Top 3 cele mai bune licee din judeţul  Teleorman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colegiul Anastasescu din Roşiorii de Vede este cea mai bună unitate de învăţământ din judeţul Teleorman
Colegiul Anastasescu din Roşiorii de Vede este cea mai bună unitate de învăţământ din judeţul Teleorman

Cele mai bune licee din judeţ excelează la capitolul învăţământ şi au în palmares rezultate remarcabile. Cei mai mulţi olimpici, cei mai mulţi absolvenţi care au trecut cu brio de bacalaureat, cele mai mari medii de admitere. Sunt doar câteva dintre criteriile care poziţionează Colegiul Naţional ”Anastasescu”, Liceul Pedagogic ”Mircea Scarlat” şi Colegiul Naţional Unirea în topul celor mai bune instituţii de acest nivel din judeţ.

Colegiul Naţional ”Anastasescu” din Roşiorii de Vede este cea mai bună unitate de învăţământ din judeţul Teleorman. A luat fiinţă pe data de 15 octombrie 1919, ca gimnaziu teoretic. Din anul şcolar 1924-1925, gimnaziul a funcţionat ca liceu teoretic de băieţi, iar peste patru ani, mai exact în anul 1928, absolvind prima promoţie a liceului.

Fraţii Ion şi Niculache Anastasescu încep, între anii 1928-1931, construcţia unui nou corp al şcolii. În 1938, ministerul desfiinţează cursul superior al liceului, situaţie ce se va menţine până în 1943. În 1943, ministerul aprobă reînfiinţarea cursului superior.

Din 1943 şi până în prezent, şcoala a funcţionat pe structură liceală, iar între 1948-1970  a funcţionat pe cicluri complete, de la clasele I-a până la a XI-a sau a XII-a.

Începând din anul  şcolar 1990-1991, liceul îşi reia vechea denumire: Liceul teoretic „Anastasescu”, până în anul 2000 când devine Colegiul Naţional „Anastasescu”.

În anul 2012, elevii Colegiului Anastasescu au reuşit să obţină cele mai bune rezultate, atât la examenele de Bacalaureat, dar şi la olimpiadele şi concursurile naţionale şi internaţionale.

Colegiul îşi alege cei mai buni elevi. De exemplu, în anul şcolar 2012 – 2013, cea mai mare medie la admiterea computerizată a fost 10.

Deşi judeţul Teleorman a stat foarte rău în privinţa ratei de promovabilitate la examenul de Bacalaureat, doar 46 la sută, elevii de la Anastasescu au reuşit să ridice media judeţului. 93 la sută din elevii colegiului au reuşit să promoveze ”examenul maturităţii”. Un lucru îmbucurător este şi faptul că majoritatea a decis să continue învăţământul, peste 96 la sută din cei promovaţi la Bacalaureat au fost admişi la o facultate.

Elevii de la Anastasescu stau foarte bine şi în ceea ce priveşte olimpiadele şi concursurile naţionale şi internaţionale. În ultimii 5 ani, peste 60 de elevi au reuşit să performeze la olimpiade. Doar anul trecut 20 au obţinut rezultate fantastice la  concursurile naţionale şi internaţionale.

În anul 2012, la Colegiul Naţional ”Anastasescu” n-a fost înregistrat nici un caz de violenţă.

Liceul Pedagogic ”Mircea Scarlat” Alexandria

Pe locul secund în privinţa celor mai bune unităţi de învăţământ liceal din judeţul Teleorman se situează Liceul Pedagogic ”Mircea Scarlat” Alexandria. Acesta a luat fiinţă în anul 1972 cu denumirea de ”Liceul Industrial de Construcţii Civile şi Industriale”. Doi ani mai târziu, în anul 1974, zestrea liceului a sporit prin construirea unui internat cu peste 300 de locuri iar în 1976, s-a ridicat, alături, o cantină.

Timp de aproape două decenii (1972 -1990), liceul a trecut printr-un proces de continue transformări. Numărul elevilor a tot crescut, iar în anul 1983 se înregistrau 1020 de învăţăcei. Profesiunile pentru care se pregăteau se diversificau an de an, trecându-se de la electricieni, strungari, lacătuşi la instalatori (sanitari şi de gaze), mecanici maşini şi utilaje, construcţii structuri, montatori cofraje şi elemente de prefabricate, prelucrători prin aşchiere, zidari şi desenatori tehnici.

În 1990 s-a pornit cu patru clase în profil pedagogic, două clase de filologie si una de matematică-fizică, pe parcurs numărul claselor de pedagogic s-a redus la două pentru fiecare an, dar au apărut în structura liceului noi profiluri: biologie-chimie, limbi moderne, fizică-chimie, socio-umane şi arte plastice.
În urmă cu 8 ani, unitatea îşi schimbă numele în Liceul Pedagogic ”Mircea Scarlat”.

Anul 2012 a fost unul foarte bun pentru elevii acestui liceu. Rata de promovabilitate la examenul de Bacalaureat a fost de 84 la sută, iar peste 94 la sută dintre ei au decis să continue învăţământul, fiind admişi la o facultate.

Elevii de la Pedagogic se mândresc cu rezultatele obţinute la olimpiade. În ultimii 5 ani, peste 50 de elevi au participat la fazele naţionale, 20 au obţinut premii şi menţiuni la fazele naţionale, iar 233 s-au impus la fazele judeţene.

În ceea ce priveşte concursurile naţionale şi internaţionale, anul trecut mai multe premii au ajuns în vitrina cu medalii a liceului. Medalie de argint la concursul internaţional ”Ion Barbu - Dan Barbilian”, premiul I la concursul ”Self Internet Day”, meniune ”Universul Einstein”, premiul special Google la ”Info educaţia” şi premiul III la ”public speaking” – faza regională.

În anul 2012, la Liceul Pedagogic ”Mircea Scarlat” n-a fost înregistrat nici un caz de violenţă.

Colegiul Naţional Unirea – Turnu Măgurele

Ultima treaptă a podiumului este ocupată de Colegiul Naţional Unirea – Turnu Măgurele. Liceul din Turnu Măgurele s-a înfiinţat sub formă de gimnaziu cu numele de „Sfântul Haralambie” la 24 septembrie 1889, având o singură clasă şi doi profesori. Între anii 1889 şi 1894 gimnaziul a fost subvenţionat de bugetul local şi, începând cu 1894, a trecut la bugetul statului. A continuat sub formă de gimnaziu până în septembrie 1919, când a fost transformat în liceu cu „secţie modernă” dând cei dintâi absolvenţi în iunie 1922.

Conducerea colegiul încearcă să atragă cei mai buni elevi. O dovadă în acest sens este şi faptul că în anul şcolar 2012 – 2013, cea mai mare medie la admiterea computerizată a fost 10.

Şi în privinţa rezultatelor de la examenul de Bacalaureat, elevii au făcut o impresie bună. Peste 80 la sută din elevii care au susţinut examenul maturităţii au reuşit să promoveze. Din păcate pentru prestigiul Colegiului, în anul 2012 au fost şi 23 de repetenţi.

În ultimii 5 ani, peste 100 de elevi au reuşit să performeze la olimpiade. Doar anul trecut 100 au obţinut rezultate bune la concursurile naţionale şi internaţionale.

Colegiul primeşte o bilă neagră din cauza numărului mare de cazuri cu violenţă. În 2012 au existat 4 astfel de situaţii.

Trebuie precizat că unul dintre cele mai cunoscute şi prestigioase colegii din judeţul Teleorman, Colegiul ”Ghica” din Alexandria nu a fost inclus în acest top din cauza directorului unităţii care nu a dorit să furnizeze conducerii Inspectoratului Şcolar Teleorman informaţii despre performanţele elevilor săi din ultimii ani. Acest top a fost realizat cu sprijinul Inspectoratului Şcolar.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite