Ghidul unui pediatru despre rujeolă, de ajutor părinților. Situație alarmantă în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unor raportări, în ultimele luni, cazurile de rujeolă au crescut vertiginos în România. Pentru a veni în sprijinul părinților, medicul Simona Dumitra prezintă un mic ghid care trebuie urmat.

Au crescut cazurile de rujeolă FOTO arhivă Adevărul
Au crescut cazurile de rujeolă FOTO arhivă Adevărul

Este vorba despre 18 sfaturi pe care dr. Simona Dumitra le are pentru părinții din România cu privire la rujeolă sau pojarul la copii.  Aceasta specifică că pojarul este o boală infecțioasă virală extrem de contagioasă. 

În ultimele luni cazurile de rujeolă au crescut vertiginos în județul Arad.  Secția de boli infecțioase este plină. Majoritatea cazurilor care necesită internarea apar la copiii nevaccinați. La copiii vaccinați formele sunt mai atenuate sau atipice. În acest context epidemiologic, câteva sfaturi legate de recunoașterea simptomelor sunt binevenite”, a declarat dr. Simona Dumitra, medic primar Pediatrie, competente Gastroenterologie și Alergologie Pediatrică, șef lucrări la Universitatea de Vest Vasile Goldiș din Arad.

Ghid pentru părinți

1. Pojarul este o boală infecțioasă virală extrem de contagioasă.

2. Copilul bolnav este contagios cu 3-4 zile înaintea erupției și 4-5 zile după instalarea manifestărilor cutanate, deci o perioadă de aproximativ 8 zile.

3. Calea de transmitere este prin picături de salivă sau, indirect, prin obiecte contaminate. Porțile de intrare sunt mucoasa respiratorie și conjunctivală.

4. Virusul rezistă în aer 1-2 ore. Dacă un copil nevaccinat intră în camera unde a stat un bolnav, riscul de a face boala este de 90%.

5. Perioada dintre contactul cu virusul și apariția primelor semne ale bolii este, în general, de 10 zile.

6. Primele semne ale bolii sunt febra, durerile de cap, durerile la înghițit, durerile abdominale. Copilul are un aspect suferind, plâns, cu pleoape tumefiate, prezintă lăcrimare, nas înfundat sau  secreții mucoase, tuse seacă. După 3-4 zile apare erupția.

7. Erupția apare în context febril, de obicei nocturn, în zona cefei și în spatele urechilor. Se extinde etapizat pe o perioadă de 3 zile pe torace, abdomen și membre, este roșie, rareori hemoragică. Dispare după 5-6 zile, de la cap la extremități, în ordinea în care a apărut.

8. Diagnosticul este clinic și confirmat prin teste serologice care evidențiază anticorpii la virus.

9. Boala trebuie evaluată de un medic și declarată obligatoriu.

10. Complicațiile posibile sunt respiratorii, neurologice, otice, oculare, digestive.

11. În rare cazuri, la copii sub 2 ani care au trecut prin boală, la interval de câteva luni sau ani, poate apare panencefalita sclerozantă subacută, o boală caracterizată prin degradarea progresivă a achizițiilor intelectuale și motorii.

12. Tratamentul nu este specific, vizează doar simptomele - febra, tusea, vărsăturile etc.

13. Nu se administrează antibiotice decât în formele cu suprainfecție bacteriană și doar la indicația medicului.

14. Formele complicate sau cu evoluție atipică se internează.

15. Vaccinarea antirujeolică este obligatorie în România și se face începând cu vârsta de 9 luni-1 an.

16. Complicațiile cele mai frecvente și cazurile letale apar la copii sub 5 ani.

17. Sugarii alăptați de mame care au trecut prin boală fac forme ușoare.

18. Rujeola este o boală infecțioasă cu potențial rapid de răspândire și declanșare de epidemii, care poate evolua cu complicații severe, chiar letale, de aceea trebuie tratată cu atenție, grijă și responsabilitate.

Medicul arădean Simona Dumitra FOTO arhivă personală
Medicul arădean Simona Dumitra FOTO arhivă personală

Direcția de Sănătate Publică (DSP) a Județului Arad a transmis că de la începutul anului până miercuri, 10 aprilie 2024, în județul Arad au fost înregistrate 379 cazuri de rujeolă.

Spre comparație, până în data de 24 martie 2024, conform unei raportări a DSP Arad prezentată în ședința Colegiului Prefectural din data de 1 aprilie 2024, au fost înregistrate 176 de cazuri, însemnând o creștere cu 203 cazuri în doar 18 zile.

Ultimii ani în care au fost înregistrate îmbolnăviri cu rujeolă de ordinul sutelor au fost 2016 și 2017, cu 553, respectiv 527, în anii următori cazurile scăzând semnificativ: 2018 – 0, 2019 – 5, 2020 – 15, 2021 și 2022 – 0, 2023 – 14.

DSP Arad a identificat 12 focare de rujeolă de la începutul anului, 4 dintre acestea fiind deja declarate închise. Din cele 8 focare active în acest moment, 3 sunt în Municipiul Arad, iar celelalte - în Felnac, Sânpetru German, Pilu, Șimand și Sântana.

Epidemie de rujeolă la nivel național

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, din data de 5 decembrie 2023, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

Conform raportării prezentate în ședința Colegiului Prefectural din data de 1 aprilie 2024, în vederea limitării răspândirii cazurilor de îmbolnăvire prin rujeolă, medicii de familie asigură cartografierea tuturor copiilor eligibili la vaccinare, informarea părinților privind necesitatea vaccinării împotriva rujeolei a copiilor eligibili, în regim de urgență, precum și administrarea vaccinului. 

Direcția de Sănătate Publică realizează campanii de informare pentru populația generală privind riscurile asociate îmbolnăvirii prin rujeolă și necesitatea vaccinării copiilor, conform prevederilor Programului național de vaccinare, precum și evaluarea necesarului de vaccin la nivelul cabinetelor medicilor de familie și repartizarea acestuia în cantitățile corespunzătoare.

Medicii de medicină școlară participă la diseminarea informației privind măsurile de prevenire către familiile elevilor (completarea vaccinărilor, vaccinare post-expunere) și îndrumarea contacților către medicul de familie. De asemenea, se asigură ca măsurile de control și de izolare să fie respectate. 

În perioada 1 ianuarie 2023 – 24 martie 2024, în România au fost notificate 9.695 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 11 decese (4 în județul Brașov, 4 în municipiul București, 1 în județul Giurgiu, 1 în județul Mureș și 1 în județul Argeș).

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite