EXCLUSIV Fizi, Rohozneanu, Brâlă şi alţii - martori cheie în dosarele lui Răchită şi Moldovan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răchită și Moldovan
Răchită și Moldovan

Aceiaşi martori, aceeaşi acuzaţi, fapte vechi! Dosarele în care sunt acuzaţi Florin Moldovan şi Ovidiu Răchită, cei doi cunoscuţi în lumea interlopă arădeană, de diferite infracţiuni, ca şi omorul, cămătăria, şantaj şi altele, par să aibă în comun aceleaşi nume, însă sub diverse calităţi.

Fizidean a scăpat cu înjumătăţirea pedepsei şi cu încă patru ani de închisoare

Unul dintre personajele cu nume sonore în oraş, şi nu numai, a reuşit să prindă viaţă în mai toate dosarele unde sunt anchetaţi Ovidiu Răchită şi Florin Moldovan. S-a făcut cunoscut deja faptul că în spatele dosarul Trifa stau declaraţiile a şase martori cu identitate protejată şi la scurt timp, cei din clanul Uţu Rohozneanu, în speţă Ioan Fizidean, zis Fizi, s-a ales cu înjumătăţirea pedepsei. Acelaşi personaj, Fizidean, apare şi în dosarul judecat astăzi la Tribunalul Arad, însă nu în calitate de martor cu identitate protejată, ci în calitate de învinuit. Culmea este însă că tocmai el a fost cel care s-a autodenunţat autorităţilor pentru o faptă comisă în urmă cu cinci ani.  Conform unor surse, pe lângă Fizidean, Uţu Claudiu Rohozneanu şi fostul jandarm, Suciu Ciprian, au încercat să “promoveze” procurorilor un denunţ împotriva aceloraşi persoane, însă nu au fost luaţi în seamă.

Ioan Vivi Fizidean

În autodenunţul adresat anchetatorilor arădeni, Fizidean a implicat-o şi pe soţia sa, avocată la Baroul Arad, a cărui dosar a fost disjuns din cauză iar procurorii i-au dat neînceperea urmăririi penale. Ea a fost audiată astăzi în instanţă, însă doar în calitate de martor.
Imediat după  denunţul lui Fizidean, dosarul a prins în doar câteva luni amploare, şi cu doar câteva săptămâni înainte ca data la care ar fi trebuit ca fapta să se prescrie, dosarul a ajuns pe rolul instanţei din Arad. Din cele declarate de fratele unuia dintre inculpaţi, Marius Răchită, acesta susţine că atât Răchită cât şi Moldovan, iniţial au vrut să povestească tot ce s-a întâmplat şi ce legătură au avut ei, însă nu au fost lăsaţi.
„Când au fost aduşi la declaraţii legate de acest caz, ei au vrut să spună procurorului exact ce s-a întâmplat atunci, însă acesta nu i-a lăsat, spunând că ori recunoaşte toate faptele, ori nu. Şi chiar nu pot să recunoască nici acuzaţiile de grup organizat, nici cele de şantaj sau lipsire de libertate, pentru că ele nu sunt adevărate”, a povestit pe holul Tribunalului, Marius Răchită.

Imediat ce s-a dat startul procesului, încă de la prima înfăţişare, nu s-a prezentat decât Fizidean, pe care instanţa l-a condamnat la patru ani de închisoare, deşi pedepsele la acuzaţiile aduse chiar de către el, oscilează între 10 şi 15 ani de închisoare. De atunci, Fizidean nu a mai fost adus la nici o înfăţişare în faţa instanţei.


Astăzi au fost audiaţi câţiva foşti angajaţi ai firmei pe care Fizidean a împrumutat-o cu diferite sume de bani. Pe lângă aceştia, a fost audiată şi fost concubină a lui Florin Moldovan, Lavinia Karacioni şi soţia lui Fizi, Felicia Fizidean. În timp ce Lavinia a susţinut că ar fi fost vorba despre aproximativ 40 000 de euro, bani împrumutaţi de Florin Moldovan în tranşe diferite şi că nu a fost nimeni sechestrat şi nici nu au existat certuri sau violenţe pentru recuperarea sumei, soţia lui Fizidean a declarat că nu ştie despre aceste împrumuturi prea multe, deşi a recunoscut că la două dintre ele, chiar a fost cea care a încheiat contractele, în numele soţului ei.

Utu Rohozneanu


La finalul şedinţei de judecată de astăzi, judecătorul a stability următorul termen de judecată pentru data de 8 august, însă nu înainte de a schimba încadrările juridice. Astfel, din şase capete de acuzare, inculpaţii sunt cercetaţi acum doar pentru constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat şi pentru şantaj.

Aceeaşi Mărie dar cu altă pălărie - „Brâlă”


Un alt nume care apare în ambele dosare, este un fost „trăgător” de alba-neagra, cunoscut sub porecla de „Brâlă”.
În cazul Trifa, „Brâlă” este unul din martorii care în faza de urmărire penală, în faţa procurorilor, a declarat că Răchită Ovidiu avea mai multe crose în autoturism pentru a aplica corecţii adversarilor săi. Martorul a pus de altfel la dispoziţia organelor de urmărire penală o astfel de crosă despre care a afirmat că i-a dat-o Răchită şi despre care i-a spus să aibă grijă. Declaraţia martorului, coroborată cu mai multe expertize ale procurorilor, au condus la ipoteza conform căreia victima, Traian Trifa, ar fi fost bătută cu o bâtă de baseball. Astfel, procurorii au primit şi aşa zisa armă a crimei.


Acelaşi „Brâlă”, după doar câteva luni, a apărut în faţa instanţei, unde a negat cele declarate iniţial, spunând că nu Răchită a fostc el care i-a dat crosa, ci un altul şi că, atunci când a spus că el crede că ei sunt vinovaţii, a făcut-o doar pentru că „aşa se zvonea prin oraş”.


Coincidenţă sau nu, numele lui Florin Vidican apare şi în dosarul de cămătărie a celor doi inculpaţi Florin Moldovan şi Ovidiu Răchită, şi tot sub calitatea de martor.


Rămâneţi pe arad.adevarul.ro pentru a citi în exclusivitate noi dezvăluiri din spatele celor mai controversate cazuri din Arad. Vom reveni cu noi informaţii dar şi în exclusivitate cu foto a autodenunţului făcut de Fizidean Ioan.


Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite