Palatul impozant din România care a fost construit în numai doi ani. Renovarea durează tot atât VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre palatele impozante ale României se află în centrul municipiului Arad. Străjuiește o latură a primăriei și este cunoscut ca Palatul Cenad. A fost construit în numai doi ani, între 1892 și 1894.

Palatul Cenad în în trecut FOTO Primăria Arad
Palatul Cenad în în trecut FOTO Primăria Arad

A fost construit în numai doi ani între 1892-1894 de societatea de cale ferată Arad-Cenad. 

Iar numele comunei Cenad (Timiș) este pomenit de arădeni datorită acestui frumos edificiu care are pe frontispiciu pe zeul roman al comerțului, Mercur. Planurile au fost realizate în atelierul arhitectului Miklós Ybl de la Budapesta, fiind modificate de către arhitectul arădean Lajos Jiraszek.

Mercur, marchează frontispiciul edificiului printr-o reprezentare sculpturală, sugerând funcționalitatea clădirii. În interiorul Palatul Cenad, pe bolta casei scărilor dinspre Bulevardul Revoluției, poate fi admirată o pictură murală veche, în care este reprezentată o scenă avându-l în prim-plan pe Sfântul Gheorghe. 

Inițial, Palatul Cenad a fost sediul Societății de Cale Ferată Arad-Cenad, dat în folosință în anul 1887. După Revoluţia din anul 1989 și până în prezent, încăperile din Palatul Cenad au găzduit sediile unor partide politice, cabinetele unor parlamentari sau diverse asociaţii non-guvernamentale.

Palatulm Cenad Înainte de reabilitare FOTO Primăria Arad
Palatulm Cenad Înainte de reabilitare FOTO Primăria Arad

În anul 2023 au început lucrările de reabilitare a clădirii. S-a început cu reabilitarea fațadei de pe partea bulevardului. Costurile pentru această parte s-au ridicat la 73.000 euro și este vorba despre 730 metri pătrați reabilitați. Restul fațadelor, cât și acoperișul se vor reabilita în acest an. 

Arădenii care au locuit în această clădire spun că mereu a fost apreciată și că ei erau mândri că locuiesc într-un palat. 

Istoricii spun că edificiul este una dintre clădirile care făceau parte din ansamblul urbanistic al Pieţei Primăriei - toate fiind construite în stil eclectic, cu elemente neoclasice.

Clădirea Palatului Cenad se distinge prin faţada bogat ornamentată cu elemente de stil renascentist italian, punctate prin cele două turnuri de la colţuri, cele patru porţi de intrare și blazonul societăţii feroviare. Ornamentația turnurilor reflectă specificul arhitecturii arădene de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Sub porţile clădirii sunt reprezentate picturi murale, cu tematică împrumutată din activitatea căilor ferate şi cu motive de sorginte religioasă. În curtea clădirii s-au păstrat până în prezent două candelabre cu gaz din secolul al XIX-lea”, spun istoricii arădeni. 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite