PORTRET Ioan Boga, arădeanul pasionat de artizanat de peste 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragostea bărbatului pentru sticlele artizanale i-a ajuns la inimă de ani de zile, iar astăzi lucrările lui sunt apreciate în toată lumea.  Cruci de lemn în sticle cu ţuică, acestea sunt obiectele de artizanat care ies din mâinile lui Ioan Boga din Şiria, de 26 de ani.

PROFIL
Născut: 20 septembrie 1962, Maramureş
Familie: căsătorit, 2 copii, 2 nepoţi
Studii: Prelucrător prin aşchiere şi tâmplar
Pasiuni: Rebusul, pescuitul şi poezia

O pasiune mai deosebită ar spune mulţi, însă în ciuda muncii şi a orelor de migală petrecute în atelierul de muncă, cea mai mare satisfacţie a arădeanului este atunci când cumpărătorii apreciază lucrarea ieşită din mâinile lui. „Mă bucur când cei care mă caută şi îmi cumpără lucrările mă laudă şi îmi spun că au în faţa cel mai deosebit cadou, obiect artizanal”, a explicat arădeanul. Totul a început dintr-o joacă. Mai demult, Ioan Boga locuia în Horia, judeţul Arad. Acolo a întâlnit o cunoştinţă care făcea cruci de lemn în sticle cu ţuică.

Ambiţia l-a făcut celebru
„I-am admirat lucrările şi am intrat în vorbă cu el de câteva ori. Am fost atent odată la cum a făcut un astfel de obiect şi mi-am zis să încerc şi eu. Acel domn mi-a spus că nu am nicio şansă, pentru că foarte mulţi au mai încercat să-l imite şi nu au reuşit. Mi-am pus ambiţia şi am reuşit”, îşi aduce aminte Ioan Boga. Două săptămâni a lucrat arădeanul pentru prima sticlă artizanală, pe fundul căreia şi-a sculptat şi numele. „De atunci, lucrez zi de zi la aceste obiecte. Am comenzi din toate colţurile ţării, dar şi din Europa. În ţările catolice, de exemplu, am vândut foarte bine aceste obiecte”, a explicat arădeanul. În prezent, Ioan Boga are în colecţie aproximativ 20 de sticle de acest gen. A participat la câteva târguri şi spune că a observat că străinii sunt ceva mai interesaţi de munca lui, decât românii. „Oamenii întreabă, se minunează şi sunt curioşi când văd aceste sticle. Dar când aud de preţ, sunt ceva mai rezervaţi. În schimb, în Europa am vândut foarte multe sticle”, a punctat arădeanul.

Amintiri plăcute
Afacerea merge din vorbă în vorbă, iar Ioan îşi aduce aminte cu drag de o întâmplare deosebită de când a îmbrăţişat această pasiune. „Eram la un târg, când un domn se apropie de mine, se uită la sticle şi începe să-mi pună mai multe întrebări. Până la urmă mi-a spus că el a primit o astfel de sticlă, tocmai în Canada, de la nişte cunoştinţe din ţară. M-am bucurat enorm când am auzit, pot spune că mi-a tresărit inima. «Ce mică e lumea, mi-am spus atunci”, a încheiat Ioan Boga.

Întrebări şi răspunsuri

Cât lucraţi pentru o astfel de sticlă?
Undeva la două zile încontinuu. Orice mică greşeală poate strica lucrarea, fie sticla să se spargă, fie să se ridice crucea din interior.

Aţi încercat să transmiteţi pasiunea şi altor membrii ai familiei?
Da, nepoţelului meu de şase ani. Am observat că are înclinaţii şi cred că o să poată confecţiona şi el acest gen de sticle.

Ce conţine o astfel de sticlă?
Ţuică de 50 de grade şi o cruce din lemn.

Unde în lume aţi avut comenzi?
Peste tot am trimis sticle. Îmi aduc aminte că de curând am trimis un astfel de cadou în Statele Unite.

Ce-i place
Ioan Boga recunoaşte că o altă pasiune a lui este poezia. „Îmi place Eminescu foarte mult şi citesc ori de câte ori am timp liber. Îmi mai place să fac rebus, să merg la pescuit cu prietenii şi să stau alături de familie”, a explicat arădeanul.

Ce nu-i place
„Lumea e aşa cum e şi ca dânsa suntem noi. Eu nu sunt în măsură să judec pe nimeni. Toţi facem parte din acest univers, cu bune cu rele, trebuie să ne acceptăm în vreun fel sau altul. Aş prefera să nu mă gândesc la lucruri care mă nemulţumesc”, a încheiat arădeanul.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite