Bacău: Comuna Cașin sărbătorește 600 de ani de atestare documentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din Cașin vor sărbători astăzi 600 de ani de atestare documentară a comunei. Ei au pregătit împreuna cu primarul comunei o serie de manifestări pe tot parcursul zilei.

Pentru că localitatea Cașin a fost grav afectată de inundații în luna iulie și primăria a investitit o sumă importantă de bani pentru reabilitatea celor peste 30 de locuințe și două poduri distruse de ape, oamenii au pus mână de la mână și vor organiza astăzi prin forțe proprii manifestări diverse pentru a marca evenimentul.

"Mai întâi va avea loc un simpozion cultural unde se vor premia trei cetățeni care au scris de-a lungul timpului despre viața comunei, apoi vor fi  primiți cu pâine și sare 20 de oaspeți din Rucăr și Dragoslavele, două comune din nordul județului Argeș, de unde au venit primii locuitori care s-au stabilit în Cașin", ne-a explicat Cosmin Curelea, primarul de la Cașin.

Expoziție cu obiecte tradiționale din zonă

Totodată, în comună s-a deschis Muzeul Satului care găzduiește și în zilele următoare o expoziție cu obiecte specifice zonei. "Aici femeile lucrează la războaie de țesut ca pe vremuri. În sală, sunt expuse și ștergare și costume tradiționale românești primite ca zestre de femeile din Cașin", a mai zis primarul.

La biserica din sat va veni și Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și a Bacăului. "Pentru creștinii din Cașin sărbătoarea comunei va fi întregită de aducerea spre închinarea credincioșilor al veșmântului Sfintei Cuvioase Parascheva de către părintele protopop Constantin Alupei, de la catedrala Pogorârea Sfântului Duh din Onești", a precizat părintele Marius Cojocaru.

De asemenea, tot astăzi se va da startul unui campionat de minifotbal pe terenul din comună unde vor juca timp de șapte zile în jur de 30 de echipe formate din copii și adulți. "Toate evenimentele pe care le vom organiza astăzi vor fi realizate cu ajutorul a circa 100 de săteni. Nici formație nu am adus pentru a economisi bani să refacem unul din podurile distruse de ape. Pentru oameni va cânta muzică folk Romeo Ifrim, un localnic din comună", ne-a mai zis primarul Cașinului.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite