Satul părăsit, cu doar trei familii, unde și-au găsit „casă” cai sălbatici și vaci dintr-o rasă aproape dispărută VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un loc idilic unde animalele din diferite rase și-au găsit „casa” este satul Labașint, din județul Arad, care mai are doar trei familii din 600 de locuitori, câți număra în trecut

Cireadă de vaci Sura de stepă FOTO Labasint Forest
Cireadă de vaci Sura de stepă FOTO Labasint Forest

În Pădurea Labașinț și-au găsit casa o herghelie de cai sălbatici și o cireadă de vaci Sura de stepă pe lângă căprioare, veverițe, vulpi, lupi și multe specii de păsări. Pentru că se dorește promovarea acestui sat și repopularea lui, un cetățean care are acolo o pensiune a făcut o pagină de Facebook Labasint Forest, în care promovează frumuseștea naturii.

„Caii sălbatici au un rol vital în menținerea echilibrului natural. Acești cai se hrănesc selectiv cu vegetația, contribuind astfel la controlul creșterii plantelor și la păstrarea diversității speciilor vegetale. În această poveste extraordinară, vacile Sura de stepă sunt eroinele conservării. Această rasă pe cale de dispariție s-a adaptat perfect la mediul de aici, contribuind la menținerea structurii terenului și la conservarea genelor unice. Chiar dacă acum sunt pe cale de dispariție, în urmă cu sute de ani, era rasa cea mai răspândită în țara noastră. Apar în scrierile lui Dimitrie Cantemir și în tablourile lui Grigorescu. Caii sălbăticiți și vacile Sura de stepă trăiesc în armonie și contribuie la regenerarea zilnică diferitelor specii de plante din acest colț de rai”, menționează sursa citată.

Satul idilic este înconjurat de o pădure imensă, unde cândva trăiau aproximativ 600 de oameni care se ocupau cu creșterea oilor și cu agricultura, în perfectă armonie cu natura.

Ultimii localnici ai satului ies mereu din casă când văd că în zonă vin turiști, bucurâdnu-se să-i vadă și sperând că într-o zi satul va fi repopulat.

Primele anale istorice ale zonei datează din 1477, cand aceste ținuțuri sunt menționate sub numele de Labasowcz. Acest satuc se numără printre posesiunile cetății Șoimos, aparținând familiilor nobile Orszag mai întăi, iar mai apoi familiei Bannfy. Cu timpul oamenii au părăsit satul au rămas doar trei familii vechi, iar natura încet cu încet și-a luat inapoi spațiul, acolo unde odinioara erau casele.

Zeci de izvoare 

Satul a devenit un loc de poveste situat la hotarul județelor Timiș cu Arad. Este vorba despre 34.000 de hectare de pădure de stejar și fag, unde sunt zeci de izvoare.

Sunt zeci de izvoare naturale care îți vor potoli setea și te vor încânta cu sunetul lor liniștitor și un tinut sălbatic unde natura este curată și nealterată de intervenția omului”, mai spun cei care locuiesc acolo.

Pentru ca acest sat să nu se piardă, Osvaldo, un italian pasionat de turism și de natură, l-a cumpărat cu gândul să-l transforme. Comuna Șiștarovăț, de care aparține satul, este situată în Dealurile Lipovei, la 50 de kilometri de Arad și aproximativ 17 kilometri de Lipova. Numele, probabil de proveniență slavonă, tradus în limba română ar fi Șase Izvoare, de la izvoarele care existau acolo și ale căror locații poartă numele lor și azi.

Actualele sate aparținătoare comunei Șiștarovăț erau localități de sine stătătoare situate în sud vestul, sud-estul și vestul comunei. Au fost atestate documentar - Cuveșdia 1440, Labașinț 1477, Varnița abia în 1820-1830.

Big Bench

Amintim că este satul în care în premieră națională s-a inaugurat Big Bench (Marea Bancă - engl.). Este prima bancă de acest gen din România care va avea și pașaport și care face parte dintr-un proiect global de susținere a turismului.

Arad

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite