UPDATE Klaus Iohannis, despre cazul poliţistului mort: Îi poftesc de urgenţă pe domnii Ponta şi Oprea în faţa microfoanelor. Este inadmisibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis este prezent la Arad / Foto Facebook
Klaus Iohannis este prezent la Arad / Foto Facebook

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut prima reacţie oficială referitor la cazul poliţistului Bogdan Gigină care a murit marţi în timp ce deschidea calea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea. Iohannis se află duminică în judeţul Arad unde participă la evenimente prilejuite de Ziua Armatei Române.

Prima declaraţie a preşedintelui Klaus Iohannis despre cazul Bogdan Gigină

Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnalişti cum se poziţionează legat de cazul poliţistului Bogdan Gigină, care a murit în timp ce însoţea colonaa oficială a vicepremierului Gabriel Oprea, şi a declarat:

“Suntem în a cincea zi şi nu avem o luare de poziţie oficială, din partea guvernului. Aşa ceva este inadminsibil. Opinia publică aşteaptă lămuriri şi îi poftesc de urgenţă în faţa microfoanelor pe domnii Ponta şi Oprea să dea aceste lămuriri şi nu mă refer aici la partea penală a accidentului, în care din nefericire a murit un poliţist care a fost în timpul serviciului, ci mă refer la latura politică şi la lămuriri de ordin general”.

De asemenea, Iohannis a făcut o declaraţie legată de afirmaţia lui Ponta cum că România şi-ar putea închide graniţele:

Domnul prim-ministru nu s-a consultat cu mine. S-a plimbat până la Sofia, s-a întâlnit cu alţi prim-miniştri, chestiune care este interesantă ca preocupare de weekend. Domnul Ponta nu a avut niciun mandat ca să angajeze România în vreun fel. Declaraţiile făcute sunt neangajate de mine”.

Preşedintele Klaus Iohannis  a făcut declaraţiile după ce a participat, duminică dimineaţa, în localitatea Păuliş din judeţul Arad, la manifestările dedicate Zilei Armatei Române. Iohannis a mers apoi în municipiul Arad pentru a participa la o serie de evenimente dedicate aceleiaşi sărbători.

Declaraţiile preşedintelui referitor la cazul Bogdan Gigină vin la cinci zile după ce poliţistul a murit în timpul serviciului, când deschidea drumul coloanei oficiale a vicepremierului si ministrului de Interne Gabriel Oprea.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis duminică primul comunicat oficial referitor la cazul Gigină, în care precizează că nici ministrul Gabriel Oprea, nici alt reprezentant al MAI nu poate face declaraţii pe durata desfăşurării anchetei.

Poliţistul Gigină făcea parte din coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea

 Pe 20 octombrie, în jurul orei 19.00, poliţistul Bogdan Cosmin Gigină a murit la numai 28 de ani după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă aflată în mijlocul străzii Ştirbei Vodă din Capitală. El făcea parte din coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea. În noaptea în care a avut loc accidentul ploua în Bucureşti, ceea ce afectează vizibilitatea în trafic, în special pentru motociclişti, care nu au ştergătoare de parbriz.

În momentul în care eşti pe motocicletă, vizibilitatea este mult mai redusă decât la volanul unei maşini, în special noaptea, pe ploaie. Şi este şi mai complicat atunci când poliţistul deschide coloana pe motocicletă pentru că acesta trebuie să fie atent la trafic, să facă loc, să dea din mâini şi să meargă cu viteză”, au povestit colegii lui Gigina.

Aceştia au adăugat că gropile de pe Ştirbei Vodă nu erau semnalizate cu lumini aşa cum ar fi trebuit şi Gigină efectiv nu a avut timp să vadă gardurile care împrejmuiau cele trei gropi adânci cât nişte cratere. „Şi mai tragic este că poliţistul care coordona misiunea ar fi fost chiar naşul lui Bogdan Cosmin Gigină. El a oprit după accident”, au mai mărturisit cei prezenţi la priveghiul care a avut loc joi.

Procurorii au deschis dosar ce cercetare penală

De altfel, în acest caz, procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti au deschis un dosar de cercetare penală în care s-a început urmărirea in rem, pentru fapta de ucidere din culpă. După primirea tuturor probatoriilor, anchetatorii vor putea să stabilească dacă poate fi atrasă răspunderea penală „in personam“, respectiv dacă va fi dispusă începerea urmăririi penale în cazul unor persoane. Până atunci îi vor audia atât pe colegii poliţistului decedat, cât şi pe muncitorii care lucrau la reţeaua de distribuţie a gazelor de pe Ştirbei Vodă.

Poliţia Capitalei spune că modul în care era semnalizată groapa în care a căzut şi murit, marţi seară, agentul de poliţie este una dintre circumstanţele cercetate în stabilirea motivelor care au dus la producerea accidentului. „La locul producerii accidentului existau elemente de semnalizare a lucrării, dar cu privire la modul în care erau amplasate, dacă respectau sau nu normativele legale, urmează a se stabili pe parcursul anchetei aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti”, se arată în comunicatul emis joi.

Gropile nu erau bine semnalizate, spun martorii

Din declaraţiile martorilor oculari reiese că cele trei gropi din asfalt nu erau bine semnalizate. „Groapa era săpată de o companie de gaze. De fapt, sunt trei gropi, una după alta. Când a avut loc accidentul, afară era întuneric şi ploua. În zonă era aglomerat şi probabil că poliţistul, în grabă, nu a văzut gropile. Sincer, nici nu erau foarte bine semnalizate”, susţin martorii. Cei de la SC Distrigaz Sud Reţele SRL afirmă însă că obligaţia de a semnaliza şantierul îi revine, prin contract, firmei subcontractate.

„Semnalizarea a fost realizată conform dispoziţiilor legale în vigoare: bariere de protecţie, panouri de semnalizare/presemnalizare, semne de circulaţie, balize cu lumina intermitentă şi banda galbenă de avertizare”, se arată într-un răspuns oficial al Distrigaz trimis ziarului „Adevărul”.

La scurt timp de la producerea accidentului, respectiv în noaptea de miercuri spre joi, cele trei gropi din mijlocul străzii Ştirbei Vodă au fost astupate. 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite