Adolescentul care a ars de viu un om al străzii și a incendiat un bloc. Verdictul judecătorilor

0
Publicat:

Un băiat de 16 ani a incendiat un om al străzii după o banală dispută, iar apoi l-a privit cum arde. În urma acțiunii sale, un restaurant și un bloc au loc foc, iar zeci de locatari au fost în pericol de moarte.

Băiatul de 16 ani își va petrece următorii 12 ani într-un centru de detenție  FOTO arhivă Adevărul
Băiatul de 16 ani își va petrece următorii 12 ani într-un centru de detenție FOTO arhivă Adevărul

Tribunalul Bacău l-a condamnat în 22 septembrie pe un adolescent de 16 ani la măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru de detenție pe o perioadă de 12 ani. Mama și tatăl adolescentului au fost obligați să îi plătească despăgubiri civile de peste 200.000 de lei unei rude a persoanei fără adăpost care a murit. Decizia instanței nu este definitivă.

Faptele băiatului au șocat comunitatea din orașul Onești, județul Bacău, unde locuiește. Pe 01.12.2021, în jurul orei 1,30 noaptea, a stropit cu benzină un om al străzii cu care cerșea adeseori și se droga, iar apoi i-a dat foc în timp ce acesta dormea pe terasa unui restaurant din oraș.

Victima a fost transportată la spital, dar a murit o săptămână mai târziu din cauza rănilor extrem de grave pe care le-a suferit. Incendiul provocat de adolescentul cunoscut cu afecțiuni psihice s-a extins la întreaga clădire a restaurantului si a unui bloc de locuințe învecinat, provocând pagube însemnate.  

Victima unei tentative de agresiune sexuală

Minorul care a provocat dezastrul de la Onești a absolvit clasa a VIII-a la Centrul Scolar de Educație Incluzivă nr. 2 Comănești în anul 2020 și nu și-a mai continuat studiile. Băiatul a fost diagnosticat cu tulburare de conduit si întârziere ușoară în dezvoltarea psihică.

Cazul acestuia a intrat în atenția Directiei Generale de Asistentă Socială Bacău în luna mai 2019, în contextul în care acesta a fost victima unei tentative de act sexual cu un minor. Băiatul a fost consiliat psihologic, dar chiar și așa a fugit de mai multe de ori de acasă, fiind găsit în gara Ploiești, apoi găzduit la Centrul de Primire în Regim de Urgență „Cireșarii” din Ploiești în luna iunie 2019.

La recomandarea unui medic neuropsihiatru, în perioada 22.03.2021-05.04.2021, a fost supus unui program complex, educațional și comportamental, tratament medicamentos, terapie ocupațională și consiliere, dar evoluția acetuia nu a fost încurajatoare.

Băiatul nu a urmat niciuna din recomandările medicilor la externare și a început să trăiască pe străzi, practicând cerșetoria în compana persoanelor fără adăpost, consumând alcool, etnobotanice și diverse alte substanțe.

I-a dat foc și l-a privit cum arde

În noaptea fatidică, pe 1.12.2021, adolescentul a mers la o stație PECO din Onești și a cumpărat benzină într-un recipient de plastic prin intermediul unui client. S-a dus apoi la un restaurant unde știa că doarme un om al străzii cu care cerșea și se droga adesea, l-a stropit cu benzină și i-a dat foc.

Anchetatorii au vizionat imaginile de pe camerele de supraveghere din zonă și au descoperit că minorul s-a uitat impasibil la persoana fără adăpost cum suferă cumplit în timp ce se dezbracă de hainele care luaseră foc. În cele din urmă, l-a ajutat să scape de hainele care încă ardeau.

Focul s-a propagat rapid la terasa restaurantului și apoi la întregul local, dar și la un bloc din imediata vecinătate, care a fost afectat serios de flăcări. Victima a fost transportată la spital cu arsuri de gradul III pe 41% din suprafața corpului, iar după șapte zile a decedat.

De la ce a pornit totul

Avocatul adolescentului a precizat în instanță că între acesta și victimă a izbucnit un conflict spontan de la o canapea care se găsea pe terasa restaurantului. Potrivit acestuia, băiatul nu ar fi vrut să ucidă victima, dovadă că imediat după comiterea faptei a încercat să o ajute să de dezbrace de hainele care ardeau.

Judecătorii consideră însă că gestul minorului a fost tardiv pentru că efectul acțiunii sale se produsese, în sensul că victima suferise arsuri grave pe o suprafață mare a corpului.

Potrivit raportului de expertiză medico legală psihiatrică întocmit de Serviciul Judetean de Medicină Legală Bacău, băiatul le-a relatat membrilor comisiei că era „drogat cu de toate” și „o lua razna” de la alcool sau prenadez. Nu își mai amintea nimic din ce s-a întamplat, decât după ce i-a povestit poliția și pompierii.

Zeci de persoane, în pericol să ardă de vii

„Inculpatul prezintă diagnosticul psihiatric tulburare de conduită, întârziere ușoară în dezvoltare mintală. Acesta este parțial orientat temporo-spațial, orientat auto și alopsihic, dar păstrează capacitatea psihică de apreciere critică a conținutului și a consecințelor social negative ale faptei comise și față de care discernământul este păstrat”, este concluzia medicilor psihiatri.

De altfel, instanța de judecată a apreciat în final că adolescentul a știut foarte bine ce face, dovadă și modul în care a acționat, astfel încât victima să nu mai aibă nicio șansă să scape.

„Poziția psihică a inculpatului, aceea de a incendia victima, este demonstrată și de întrebuințarea în mod voit a unui astfel de mijloc de chinuire a sa, de natură să-i provoace suferințe inutile, de mare intensitate și prelungite în timp, ceea ce a dus și la reținerea circumstantei agravante a omorului săvârșit prin cruzimi“, au considerat judecătorii.

Ei au constatat că imaginile înregistrate arată cu claritate că în primul rând benzina a fost turnată pe victimă și ulterior pe jos, spre ieșire, tocmai pentru că victima să fie înconjurată de foc și posibilitățile de scăpare să fie minime.

„Fapta este cu atât mai gravă, cu cât, atât prin acțiunea și împrejurările în care aceasta a fost comisă, la o oră în care toată lumea dormea, inculpatul a pus în pericol viața mai multor persoane, locatari ai blocului de locuințe”, au conchis magistrații Tribunalului Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite