Prima comună din țară care devine independentă energetic. Biogazul se mai folosește doar în mediul privat
0Seleuș, comuna din Arad denumită „grânarul“ județului, având cei mai mulți producători de legume, este prima din țară care va folosi sistem integrat de producere a energiei termice - pe bază de biogaz.
Este zona în care se cultivă legume din tată în fiu, însă de multe ori agricultorii de acolo s-au văzut nevoiți să arunce marfa. Prețul acestor legume a crescut de fiecare dată când a crescut prețul energiei, serele și solariile din zonă funcționând doar dacă sunt oferițe condiții „de căldură”. Pentru a veni în ajutorul sătenilor, primarul s-a gândit de ani de zile la un proiect.
Șapte ani pentru un vis
Șapte ani a durat să își vadă visul împlinit și acum este singurul UAT din țară care va avea un sistem aparte, ce mai există doar în mediul privat. Astfel, a reușit cu ajutorul unui proiect să realizeze un sistem integrat de producere a energiei termice, utilizând surse regenerabile de tip biomasă, biogaz la nivelul întregii comune Seleuș.
Drept urmare locuitorii din cele trei localități care compun comuna (Seleuș, Iermata și Moroda) vor beneficia de energie termică la un preț foarte scăzut, iar în plus, din producerea energiei electrice, bugetul comunei va crește cu câteva milioane de euro.
„Am semnat joi (16 februarie 2023 - n.r.) contractul de finanțare pentru stația de biogaz și biomasă cu Ministerul Fondurilor Europene, proiect în valoare de 8,6 milioane de euro, care va aduce la bugetul Comunei Seleuș suma cuprinsă între 3-5 milioane de euro, din vânzarea energiei electrice, și va genera 3 MWh de energie termică pentru încălzirea locuințelor și apă caldă.
Ambiția mea este ca încălzirea unei locuințe în comuna Seleuș să nu depășească aproximativ suma de 200 de lei/ lună pentru fiecare locuință. Aș vrea să mulțumesc în mod deosebit echipei mele: Florin Forogău (consilier achiziții), Viorel Mila (viceprimar), Florin Farcașiu (administrator public) și personalului Primăriei Comunei Seleuș, care au crezut în acest vis frumos care se realizează.
Nu în ultimul rând aș vrea să mulțumesc parlamentarilor PNL Arad - senator Ioan Cristina și deputat Glad Varga, care ne-au fost alături pe tot parcursul celor 6 ani, de când am demarat acest proiect”, a declarat primarul comunei Seleuș, Cristian Branc.
Prima stație din România de producere a energiei regenerabile în cogenerare, din biogaz, a fost inaugurată în iulie 2013 la Filipeștii de Pădure, în județul Prahova.
Cu ce se laudă Seleușul
Legumicultura, cultura cerealelor, cultura plantelor tehnice, precum și creșterea animalelor sunt principalele sectoare ale agriculturii răspunzătoare de susținerea economiei locale în comuna care numără puțin peste 3.000 de suflete.
Oamenii din comună aplaudă această realizare și spun că nu ar fi reușit dacă edilii nu ar fi fost gospodari. „Din producerea și vinderea legumelor trăim. Noi i-am spus mereu primarului că nu se mai putem merge mai departe, deoarece este prea costisitor. Acum sperăm să redevenim ce am fost și anume comuna cu cele mai multe legume produse”, a declarat Mioara, localnică din Seleuș.
Din punct de vedere turistic, Seleuș este cunoscut datorită amenajărilor piscicole realizate aici și nu în ultimul rând pentru podul turcesc, monument istoric și de arhitectură datat din secolele al XV-lea - al XVII-lea, construit peste râul Cigher.