Cum poţi trata banala răceală fără medicamente. Câte ore trebuie să dormi ca să te refaci într-o asemenea perioadă
0Guturaiul sau răceala comună este cea mai frecventă infecţie din toate grupele de vârstă. Medicii spun că simptomele guturaiului sunt declanşate atunci când un virus se ataşează de mucoasa căilor nazale sau a faringelui. Acesta se poate trata şi cu produse naturale.
Principalele simptome ale guturaiului sunt: congestie la nivelul capului şi toracelui, nas care curge (rinoree), dificultăţi de respiraţie, dureri în gât, strănut, tuse seacă, ce poate surveni numai în cursul nopţii, frisoane, ochi care lăcrimează, dureri vagi, generalizate, dureri de cap şi oboseală constantă.
Cu excepţie guturaiului pe care îl fac nou-născuţii, răcelile la adulţi nu sunt periculoase. De obicei, ele trec în aproximativ o săptămână, fără un tratament medicamentos special. Din nefericire, răcelile scad într-adevăr rezistenţa organismului, făcându-l mai vulnerabil la infecţiile bacteriene.
Medicul arădean Diana Cioban spune că cei care au simptomele descrise mai sus trebuie să doarmă cam 12 ore pe noapte pentru ca organismul să-şi revină şi să consume multă apă. De asemenea, în perioada infecţiei, se recomandă abţinerea de la fumat, deoarece fumatul agresează mucoasele şi plămânii, mărind sensibilitatea la infecţiile respiratorii, inclusiv răceli. Totodată, fumul irită ţesuturile, îngreunând vindecarea şi refacerea.
Pentru a evita medicamentele, răceala comună se poate trata cu infuzii din plante. Aburul infuziilor din plante poate reduce congestia şi vaporii pot distruge germenii răcelii cu care vin în cotact. Încă de la primele simptome ale guturaiului trebuie luate măsuri. De asemenea, se înmoaie o bucată de vată în bitter suedez, se pune sub nas şi se inspiră puternic de mai multe ori. Vaporii de bitter suedez uşurează respiraţia. Totodată se recomandă şi băile cu apă fierbinte la picioare. Durata băilor este de 10 minute. După efectuarea acestor băi, picioarele se pot frecţiona cu oţet de mere. Se pun şosete groase şi se lasă 30 de minute.
Guturaiul poate fi însoţit de tuse. În acest caz, este recomandată infuzia de cimbru sau cimbrişor. O lingură cu plantă se lasă 10 minute la infuzat în 250 ml de apă de fiert. Se consumă două căni pe zi, dimineaţa şi seara.
Uneori, guturaiul este însoţit de stări de greaţă şi vărsături. Decoctul de salcie ameliorează simptomele guturaiului. Acesta se prepară dintr-o lingură cu scoarţă de salcie mărunţită şi 250 ml de apă. Se ia câte o linguriţă pe oră, până la terminarea decoctului. Acesta nu se bea niciodată pe stomacul gol, pentru că salcia conţine acid salicilic.
Durerile de cap specifice guturaiului pot fi combătute cu ajutorul compreselor cu pedicuţă sau cu creasta cocoşului. Oricare dintre aceste plante uscate se aşază între două bucăţi de tifon, apoi se pun comprese deasupra aburilor provenind de la apă fierbinte, astfel încât planta să se umezească. Compresele se aplică pe frunte şi pe tâmple timp de 15 minute. Eficiente sunt şi inhalaţiile cu uleiurile aromate: cimbrul, ienupărul, eucaliptul şi menta.
„Pentru febră se poate face infuzie din flori de soc, 1-2 lingurite la cană, câte trei căni pe zi. Totodată febra se poate reduce şi dacă şosetele sunt îmbibate în alcool medicinal sau oţet de mere. Acesta trebuie menţinute pe picioare timp de 20 de minute şi înlocuite până scade febra. De asemenea, se pot folosi comprese cu apă rece amestecată cu câteva picături de ulei esenţial de mentă sau muşeţel, eucalipt, bergamota, busuioc, aplicate pe frunte, ceafă şi piept timp de 10- 15 minute. Dacă febra nu cedează, persoana respectivă se poate înfăşura într-un cearceaf umezit cu apă rece, câte 10-15 minute”, spune medicul arădean.
Răguşeala şi tusea pot fi tratate prin gargară cu o cană de infuzie călduţă de tei sau museţel în care de adaugă o jumătate de linguriţă cu sare de bucătarie. Buzele crăpate şi uscate, dar şi marginea nărilor se tratează cu un amestec dintr-o linguriţă de smântână de lapte fiert şi o jumătate de linguriţă de suc de morcovi.
Vă mai recomandăm: