Copil cu autism jignit de învățătoare, la Bacău. Dăscălița, absolventă de Psihologie, l-a numit „handicapat“

0
Publicat:

O învățătoare din comuna Răchitoasa, județul Bacău, este anchetată de Inspectoratul Școlar Județean, în contextul în care a publicat pe Whatsapp un mesaj jignitor adresat unui elev cu autism.

Copilul cu autism ar fi fost jignit de învățătoarea din Bacău FOTO Shutterstock
Copilul cu autism ar fi fost jignit de învățătoarea din Bacău FOTO Shutterstock

Învățătoarea ar fi scris pe un grup de Whatsapp al părinților că „nu pot să răspund de toți handicapații, eu răspund doar de copiii OK, care se integrează”.

Mesajul scris pe Whatsapp de învățătoarea din Bacău FOTO observatornews.ro
Mesajul scris pe Whatsapp de învățătoarea din Bacău FOTO observatornews.ro

„S-a referit la acei handicapaţi! Că nu are grijă de handicapaţi”, a declarat mama băiatului. „O credeam foarte apropiată de mine şi de copil. Eu cred că nu a fost nicio problemă faţă de dânsa, din contră, o ajutam cât de cât să-şi poată menţine orele de curs”, a mai spus aceasta.

Elevul cu autism participă la orele de curs în prezența mamei, întrucât o comisie de medici a recomandat ca băiatul să înveţe în colectivitate, dar cu însoţitor, și se pare că tocmai din această cauză s-a stârnit întregul scandal, potrivit observatornews.ro.

„Prezenţa mamei în sala de clasă nu e benefică, nici pentru copilul propriu, nici pentru ceilalţi”, a declarat directoarea școlii, care a mai spus și că elevul ar fi agresiv cu ceilalți copii, existând recent un episod în care și-ar fi agresat un coleg.

„A încercat să intervină, să medieze conflictul”

„Din senin, s-a supărat pe un copil şi a început să-l alerge, l-a târâit prin curte. Iar mama, prezentă, nu a intervenit absolut deloc. Am alergat eu, auzind din birou ţipetele copilului, şi de acolo a degenerat conflictul. Doamna învăţătoare a încercat să intervină, să medieze conflictul”, a mai spus directoarea școlii din Răchitoasa.

Mama copilului cu autism confirmă că au mai existat în pauze mici altercații între băiatul ei și ceilalați elevi, dar ei nu i s-au părut ieșite din comun.

În urma plângerilor făcute de mama copilului cu autism la ISJ Bacău, învăţătoarea, absolventă de Psihologie, trebuie să dea explicaţii inspectorilor școlari. Mama copilului are de gând să facă o plângere și la poliție.

Reacția Inspectoratului Școlar Județean Bacău

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Bacău a declanșat o anchetă la Liceul Tehnologic Răchitoasa, în contextul în care, vineri dimineață, 23 septembrie, a înregistrat două petiții primite de la rudele (mama și sora) unui copil cu cerințe educaționale speciale, în care se semnala un limbaj neadecvat al unui cadru didactic care predă în învățământul primar la o școală din structura acestei unități de învățământ.

„După analiza celor două petiții, inspectorul școlar general a luat decizia ca o echipă de control, formată din doi inspectori școlari de management instituțional, să se deplaseze imediat la școala respectivă, unde, urmare a unei cercetări parțiale, s-a solicitat unității de învățământ începerea unei cercetări prealabile, prin adresa ISJ Bacău nr. 8403/23.09.2022, a prezumatelor fapte cuprinse în petițiile menționate, conform art. 280 alin. (3¹) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare”, au precizat reprezentanții ISJ Bacău.

În cursul zilei de vineri, 23 septembrie, s-au luat declarații de la conducerea unității de învățământ vizată, de la cadrul didactic împotriva căruia se aduc acuzațiile, de la părinții elevilor care învață în acea clasă, dar și de la alte cadre didactice din școală. Controlul va continua cu aplicarea de chestionare, de către consilierul școlar al unității de învățământ, atât elevilor, cât și părinților, dar și cu luarea tuturor măsurilor legale care se impun în astfel de situații. 

Ancheta Inspectoratului Școlar Județean Bacău se realizează în colaborare cu specialiștii de la Centrul Judeţean de Resurse și Asistenţă Educaţională Bacău și cu menținerea legăturii cu reprezentanții Ministerului Educației.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite