Sărbătoarea de Crăciun în Familia Regală a României. Care este mâncarea preferată a familiei FOTO

0
Publicat:

Crăciunul în Familia Regală a României a devenit în timp o tradiție și în fiecare an a fost sărbătorit cum se cuvinte, iar mărturie stau relatările și fotografiile făcute la vremea respectivă.

Crăciunul pe vremuri, FOTO Facebook Familia Regală a României
Crăciunul pe vremuri, FOTO Facebook Familia Regală a României

Împodobirea bradului și aranjarea mesei de Crăciun te poartă într-o lume de basm. Chiar dacă au caracter public, sărbătorile sunt considerate «de familie».

De ani de zile, Crăciunul a găsit Familia Regala la Săvârșin. Conform unei tradiții, Regele Mihai a trimis mesajul de Crăciun românilor timp de 75 de ani (1940-2015), iar de atunci încoace Majestatea Sa Custodele Coroanei îi continuă fără întrerupere legământul.

Fotografiile Castelului Săvârșin din județul Arad împodobit de Crăciun, când clădirea însăși devine un mare pom luminat, fac înconjurul societății românești.

Bucatele de la masa de Crăciun sunt pe măsură, printre ele fiind curcan umplut cu ficat, cârnați, pâine și chimen. Un moment amuzant s-a petrecut la masa de Crăciun din 2010, când curcanul era prea mare și nu încăpea în cuptor.

Avem o problemă cu curcanul. Am primit un curcan de la București și are vreo 20 de kilograme. Nu putem să-l băgăm la cuptor. E prea mare”, povestea atunci  Principesa Margareta.

De la an la an, delicatesele de pe masa Familiei Regale sunt tot mai gustoase. Totul arată ca în povești cu farfurii poleite cu aur şi tacâmuri argintii, dar și cu lumânări alese special pentru această ocazie de către principesa Margareta. De cele mai multe ori, aranjamentele sunt făcute cu flori de import, din Elveția.

Mesajul de Crăciun FOTO Facebook Familia Regală a României
Mesajul de Crăciun FOTO Facebook Familia Regală a României

Pe masă se găseau bucate tradiționale, dar și specialități occidentale: un platou cu mezeluri, apoi un curcan mare, cu broccoli, conopidă, morcov, păstârnac, ardei copt, castane. La desert se gătea rețeta învăţată de la Regina Ana, și anume un plain pudding cu un sos special și cu Sauvignon.

Au fost și ani în care Familia Reglă a renunțat la curcan și a gătit gâscă la cuptor, umplută cu carne tocată de pui şi ficăţei cu rozmarin și salvie, prune uscate, lămâie și fructe confiate.

Moment istoric

Acum 22 ani, la 18 decembrie 2001, Sala Regilor a Palatului Elisabeta găzduia un eveniment privat, la care erau invitați puținii angajați de atunci ai Majestății Sale, în compania Regelui Mihai și a Reginei Ana. Oamenii stăteau stingheri, în fața bradului de Crăciun, nici prea mare, nici prea mic, împodobit cu ce s-a găsit la magazinele bucureștene din acea vreme, limitat puțin de bugetul destul de modest al regelui. Cei prezenți în sală nu se gândeau atunci că participă la un moment istoric. Ei se gândeau la copiii și familia lor, care se vor simți onorați că au primit din partea suveranului o carte ilustrată de Crăciun, un album, o sticlă de vin, ciocolată, bomboane de pom, biscuiți și portocale.

La 24 decembrie 1947, Palatul Regal din centrul Capitalei urma să găzduiască ultima ceremonie de pom de Crăciun regal, dedicată angajaților Caselor Militară și Civilă ale Regelui, pentru o perioadă de cincizeci și patru de ani. Atunci, Regele Mihai, care abia împlinise 26 de ani, stătea alături de Regina Elena, în Sala Tronului, aproape de înaltul brad adus din Carpați, mândru împodobit de valeții și majordomii Casei. În jurul lor erau, pe o parte, mese pline cu daruri purtând numele fiecărui angajat, iar pe de altă parte, câteva sute de persoane, reprezentând salariații Casei și familiile lor: soții, soți, copii și nepoți. De la Mareșalul Curții, cel mai înalt demnitar regal, până la cameriste, șoferi, grădinari, mecanici și valeți, toată lumea ședea în familie, bucurându-se de taina Crăciunului, de afecțiunea, comuniunea și înțelegerea dintre oameni pe care sărbătoarea le aducea.

După jumătate de secol, într-o Românie a anului 2001, Crăciunul de la Casa Regală arăta mult mai puțin ceremonios. Din anul 2001 încoace, Crăciunul regal a fost sărbătorit din ce în ce mai frumos și mai însuflețit, pe pământ românesc.

Crăciun de poveste la Săvârșin

Strămutat la Săvârșin, el a fost precedat, la mijlocul lui decembrie, la Palatul Elisabeta, de o sărbătoare a bradului de Crăciun, în care angajații Regelui Mihai, apoi ai Majestății Sale Custodelui Coroanei au primit daruri pentru ei și pentru familie, înainte ca membrii Familiei Regale să plece la Săvârșin.

Etichetele de pe cadouri au devenit din ce în ce mai personale, au apărut prenumele fiecărui membru de familie, iar copiii veniți pe lume au început să primească mici daruri, în nume propriu.

Noi petrecem două zile în Sufrageria mare, punând daruri în pungi, împachetând cu hârtie frumoasă și funde cadourile mai importante, distribuind cărți ilustrate semnate de mână și adăugând în pachete bomboane de pom, laolaltă cu mici ciocolate, portocale și biscuiți”, spun reprezentanții Familiei Regale. 

Crăciunul pentru familia Regală a fost trist  în anul 2017, când a stat sub semnul dispariției Regelui Mihai.

În 2018 și 2019, Crăciunul a reunit aproape toți membrii Familiei Regale În anii 2020 și 2021, din cauza restricțiilor cauzate de COVID-19, Majestatea Sa și Principele Radu au avut un program public limitat.

În anul 2022, Crăciunul a fost din nou sărbătorit de Majestatea Sa Custodele Coroanei și de Principele Radu în mijlocul comunității săvârșinene. La fel se va întâmpla și în acest an. Iar de pe masă nu vor lipsi bucatele alese și ranjamentul regal.

Crăciunul Regal a început pe plaiurile noastre în anul 1866, în urmă cu 157 de ani. Petrecerea Crăciunului în Familia Regală a depins de epoca românească în care el a avut loc. 

Anul acesta s-au desfășurat primele acțiuni la care a participat Familia Regală. Este vorba despre primul târg regal de Crăciun și despre concertele de colinde

Astfel, Majestatea Sa Custodele Coroanei Margareta și Alteța Sa Regală Principele Consort Radu Duda se vor afla la Castelul Regal de la Săvârșin de Crăciun și Anul Nou. La sărbătoarea Crăciunului va fi prezentă, la Săvârșin, Alteța Sa Regală Principesa Elena.

Pachete de Crăciun unor familii din Săvârșin

În ziua de 19 decembrie 2023, la ora 11.00, Majestatea Sa Margareta, alături de Alteța Sa Regală Principesa Elena, va oferi cadouri și pachete de Crăciun unor familii din Săvârșin cu sprijinul unor sponsori.

În aceeași zi, de la ora 12.30, Familia Regală va oferi cadouri angajaților de la Castelul Regal și Ocolul Silvic din Săvârșin, iar de la ora 15.30, în Satul Regal, va primi o delegație a orașului Sinaia condusă de primarul localității.

În Ajunul Crăciunului, în ziua de 24 decembrie 2023, la ora 12.00, Dubașii din Săvârșin vor fi așteptați în piața cu fântână din incinta Satului Regal.

De asemenea, în aceeași zi, Biroul de Presă al Casei Majestății Sale va transmite mesajul de Crăciun al Majestății Sale Custodele Coroanei Române.

În dimineața zilei de 25 decembrie 2023, de la ora 11.00, Familia Regală va participa la slujba de Crăciun de la Biserica Ortodoxă din Săvârșin.

Familia Regală va petrece privat restul zilelor de Crăciun și Anul Nou, la Castelul Săvârșin.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite