Românul care transformă fructele în artă. Lucrările lui sunt cu totul uimitoare FOTO VIDEO

0
Publicat:

Arădeanul Alin Urlea este cel care transformă orice fruct într-o artă. Și-a descoperit această pasiune de peste treisprezece ani, iar de atunci prin mâna lui au trecut tot felul de fructe indiferent de formă și mărime.

Lucrează și peste zece ore la o sculptură FOTO arhivă personală
Lucrează și peste zece ore la o sculptură FOTO arhivă personală

Sculptura în fructe este o pasiune devenită profesie pe care o fac de 13 ani cu mult suflet și dedicare. Se numește «carving». Este o artă care provine din Thailanda, secolul 14. În timpul festivalului «Loy Krathong» se decorau bărcile pentru acest festival cu tot felul de fructe, coji de banane într-un mod foarte rudimentar, iar slujitoarei regelui numită Nang i-a venit ideea să sculpteze o floare dintr-un fruct și o pasăre dintr-o legumă, i-a ieșit bine, iar regele le-a recomandat tuturor să învețe această îndeletnicire. Această artă a devenit tot mai populară predându-se chiar și în școli ca materie opțională. După jumătatea secolului XX a devenit populară și pe vasele de croazieră și în restaurantele de lux din Europa”, spune Alin Urlea.

Frigăruile cu fructe

Arădeanul mărturisește că a dorit să vină cu ceva nou pe segmentul organizărilor de evenimente, să aducă un plus de eleganță și originalitate. Bufetele cu fructe sculptate sunt aranjate într-un loc vizibil al sălii unde invitații sunt atrași să-l privească cu admirație.

 „Pe lângă faptul că îl facem atrăgător prin fructele sculptate, avem grijă și de partea practică, utilă, a bufetului pregătind și platouri-oglindă cu fructe curățate, tăiate felii și aranjate artistic. Frigăruile cu fructe de asemenea au un rol foarte important, ele sunt pregătite pentru a fi glazurate în fântâna cu ciocolată Belgiană Premium. Eu și staff-ul meu suntem acolo în timpul evenimentului să ne ocupăm în permanență de invitați în așa fel încât să fie totul perfect. Indiferent de eveniment, că este un unul privat, sau de business trebuie să iasă din tipare și să fie ceva unic”, mai adaugă Alin.

Fructele pe care le sculpteză sunt: pepene verde, pepene galben, mere, dar și fructe exotice: papaya, mango, pitahaya ( fructul dragonului ). Iar pentru că îi plac provocările a sculptat chiar și în vișine și cireșe.

Una dintre cele mai grele sculpturi FOTO arhivă personală
Una dintre cele mai grele sculpturi FOTO arhivă personală

Sculptura în măr cu detalii fine este și ea foarte greu de realizat, coaja este foarte subțire, iar miezul casant, este nevoie de acuratețe maximă. Una dintre piesele unice în România: Papaya sculptată model poșetă stilizată, care după deschiderea fermoarului ies la suprafață trandafirașii ascunși în interior. A fost și este o provocare pentru mine, dar îmi plac provocările și îl sculptez de fiecare dată cu drag”, mai mărturisește Alin Urlea.

Munca este una care necesită multe ore de concentrare. De exemplu, sculptura în pepene verde necesită aproximativ 10 ore de muncă, se sculptează totul manual cu un cuțit „thai” milimetru cu milimetru, în straturi: coajă, parte albă, miez.

„Absolut totul trebuie să arate impecabil: sculpturi, platouri-oglindă cu fructe feliate, frigărui din fructe, pahare din sticlă pline cu fructe.  Bufetele sunt iluminate cu lumini profesionale cu focus pentru a scoate în evidență tot ce este pe bufet”, încheie sculptorul în fructe.

Arad

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite