Orașul în care a existat prima școală pedagogică din România: au trecut 210 ani de atunci

0
Publicat:

Aradul se poate mândri cu faptul că a avut prima școală pedagogică românească și una dintre cele mai vechi din Europa. Este vorba despre Școala Preparandia.

Este un muzeu în care sunt expuse băncile și alte obiecte FOTO Muzeul Preparandia
Este un muzeu în care sunt expuse băncile și alte obiecte FOTO Muzeul Preparandia

Istoricii arădeni spun că Preparandia nu a fost o simplă școală regională sau locală, ci mai degrabă o școală națională prin excelență, având un rol important în dezvoltarea vieții culturale din România.

Mai exact la data de 15 noiembrie 1812, la Arad, s-a înfiinţat cea prima şcoală destinată pregătirii cadrelor didactice: „Înalta şcoală pedagogică a naţiunii valahe“.

Cursurile şcolii, care de-a lungul celor două secole de existenţă s-a dovedit a fi una dintre cele mai prestigioase instituţii de cultură, au început cu 78 de elevi, îndrumaţi de profesorii Dimitrie Ţichindeal, Constantin Diaconovici Loga, Iosif Iorgovici şi Ioan Mihuţ.

Elevii proveneau din localităţile comitatelor Arad, Timiș, Caraş și Torontal. După absolvire ei au răspândit ştiinţa de carte în limba română în satele natale.

Pentru ca arădenii și turiștii să poată afla detalii despre această școală a fost deschis și un Muzeu exact în clădirea în care a funcționat școala. Acesta poartă denumirea de Muzeul Preparandiei și este deschis publicului de luni până vineri de la 9.00 la 18.00. Muzeul Preparandiei se află pe strada Preparandiei, nr. 13.

În timp şcoala pedagogică română din Arad şi-a schimbat deseori denumirea şi profilele. Activitatea sa a fost afectată de schimbarea regimurilor politice. Nu rareori a fost afectată de decizii care nu au avut în prim plan interesul naţiunii. Întotdeauna însa, dorinţa dascălilor săi şi a discipolilor, viitori dascăli, a biruit.  Chiar din primii ani ai existenţei sale, şcoala preparandială a întâmpinat dificultăţi datorită lipsei unui spaţiu corespunzător de şcolarizare, a insuficienţei cărţilor şi manualelor tipărite, a dezinteresului comunităţii pentru întreţinerea cursanţilor şi plata profesorilor. Dar, încă după primul deceniu, au finalizat cursurile 392 de absolvenţi care, alături de şcoala care i-a format au contribuit la instruirea românilor şi prin activitatea lor educativă au căştigat respectul comunităţii”, spun reprezentanții Muzeului.

Date istorice:

În anul 1822, tot la Arad s-a înfiinţat şi Seminarul teologic ortodox român. Câteva decenii mai târziu, în 1869, după instaurarea Imperiului dualist, Preparandia arădeană a trecut sub autoritatea directă a Episcopiei ortodoxe române. În 1876, cele două şcoli româneşti, Preparandia şi Seminarul ortodox român au fuzionat.

După Marea Unire, şcoala pedagogică denumită preparandie sau şcoala normală (de la norme, legi, ordine, conform cărora era administrată), a funcţionat sub administraţie românească cu noi denumiri: în 1919 a fost denumită, după model francez, „Şcoala normală cu 8 clase“, în 1920, „Şcoala normala greco ortodoxă română“.

În anul 1920 s-a înfiinţat şi „Şcoala normală de stat pentru educatoare“. În anul 1923 s-a înfiinţat „Şcoala normală de stat Titu Maiorescu pentru învăţători“. În anul 1927, vechea Preparandie a fuzionat cu „Şcoala Normală de Stat“ sub denumirea de „Şcoala normală ortodoxă româna de stat Dimitrie Ţichindeal“, iar ulterior, în anul 1932, sub denumirea de „Şcoala Normală de Învăţători Dimitrie Ţichindeal“.

Elevii sunt duși la muzeu FOTO Muzeul Preparandia
Elevii sunt duși la muzeu FOTO Muzeul Preparandia

După trecerea Transilvaniei sub administraţie românească, Preparandia arădeană şi-a intensificat activitatea, pentru a pregăti dascăli pentru şcolile româneşti nou înfiinţate în zonă.

La fiecare aniversare a școlii, o parte dintre elevii arădeni vizitează muzeul. Astfel și la sfârșitul anului trecut când s-au sărbătorit 210 ani de la înființarea școlii, elevii de la Colegiul Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal“ au petrecut câteva ore în acel spațiu încărcat de istorie. Au fost însoțiți și ghidați de înv. Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România (AGIRo).

Arad

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite