De ce ne curge sânge din nas şi cum putem opri sângerarea
0
Foarte mulţi oameni se plâng de faptul că le curge sânge din nas. Medicii spun că epistaxisul (sângerarea nazală) nu trebuie să ne sperie. Sângerarea poate apărea dintr-o multitudine de cauze, cum ar fi răceli banale, oboseală exagerată, lovituri sau zgârieturi uşoare.
Sângerările nazale pot fi ceva banal, dar pot reprezenta şi simptome ale unor boli destul de grave. Iar când sângerările sunt abundente sau se repetă trebuie să consultăm un medic. „Poate avea multe cauze, dar cel mai des nu depistezi o cauză anume, să ştiţi asta! Pur şi simplu, «nişte văsuţe» din nasul tău sunt mai sensibile şi se sparg uşor. Aşa cum unii fac foarte uşor vânătăi imediat ce se ating de vreun colţ de masă sau pat. Şi asta nu înseamnă că au boli ascunse. Una dintre cauzele epistaxisului, da, poate fi criza hipertensivă, tensiune foarte mare deci, când criza sparge văsuţul. Dar, repet, nu-i asta principala cauză”, spune medicul Otilia Ţigănaş. Aceasta are şi un blog în care postează materiale cu privire la sănătatea noastră şi la unele efecţiuni care apar.
Otilia Ţigănaş mai afirmă că în special la copii, epistaxisul la răceli e banal. De asemenea, medicul ne explică ce este de făcut în astfel de cazuri:
„Vă aşezaţi pe scaun, capul aplecat uşor în jos, dedesubt un lighean! Nu ţineţi capul în sus, aşa cum ne mai învăţau pe vremuri la şcoală. Povestea cu mâna ridicată e legendă, nu avem treabă cu mâna. Apăsaţi puternic cu degetele pe nara din care curge sângele şi ţineţi aşa zece minute, fără să daţi drumul. Încercaţi să nu înghiţi sângele, fiindcă el irită stomacul şi maţele şi dă alte baiuri pe urmă. Nu băgaţi vată. De preferat să nu băgaţi nimic, doar să apăsaţi răbdător. O pungă cu gheaţă plimbată pe obraz, imediat lângă nas, pe partea unde curge sângele, poate face minuni”.
La adulţi, când le curge sânge din nas este preferat să se măsoare şi tensiunea. Dacă este mare trebuie consultat medicul. După ce sângerarea a trecut, chiar şi a doua zi nu este bine să se folosească beţişoare de curăţare sau altceva. Trebuie evitată suflarea nasului în mod puternic. De asemenea, trebuie evitat efortul fizic şi ridicarea de greutăţi după un epistaxis. Atât în cazul adulţilor, cât şi copiilor este recomandată după sângerare o cură de vitamina C.
Vă mai recomandăm: