Marius Copil este puştiul minune al tenisului românesc
0Revelaţia tenisului românesc, Marius Copil s-a întors în această săptămână în România cu argint de la Stuttgart.
La 20 de ani, Marius Copil a făcut deja cunoştinţă cu succesul, călcând pe urmele marilor tensimeni mondiali. Are la activ 13 ani de tenis, timp în care a reuşit performanţe de invidiat. „Practic tenisul de la şapte ani. L-am început dintr-o întâmplare, pot spune că datorită fratelui meu mai mare m-am apucat de acest sport. El practica tenisul, iar curiozitatea m-a făcut să-mi doresc şi eu să încerc. Timp de patru ani am făcut tenis şi fotbal în paralel, dar la un moment dat a trebuit să renunţ la fotbal pentru că nu îmi oferea satisfacţia de care aveam nevoie. Eu jucam în apărare şi îmi doream să înscriu goluri. Atunci nu ştiam că mă voi dedica tenisului”, a spus Marius Copil.
Cea mai grea perioadă pentru tenismanul arădean a însemnat liceul, din cauza absenţelor care s-au adunat cu sutele. Nu că şi-ar fi pierdut timpul prin baruri, dar performanţa necesită sacrificii. „A fost o perioadă foarte grea pentru mine când eram în liceu. În clasa a XII-a am adunat peste o mie de absenţe din cauză că eram mai tot timpul plecat. Norocul meu a fost că am avut profesori îngăduitori”, a spus Marius.
Pentru cariera sa, părinţii au investit bani serioşi pentru ca Marius să facă diferenţa în tenisul românesc.
Are gânduri mari
„Tenisul este un sport foarte scump. Norocul meu acum e că nu mai trebuie să fiu finanţat de părinţi, pentru că am contract cu trei firme de echipamente, gripuri, corzi şi rachete de tenis”, a spus Marius Copil. După ce a jucat în afara graniţelor ţării, tensimanul arădean este de părere că mai trebuie muncit la mentalitatea oamenilor în ceea ce priveşte sportul. „Ţara noastră este plină de talente, dar din păcate nu există un sprijin necesar pentru a ajunge sus unde îşi doreşte fiecare. În România se vorbeşte 99 la sută numai de fotbal, iar jumătate din acest procent despre ce fac nevestele sau iubitele fotbaliştilor. Eu cred că merită şi alte sporturi să fie mediatizate”, a spus Marius Copil.
Acum, după succesul de la Stuttgart, Marius şi-a propus ca 2011 să însemne intrarea sa în primii o sută tensimeni ai lumii.
„Vreau să rămân sănătos ca anul acesta să pot ajunge în primii 100 ATP. Vârsta marii performanţe a scăzut în tenisul de simplu, iar în prezent avem cel mai bătrân top 100 din ultimii 15 ani cu o medie de 26 de ani”, a încheiat tânărul tenisman.
întrebări şi răspunsuri
Care a fost cel mai dificil moment din cariera ta?
Anul trecut am avut un moment dificil, când am vrut să mă las de tenis. Am avut opt înfrângeri consecutive, nu mai aveam încredere în mine şi nu mai vroiam să joc tenis.
Care a fost tenismanul care te-a inspirat?
Trebuie doar să te uiţi la Nadal când joacă şi atunci îţi dai seama câtă dorinţă are omul acesta în el. Mă gândesc la el tot timpul când nu sunt într-o stare bună.
Ce calităţi trebuie să aibă un tensiman pentru a ieşi din mediocritate?
Trebuie să ai un joc complet, să nu ai prea multe puncte slabe, iar cel mai important este capul: cum gândeşti în momente dificile, câtă presiune pui pe tine la meci.
Ce-i place
„Când nu joc tenis îmi place să stau pe messenger, să mai vorbesc cu prietenii pe care abia apuc să-i văd. Îmi place să joc biliard. Îmi place să colecţionez acreditările pe care le primesc la fiecare turneu la care particip. Îmi plac jocurile pe calculator“.
Ce nu-i place
„Nu îmi place să ies în cluburi din cauză că e prea mult fum. Nu-mi place să pierd, să ştiu că adversarul îmi fură mie pâinea dacă mă bate. Aşa că mai bine lupt până la capăt şi vreau să câştig. Nu îmi place că tenisul nu este mediatizat aşa cum trebuie în România“.
Profil
Născut. 17 octombrie 1990
Studii. Student la Educaţie Fizică şi Sport
Familie. Necăsătorit