Comisia pentru votul din diaspora: Românii vor putea vota pe parcursul a trei zile: vineri, sâmbătă şi duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook Eusebiu Dumitru
FOTO Facebook Eusebiu Dumitru

Românii din străinătate vor putea vota pe parcursul a trei zile - vineri, sâmbătă şi duminică, se arată într-o decizie de joi a comisiei parlamentare pentru elaborarea propunerilor legislative în materie electorală. Cu o zi în urmă, comisia a decis ca diaspora să poată vota, pe lângă sistemul clasic, şi prin corespondenţă sau anticipat.

Comisia a prezentat şi orele de la care va începe votarea în cele trei zile.

„În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la la ora locală 12,00 şi se încheie la ora locală 21,00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00”, se arată în raportul adoptat joi de membri comisiei de cod electoral, citat de Agerpres.

Miercuri, Comisia a decis introducerea votului prin corespondeţă şi la alegerile prezidenţiale, precum şi a votului anticipat.

Pentru a vota prin corespondenţă, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă, alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate, listele se întocmesc de AEP în format electronic şi sunt puse la dispoziţia Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate – se menţionează în articolul 8 al legii, în forma stabilită de parlamentarii comisiei.

„Începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru preşedintele României, la termen şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate”, se arată în modificarea articolului.

Ieri s-a modificat şi Articolul 23, care se referă la numărul membrilor Biroului electoral, astfel încât dacă acesta este insuficient, poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate.

„Preşedintele Biroului Electoral al unei secţii de votare din străinătate, dacă constată că în ziua sau preziua votului numărul membrilor Biroului Electoral este insuficient, poate suplimenta numărul membrilor Biroului din personalul ambasadei sau dintre românii cu domiciliul în străinătate, astfel încât să evităm subdimensionarea birourilor secţiilor de votare din străinătate, ceea ce mi se pare o idee foarte bună”, a declarat preşedintele comisiei, Dorin Bădulescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite