Cum preparăm lasagna acasă. Timpul clasic de preparare, deranjant de lung pentru mulţi, poate fi ceva mai scurt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lasagna este un preparat tradiţional italian, apreciat peste tot în lume. Avem posibilitatea de a-l cumpăra din magazine sau îl putem face în propria bucătărie. Un bucătar arădean ne dezvăluie modul în care ar trebui să-l preparăm, dar şi cum putem reduce timpul de gătire.

Bucătarul arădean Adrian Pop spune că pentru a prepara lasagna acasă este nevoie de mult timp şi în consecinţă de răbdare pentru a putea duce la bun sfârşit acest fel de mâncare. Va merita, întrucât lasagna este un preparat delicios. “Va dura câteva ore bune până când lasagna va fi gata, însă timpul alocat merită tot efortul depus. Vă voi prezenta reţeta pe care eu o fac în propria bucărtărie. Vom avea patru etape de lucru până vom pune lasagna în cuptor: prepararea foilor de lasagna, prepararea sosului roşu cu carne de vită, prepararea sosului alb (bechamel) şi asamblarea preparatului”, spune bucătarul arădean.

Pentru preparaea foilor avem nevoie de: trei ouă, sare şi 300 de grame de făină. “ Din aceste ingrediente vom obţine un aluat tare şi omogen. Acesta va fi împărţit în bucăţi mici de mărimea unui ou, se dau cu făină şi apoi se trec prin maşina de paste. Se lasă să se zvânte până preparăm sosurile”, spune Adrian Pop.

Pentru sosul roşu vom avea nevoie de:  o ceapă, doi cătei de usturoi, un morcov, o bucăţică mică de ţelină, ulei, 150 de mililitri de vin roşu sec, 350 de grame de roşii decojite şi tocate, jumătate de kilogram de carne tocată de vită, sare, piper, busuioc şi foi de dafin. “Vom tăia mărunt legumele, le punem la călit în ulei de măsline. Apoi adăugăm carnea tocată şi roşiile. După cinci minute adăugăm vinul, sarea, piperul, busuiocul şi dafinul. Se lasă la fiert la foc mic o oră şi jumătate sau două ore”, descrie bucătarul arădean reţeta de sos ragu.

Pentru a prepara sosul bechamel avem nevoie de: 600 de mililitri de lapte, 100 de grame de făină, 50 de grame de unt, sare şi piper alb. “La prepararea sosului alb începem cu topirea untului, în care adăugăm făina. Se adaugă treptat laptele şi se mestecă permanent. Se potriveşte gustul de sare şi piper. Lăsăm la fiert până se obţiune consistenţa dorită”, descrie bucătarul arădean reţeta.

În ceea ce priveşte asamblarea acestui preparat, bucătarul arădean Adrian Pop spune că înainte de toate e necesar ca foile de paste să fie puse la fiert un minut, un minut şi jumătate. Se scot şi apoi se lasă la scurs. “În tava în care preparăm lasagna pume prima dată unt, o tapetăm. Apoi punem sos bechamel, peste care adăugăm o foaie de aluat. Peste se adaugă sos bechamel şi apoi sos roşu (ragu). Acesta din urmă trebuie să fie într-un strat mai consistent. Se repetă procedura în funcţie de câte ingrediente avem, iar ultimul strat va fi de carne tocată peste care se pune sos bechamel şi caşcaval ras. Se dă la cuptor aproximativ 50 de minute la foc mic sau mediu”, mai spune bucătarul arădean.

Timpul de preparare este unul ridicat, astfel că este nevoie de multă răbdare pentru a prepara lasagna acasă. Pentru a reduce timpul de lucru, bucătarul arădean ne dă nişte sfaturi, însă spune că reţeta descrisă mai sus este cea mai bună. “Putem să folosim foi de lasagna cumpărate din magazine, nu trebuie să le facem noi.

De asemenea, pentru a reduce timpul de preparare putem folosi roşii din conservă sau chiar sosuri ragu şi bechamel cumpărate din comerţ. Vom reduce semnifictiv timpii de preparare a pastelor şi sosurilor, însă preparatul final nu va fi la fel de delicios precum cel făcut din ingrediente proaspete”, mai spune bucătarul Adrian Pop.

Vă mai recomandăm: 

Mâncăruri uşoare după masa de Paşte. Cum putem folosi legumele proaspete din pieţe

Cum să faci cele mai bune paste de casă. Trei reţete simple şi rapide

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite