VIDEO Primar PSD din Teleorman, despre votul diasporei: „Sunt acolo, să stea acolo, să-şi aleagă acolo preşedintele!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Călin, primarul comuneai Seaca                                                     Captură video Recorder
Lucian Călin, primarul comuneai Seaca                                                     Captură video Recorder

Primarul comunei Seaca, Lucian Călin, are o opinie categorică în ceea ce priveşte dreptul românilor din străinătate de a vota. Pe teritoriul comunei sale se află celebra Insulă Belina.

Lucian Călin, primarul PSD al comunei Seaca, judeţul Teleorman, a declarat pentru Recorder.ro că „la alegerile prezidenţiale ar trebui să aibe drept de vot cei care stă în ţară, cei care plătesc impozite aici, nu să ne aleagă cei din diaspora preşedintele. Sunt acolo, să stea acolo, să-şi aleagă acolo preşedintele!” Declaraţiile au fost făcute zilele trecute la Congresul PSD.

Conform proiectului de lege adoptat de Senat, votul în străinătate se va desfăşura pe parcursul a trei zile, iar alegătorii care au stat la coadă până la ora 21.00, când se închid secţiile de vot, vor putea să voteze până la ora 0.00.

Pe teritoriul comunei Seaca se află celebra insulă Belina, închiriată de societatea Tel Drum de la Consiliul Judeţean Teleorman. De altfel, această trecere a insulei în proprietatea CJ Teleorman face obiectul unui dosar penal aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti.

VIDEO: Recorder.ro

Potrivit rechizitoriului, „în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale”.

Asta în condiţiile în care în albia minoră a Dunării, Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege, subliniază anchetatorii.

Concret, în perioada 23 septembrie 2013 – decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, Sevil Shhaideh „a iniţiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare şi a prezentat guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (ce se va numi H.G. 943/2013), precum şi nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de iniţiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel către domeniul public al judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Aceasta, în condiţiile în care inculpata cunoştea că în acest mod întocmeşte acte care încalcă o serie de dispoziţii legale”, explică procurorii.

Pe aceeaşi temă:

Trei zile de vot  în Diaspora sunt prea multe

Legea care va facilita votul în Diaspora a fost adoptată de Senat. Ce măsuri prevede

Comisia pentru votul din diaspora: Românii vor putea vota pe parcursul a trei zile: vineri, sâmbătă şi duminică



 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite