați şi este compusă din mai multe clădiri; Biserica, Casa comunității şi două case pentru cazare compuse din 41 de camere cu 73 de paturi, 3 săli de întălnire și o sală de mese, pentru pelerini și grupurile organizate care vin special pentru zile de reculegere și formare.

Biserica din interiorul mănăstirii FOTO ofmconv.ro
Biserica din interiorul mănăstirii FOTO ofmconv.ro

Construcţia a fost realizată din ofertele membrilor Familiei Carmelitane din Italia pentru a marca cei două mii de ani de la venirea lui Cristos, semn de comuniune pentru o Europă unită în credinţă.

Mănăstirea este deschisă zilnic de dimineață și până seara și primește pe oricine dorește să se roage. Centrul de spiritualitate primește grupurile de persoane organizate, pentru zile de rugăciune sau formare, dar organizează, în colaborare cu laicii carmelitani, și zile de reculegere pentru credincioși, părinți, tineri și alte categorii de credincioși.

Carmelitanii, pustnici veniți din Țara Sfântă

Ordinul Carmelitan s-a născut pe Muntele Carmel din Israel, la începutul secolului al XII-lea, când un grup de pustnici latini ce trăiau în rugăciune, în peșterile de acolo, au primit din partea Patriarhului Albert din Ierusalim o Regulă de viață, potrivit carmelitanisnagov.ro. Aceasta Regulă conține un precept central: „Meditează ziua și noaptea legea Domnului.”

Pustnicii au trăit pe Muntele sfânt după spiritul Profetului Ilie care și-a exprimat toata viața în strigătul lui de bătălie - „Vivit Dominus in cujus conspectu sto“: „Viu este Domnul, în fața căruia stau.”

„Ard de zel pentru Domnul Dumnezeu Sabaot”, este deviza lui Ilie înscrisă în blazonul Ordinului.

Numeroși credincioși participă la evenimentele religioase organizate la mănăstire www.desteptarea.ro
Numeroși credincioși participă la evenimentele religioase organizate la mănăstire www.desteptarea.ro

Muntele Carmel este un lanț muntos de 20 de kilometri care se termină într-un promontoriu peste Marea Mediterană, de o impresionantă măreție și frumusețe. În Sfânta Scriptură, Carmelul este sinonim cu frumusețea, cu rodnicia, cu verdeața și prospețimea.

După ce au fost constrânși să părăsească muntele, ca urmare a ocupației Țării Sfinte, pustnicii au venit în Europa apuseană cu numele de „Frații Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel.”

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite