Busuiocul, condimentul-medicament: este un excelent dezinfectant, ne lecuieşte de gripă şi este un tonic general

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Busuiocul are efecte antibiotice şi antifungice foarte puternice, este un bun remediu în cazul aftelor, infecţiilor cutanate şi înţepăturilor de insecte, stimulează digestia, tratează răceala şi gripa şi combaterea meteorismului abdominal. Virtuţile sale terapeutice nu se rezumă la cele amintite, iar formele de administrare sunt diverse, de la infuzie şi decoct pana la pulbere şi uleiuri volatile.

Renumit pentru aroma sa inconfundabilă, busuiocul este vedetă în bucătăriile gurmanzilor, dar un ingredient prea puţin cunoscut pentru proprietăţile sale terapeutice. Şi asta pe nedrept, pentru că beneficiile sale pentru sănătate sunt uimitoare.  

"Busuiocul este o plantă din familia Lamiaceae, care creşte la noi în ţară doar în cultură. Cunoscut pentru mirosul intens şi plăcut aromat, busuiocul este originar din regiunile tropicale asiatice, din Persia şi India. Este o plantă înaltă de 10-40 cm, cu tulpină dreaptă puţin ramificată, cu frunze verzi, ovate şi bombate. Înfloreşte în iunie-iulie”, explică Elena Badea, fitoterapeut. 

Proprietetăţi terapeutice 

“Busuiocul are acţiune antiseptică (dezinfectantă, bactericidă), fungicidă, carminativă, antispastică, anticatarală, stomahică, tonică şi stimulentă generală. Se foloseşte în uz intern pentru tratarea afecţiunilor urinare, inflamaţii renale şi în caz de micţiune dureroasă. Consumat crud, presărat în mâncare, ajută digestia. De asemenea, infuzia de busuioc se foloseşte ca supliment alimentar pentru stimularea digestiei (uşurează activitatea digestivă prin excitarea sucurilor gastrointestinale); are proprietăţi antiseptice, diuretice, antiemetice şi antiinflamatoare; prin conţinutul în uleiuri volatile are proprietăţi carminative şi ajută la combaterea meteorismului abdominal”, explică fitoterapeutul.

Infuzia este cel mai la îndemână preparat din busuioc

   

Infuzia de busuioc dă rezultate excelente în viroze şi stări gripale şi este recomandată a se consuma fără adaos de zahăr sau îndulcitori.

“Se prepară din 2 g de plantă, la 250 ml apă fierbinte, timp de infuzare de 10-15 minute. Infuzia se consumă întotdeauna călduţă şi neîndulcită, 2-3 căni pe zi sau ori de câte ori este nevoie, de regulă înainte de mesele principale. Infuzia este eficientă şi în caz de răceală, gripă, caz în care se administrează infuzie fierbinte de busuioc, câte 3-4 căni pe zi, în fiecare cană de preparat adăugându-se şi 2 picături de ulei volatil de busuioc”, mai spune fitoterapeutul.

Pulberea de busuioc, leacul excelent în cazul durerilor de cap

Busuiocul are proprietăţi terapeutice foarte bune şi sub formă de pulbere şi decoct. “În caz de dureri de cap poate fi utilă pudra de busuioc din care se ia o linguriţă de pulbere în care se pune o picătură de ulei esenţial din aceeaşi plantă. Decoctul de busuioc măreşte cantitatea de lapte a femeilor ce alăptează. Busuiocul este eficient şi pentru tratarea sindromului oboselii cronice dacă amesteci 4 linguri de pulbere cu 12 linguri de miere şi 4 linguri de polen proaspăt şi iei zilnic din acest amestec câte 4-6 linguriţe în cure de zece zile, urmate de alte cinci zile de pauză, după care tratamentul se poate relua”, mai spune Elena Badea. 

Efect antibiotic şi antifungic, dar şi de relaxare

“În uz extern, decoctul tratează aftele, infecţiile cutatate şi înţepăturile de insecte. Infuzia adăugată în apă de baie tonifică şi parfumează. Tinctura este eficientă în eczeme infecţioase prin aplicarea de comprese cu tinctura pe zonele afectate, vreme de 1-2 ore zilnic. Busuiocul are efecte antibiotice şi antifungice foarte puternice, care elimină infecţiile şi suprainfecţiile. Este adjuvant în tratamentul împotriva căderii părului dacă pui într-un sfert de cană de infuzie de busuioc 1-2 picături de ulei volatil din aceeaşi plantă şi cu preparatul obţinut masezi scalpul zilnic”, recomandă cunoscutul fitoterapeut. 

Precauţii şi contraindicaţii 

Reacţiile alergice la consumul intern de busuioc sunt rare şi se manifestă prin senzaţia de sufocare ori deranjamente gastro-intestinale, spune specialista în fitoterapie, care nu recomandă busuiocul în tratamente de lungă durată.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite