Semnal de alarmă tras de un medic din România: „Investim de pe acum în Medicina de Urgență sau punem silicoane în caz de război?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timiș Horea, medicul care a condus Direcția de Sănătate Publică Arad pe timpul pandemiei și care acum este coleg cu cei de la UPU, trage un semnal de alarmă.

Horea Timiș este acum medic rezident FOTO arhivă personală
Horea Timiș este acum medic rezident FOTO arhivă personală

Acesta spune că România ar trebuie să se pregătească pentru o eventuală situație de război, deoarece serviciile de urgență sunt la pământ.

Mesajul lui începe cu întrebare retorică „Avem tot ceea ce ne trebuie?”. Continuă apoi cu o paralelă cu perioada pandemiei, care ne-a prins nepregătiți în sectorul medical, deși semnalele că lucrurile se vor înrăutăți existau.

Mai știți primele luni din Pandemie? Mai știți că nu eram pregătiți. Nu aveam infrastructură de ATI cu oxigen suficientă, nu aveam PCR-uri și nu aveam măști? La granița noastră este război, în Orientul Mijlociu este război, în Africa este război, undeva în Balcani-Kosovo mocnește un nou conflict lângă noi și în sud-est pică deja drone. Mă întreb oare când facem o prioritate din Serviciile de Urgență? Investim de pe acuma în Medicina de Urgență și în specialitățile conexe, sau punem silicoane în caz de război, că e plin netul de reclame”, spune doctorul arădean.

Acesta dă și câteva exemple de ce ar fi nevoie:

- Extindere Serviciilor de Urgență din punct de vedere a spațiilor și circuitelor și adaptarea la condiții strategice,

- Dotarea la standarde a tot ce înseamnă UPU-SMURD (echipamente, monitoare, ecografe, tărgi, defibrilatoare, etc,

- Pregătirea și suplimentarea personalului,

- Înființarea CPU-urilor suport,

- Asigurarea de stocuri materiale sanitare,

- Asigurarea părții de imagistică, de la echipamente la personal.

Horea Timiș a fost numit în aprilie 2020 pe funcția de director DSP Arad, poziție pe care a ocupat-o până în 2022. Acesta este la bază medic de medicină generală. A fost director de spital şi director de DSP în judeţul Alba (locul său de baştină), precum şi consilier în cadrul Ministerului Sănătăţii.

A mai activat în mediul privat, ca expert în managementul sanitar. De asemenea, a oferit servicii de consultanță în management sanitar şi informatică medicală pentru mai multe firme. După plecarea de la DSP Arad s-a axat foarte mult pe inovația medicală și dezvoltarea unor aplicații care să schimbe modul în care se face managementul sanitar în România.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite