Sângerări în timpul actului sexual? Iată posibilele cauze!

0
0

Sângerările care survin în urma activităţii sexuale nu sunt obligatoriu sinonime cu ceva alarmant. În general, riscul de complicaţii este redus la minimum dacă se acţionează prompt.

Infecţiile pot genera răni pe col

O cauz─â frecvent─â a s├ónger─ârilor ├«n timpul actului sexual sunt r─ânile pe col. ├Än general, rana pe col apare ├«n urma unei infec┼úii transmisibile pe cale sexual─â, precum cele cu HPV, cu Chlamydia, cu Candida, Trichomonas sau cu gonococ. ├Äns─â exist─â ┼či situa┼úii ├«n care s├óngerarea este cauzat─â de folosirea gre┼čit─â a tampoanelor vaginale sau a diafragmei. Potrivit medicilor, r─ânile pe col nu trebuie ignorate. Except├ónd cazurile ├«n care sunt generate de o inflama┼úie trec─âtoare, ├«n general, acestea pot fi semnul unei leziuni precanceroase. Pentru depistarea eventualelor r─âni pe col se realizeaz─â mai multe teste, dintre care cel mai relevant este colposcopia.

Ruperea unui polip uterin

Potrivit medicilor, polipii uterini se reg─âsesc frecvent printre cauzele s├ónger─ârilor ap─ârute ├«n timpul actului sexual ori dup─â acesta. Polipii uterini reprezint─â o cre┼čtere anormal─â a structurilor endometrului, mucoasa care c─âptu┼če┼čte uterul, ┼či pot avea dimensiuni cuprinse ├«ntre unu ┼či patru centimetri. Cauzele apari┼úiei acestor excrescen┼úe nu sunt total elucidate, dar s-a observat c─â se formeaz─â pe fondul tulbur─ârilor hormonale. Singura modalitate de a descoperi aceste forma┼úiuni este ecografia pelvian─â. Tratamentul polipilor uterini const─â ├«n ├«ndep─ârtarea lor prin extrac┼úie perhisteroscopic─â (un aparat dotat cu o camer─â video ├«n v├órf se introduce ├«n cavitatea uterin─â pentru a vizualiza ┼či a ├«ndep─ârta exact excrescen┼úa).

Pe fondul endometriozei

S├ónger─ârile care se manifest─â ├«n timpul activit─â┼úii sexuale pot fi un semn de endometrioz─â. Ea apare atunci c├ónd ┼úesutul endometrial (c─âptu┼če┼čte cavitatea uterin─â) cre┼čte ├«n afara uterului, la nivelul ovarelor ori trompelor uterine. Din aceast─â cauz─â, riscul de infertilitate cre┼čte. De altfel, datele statistice arat─â c─â ├«n jur de 40 la sut─â din femeile diagnosticate cu endometrioz─â sunt infertile. Suspiciunea de endometrioz─â poate fi eliminat─â doar prin realizarea unei laparoscopii. ├Än acela┼či timp, medicul poate recurge ┼či la ├«ndep─ârtarea leziunilor. Ulterior, va recomanda terapie medicamentoas─â.

Pilulele contraceptive dau inflamaţii

A┼ča-numitele eroziuni cervicale, care se manifest─â printr-o inflama┼úie localizat─â la baza uterului, sunt adesea incriminate de apari┼úia s├ónger─ârilor ├«n timpul actului sexual. Eroziunile cervicale pot avea doar dou─â cauze. Pe de o parte, inflama┼úia apare pe fondul administr─ârii de pilule contraceptive, iar pe de alt─â parte este generat─â de sarcin─â. Problema este c─â, ├«n timpul sarcinii, suprafa┼úa care acoper─â cervixul este sensibil─â ┼či se poate inflama u┼čor. ├Än cele mai multe cazuri, aceste eroziuni sunt lipsite de simptome ┼či dispar de la sine. ├Äns─â, ├«n situa┼úia ├«n care apar s├ónger─âri ori secre┼úii vaginale, se recomand─â cauterizarea eroziunii cervicale.

Vaginul devine vulnerabil dup─â menopauz─â

S├ónger─ârile vaginale sunt frecvente ┼či la femeile aflate la menopauz─â. Explica┼úia este c─â, odat─â cu intrarea la menopauz─â, nivelul estrogenului din corp scade. Prin urmare, pere┼úii vaginului se sub┼úiaz─â ┼či devin astfel mai vulnerabili. Implicit, apare vaginita atrofic─â, afec┼úiune care se poate trata fie prin aplicarea la nivelul vaginului a unor unguente pe baz─â de estrogen, fie prin terapiile de substitu┼úie hormonal─â. Netratat─â, vaginita atrofic─â scade confortul ├«n timpul actului sexual.

Specialistul nostru
Dr. Alexandra Cri┼čan
medic primar obstetric─â-ginecologie, Spitalul Clinic ÔÇ×Filantropia"

S├ónger─ârile dup─â contactul sexual pot fi cauzate de o varietate de boli, tulbur─âri sau de condi┼úii care afecteaz─â vaginul, colul sau chiar uterul. Astfel, exist─â c├óteva tipuri de cancer, precum cel de col uterin, de vagin sau de uter, pe fondul c─ârora se pot declan┼ča aceste s├ónger─âri. Ba, mai mult, ├«n unele cazuri, chiar ┼či leziunile precanceroase (displaziile de col uterin) pot favoriza aceast─â problem─â. ├Än destul de multe situa┼úii, s├ónger─ârile se pot declan┼ča pe fondul infec┼úiilor uterului, trompelor sau ovarelor.

O alt─â cauz─â sunt traumatismele vaginului sau colului, pe fondul usc─âciunii vaginale sau dup─â o agresiune sexual─â, r─âni sau zg├órieturi cauzate de ÔÇ×juc─ârii" , unghii sau corpi str─âini. Printre posibilele cauze se mai g─âsesc polipii colului uterin, bolile cu transmitere sexual─â (Chlamydia, gonoreea, trichomonas sau HPV) ┼či vaginita sau cervicita (o infec┼úie sau o inflama┼úie a vaginului ori a colului). Aceste s├ónger─âri pot fi semnale pentru boli grave ┼či, de aceea, este bine s─â fie comunicate medicului ├«n cel mai scurt timp.

Dereglare: Sângerările pot apărea pe fondul administrării contraceptivelor.

image


Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite