Camera de Comerţ şi Industrie din Arad a fost dezafiliată. Războiul cu preşedintele Camerei naţionale continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii Camerei din Arad
Reprezentanţii Camerei din Arad

Camera de Comerţ şi Industrie din Arad se află printre cele cinci din ţară care sunt în conflict cu Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

Nicolae Băcanu preşedintele, Camerei de Comerţ din Arad, spune că a făcut contestaţie cu privire la decizia de dezafiliere a lor de la Camera de Comert şi Industrie a României şi că se va ajunge în instanţă.  Vorbim despre un conflict nou.

Acesta este între preşedintele CCIR, Mihail Vlasov, şi cei care s-au opus proiectului legislativ prin care Oficiul Registrului Comerţului ar urma să treacă de la Ministerul Jusiţiei la CCIR. Printre Camerele dezafiliate se numară şi CCI Arad, alături de instituţiile din Bacău, Bihor, Dolj şi Vâlcea. Şefii Camerelor dezafiliate acuză şi abuzurile preşedintelui CCIR .

„Conflictul cu Camera de Comerţ şi Industrie a României este unul izvorât din incompatibilitatea modului de a proceda, de a gândi. Tot ce se întâmplă la CCIR nu ne reprezintă. Firmele noastre din Arad îşi manifestă nemulţumirea faţă de această stare de lucru. Pentru că cea care este organizaţia gândită să ducă mesajul spre Guvernul României, spre statul Român în general nu îşi face treaba. Cea mai recentă întâmplare care ne pune în poziţii diferite este acest proiect de lege (revenirea Registrului Comerţului în interiorul sistemului cameral). Acest lucru în principiu ar trebui să bucure pe oricine sau pe orice Cameră, în schimb modul efectiv în care se află acest proiect de lege, e unul inaceptabil pentru noi. Şi vom spune asta, tot atât de limpede cum spunem că dorim Registrul Comerţului. În Europa sunt cel puţin două ţări unde Registrul Comerţului este în interiorul Camerei de Comerţ. Este vorba despre Italia şi Olanda. Mai mult decât atât, cel din Italia  este considerat cel mai modern şi cel mai eficient registru din Europa. Deci, dacă va reveni şi în România la Camerele de Comerţ nu e un lucru rău.  Chiar dorim acest lucru. În schimb în această ecuaţie rolul Camerelor judeţene deţine un rol important, nu unul imterceptibil”, spune Nicolae Băcanu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Indrustrie Arad. 

Acesta mai afirmă că s-au făcut adrese pentru a se întâlni cu iniţiatorii proiectului şi că vor merge în comisii pentru a-şi susţine punctul de vedere.

„Acest conflict se va tranşa în favoarea noastră. Am această convingere. Nu ştiu în schimb. cât va dura. S-ar putea ca pentru o perioadă să fim victimele acestei dezafilieri şi lucrurile să pară compromise, dar dreptatea este de partea noastră”, mai afirmă Băcanu.

În România sunt 42 de Camere, însă dintre acestea doar o parte se arată împotrivă.

„Suntem 12 camere care împărtăşesc aceste idei. Este vorba despre cei care se exprimă public de câte ori nu sunt de acord cu ce se hotărăşte, cu ce se discută. Din păcate plutonul de 30 care rămâne are puterea să decidă împotriva voinţei noastre. Noi acum suntem preocupaţi să depistăm unde se decide ilegal. Ei chiar dacă decid majoritar, în situaţia în care nu este legal va trebui să facem acţiuni împotriva lor, chiar dacă sunt colegii noştri. Nu putem să ne supunem orbeşte aşa cum fac ei. Noi nu vom vota nicodată un fond de trei milioane de euro la dispoziţia preşedintelui Camerei României. Nu votăm şi nu vom vota. Cine votează să răspundă”, mai spune Nicolae Băcanu.

În ceea ce priveşte firmele din Arad acesta spune că sunt foarte preocupate de aceste vremuri, de criza care s-a instalat. 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite