Clădirea istorică din Brașov care scindează Consiliul Local. Ce interese sunt la mijloc

0
Publicat:

Consilierii locali PNL și PSD din Brașov doresc cumpărarea unei clădiri în care este posibil să se fi scris imnul național al României. Colegii lor din USR spun că nu pot cumpăra clădirea dacă nu sunt siguri de acest fapt istoric.

Casa în care a locuit Andrei Mureșianu în ultimii ani de viață FOTO Ioan Buciumar
Casa în care a locuit Andrei Mureșianu în ultimii ani de viață FOTO Ioan Buciumar

O clădire istorică împarte consilierii locali brașoveni în două tabere: cei care vor să accepte oferta de a cumpăra clădirea cu un milion și jumătate de euro și cei care se opun. Este vorba despre o clădire de pe strada Castelului, din Centrul Istoric al Brașovului, în care a locuit Andrei Mureșianu în ultima parte a vieții sale.

Așa cum se cunoaște, Andrei Mureșianu este cel care a scris versurile Imnului României, „Deșteaptă-te, Române!”, pe o melodie bisericească mai veche, „Din sânul maicii mele”. Dacă poetul locuia în acea casă în momentul în care a scris versurile „Marseillezei românești”, cum a mai fost numit imnul nostru, nu se poate preciza.

Cu toate acestea, când președintele unei companii imobiliare care deținea clădirea, Eduard Uzunov, le-a propus consilierilor locali să le vândă edificiul în schimbul a 1,5 milioane de euro, aleșii liberali și social democrați au declarat imediat că este o ofertă care nu poate fi refuzată, deoarece importanța clădirii este una foarte mare.

Liberalii și social-democrații vor casa

Unul dintre cei mai vocali în susținerea cumpărării imobilului de către municipalitate a fost consilierul local PSD Marius Potea. „Mi se pare aberant să susțineți că nu trebuie cumpărată o casă sau un monument istoric!”, a acuzat Potea, avocat de profesie.

Există o adresă din partea Ministerului Culturii legat de acest imobil pe care dumneavoastră nu-l considerați monument istoric, prin care Ministerul Culturii transmite că Statul Român, prin Direcția Județeană pentru Cultură Brașov, nu-și exercită dreptul de preemțiune pentru achiziția acestui imobil și ne solicită nouă să ne îneplinim obligațiile prevăzute de legislație privind protecția monumentelor istorice”, a spus consilierul liberal Pamela Diaconu, în asentiment cu colegii PSD.

Avocat de profesie, aceasta a explicat că oricine vrea să vândă un monument istoric trebuie să se adreseze Ministerului Culturii dacă acesta dorește sau nu să-și exercite dreptul de preemțiune. Pamela Diaconu spune că adresa contrazice părerea membrilor USR că această clădire nu ar fi una istorică.

Clădirea este monument istoric

Dacă există acea adresă înseamnă că a fost demarată o procedură de notificare absolut obligatorie în momentul în care vinzi un monument istoric. Clădirea respectivă se află la vânzare de mai mult timp, nu a reușit să găsească niciun cumpărător, există o presiune și în media naționale. Ce este sigur este că acea casă nu are nicio dovadă certă că s-ar fi scris imnul în ea”, a precizat primarul USR Allen Coliban.

Edilul-șef al Brașovului a explicat că Andrei Mureșianu a locuit la Brașov de la 1838 până la sfârșitul vieții, în 1863. Coliban spune că se știe că poetul și-a petrecut ultimii ani din viață în acea casă, dar este cunoscut și faptul că a locuit în foarte multe case la Brașov, așa că este „foarte improbabil să fi scris la 1848 versurile imnului în acea casă”.

Nu există vreo dovadă certă că imnul s-a scris în acea clădire

De altfel, istoricii brașoveni confirmă că nu există vreo dovadă certă că imnul s-a scris în casa de pe strada Castelului, chiar dacă nu exclud total această posibilitate, atitudine preluată și de consilierii USR.

Titulatura de ‹Casă a imnului național› este o găselniță a unui samsar imobiliar care folosește emoția pentru a crește valoarea bunului pe care încearcă de mai mult timp să-l vândă”, a mai spus Allen Coliban.

El a mai precizat că municipalitatea ar putea cumpăra clădirea dacă prețul ar fi unul dictat de piață, însă atitudinea consilierilor PNL și PSD ar putea crește prețul în cazul unei eventuale tranzacții viitoare.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite