Cutremurul, ceasul deșteptător de luni dimineața pentru arădeni. Ce reacții au avut oamenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arădenii au avut luni, 29 mai 2023, drept ceas deșteptător cutremurul. Deși a fost un seism cu magnitudinea 3,5 pe scara Richter, mulți spun că l-au simțit destul de tare și s-au speriat.

Un nou cutremur a avut loc luni dimineața FOTO arhivă Adevărul
Un nou cutremur a avut loc luni dimineața FOTO arhivă Adevărul

Seismul s-a produs luni dimineaţa, 29 mai 2023, la ora locală 6.25, în Crişana, judeţul Arad, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Acesta a avut loc la adâncimea de 8 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 22 km est de Arad, 48 km nord-est de Timişoara, 74 km sud-est de Bekescsaba şi 92 km nord de Reşiţa.

„Dacă nu ai ceas te trezește cutremurul” sau „Într-un fel sau altul, Dumnezeu mereu găsește o modalitate bună să ne trezească dimineața și să ne arate ce frumoasă e viața!”, sunt două dintre mesajele postate de arădeni pe site-urile de socializare imediat după cutremur.

Sunt și persoane care consideră că seismele mici sunt bune: „Eu nu l-am simțit pe ăsta. Și eram treaz și stau la 4. Dar oricum, e cel mai bine așa, cu multe cutremure mici. Decât rare și mari. Cutremurele mici eliberează tensiunea și reașează plăcile tectonice, fără a fi periculoase”.

Arădenii încep totuși să își pună întrebări, deoarece ei știu că zona nu este una cu probleme.

Directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat, în urmă cu cîteva zile, în direct la Antena 3 CNN, că în Arad nu au mai fost astfel de cutremure de acum 200 de ani.

Zona seismică din Arad este cunoscută ca o zonă activă din punct de vedere seismic. Ea generează cutremure de magnitudini similare cu cele de ieri, dar cutremurele se produc foarte rar şi de aceea oamenii nu cunosc că s-au mai produs cutremure şi pot să fie impacientaţi şi să se sperie. Este un cutremur normal pentru zona respectivă. Au mai fost cutremure în 1797, 1800, 1900, 1970 de magnitudini de 4,3, 4,6, chiar şi 5 magnitudine. Au avut loc acum sute de ani, acum 200 de ani”, a spus Constantin Ionescu, directorul INFP.

Zeci de cutremure

De la începutul lunii mai, în România, au avut loc 40 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,7 pe scara Richter.

Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7 pe scara Richter, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.  

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite