Secretul unui olimpic cu 10 pe linie: „Când înveţi cu plăcere, nu este greu”
0
Adela Caliţescu este o elevă în clasa a XI-a cu 10 pe linie. Olimpică naţională timp de trei ani consecutiv la biologie, fata demonstrează că atunci când există pasiune şi dedicare, învăţătura şi studiul devin o reală plăcere, iar performanţa nu întârzie să apară. Elevul model care visează să ajungă medic nu ar alege să urmeze o facultate în afara ţării.
Dacă pentru cei mai mulţi elevi învăţătura este o corvoadă, pentru Adela Caliţescu studiul este o pasiune. Fata are 17 ani şi este elevă în clasa a XI-a la Liceu teoretic „Al. I Cuza” din Alexandria. Din clasa I până în clasa a XI-a a avut media 10.00 la toate materiile şi spune că niciodată pentru ea studiul nu a fost un supliciu, ba din contră. A învăţat întotdeauna de plăcere şi nu din dorinţa de a avea note mari, ci pentru a acumula cât mai multe informaţii. Învăţând de plăcere, performanţa a devenit ceva firesc.
„Biologia a fost o materie care m-a pasionat într-adevăr”
Fata s-a îndrăgostit de biologie încă de pe vremea când era în şcoala generală. „Biologia m-a pasionat încă din generală. În clasele I-IV, este adevărat, nu se pune foarte mare accent. Era o materie care se numea Ştiinţele Naturii, dar era o materie plăcută. Din clasa a V-a, de când am început studiul botanicii, am fost atrasă de această parte a lumii vii şi înţelegerea fenomenelor, cum se produc fenomenele în natură, despre partea de alcătuire şi morofologie a plantelor. În clasa a VII-a a fost apogeul, când am studiat anatomia şi fiziologia umană. A fost o materie care m-a pasionat într-adevăr. Am participat la olimpiada naţională de ştiinţe pentru juniori şi în casa a VII-a şi în clasa a VIII-a”, povesteşte Adela.
Nu numai biologia a fost materia pe care Adela a studiat-o de plăcere şi nu pentru că aşa impunea programa şcolară. Fata a fost atrasă de limba franceză şi de chimie. Învăţând cu dorinţa de a aprofunda şi a afla cât mai multe despre domeniile care o fascinau, Adela a ajuns la performanţă, la toate cele trei materii. În clasa a IX-a, eleva a ajuns să se califice la naţională la toate cele trei materii : limba franceză, biologie şi chimie. ”
Calificată la naţională la trei materii
Adela a reuşit performanţa de a se califica la etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare la trei materii, în acelaşi an. ”În liceu, în clasa a IX-a eram hotărîtă să merg pe partea de chimie. Deşi mă calificasem la faza naţională de chimie şi la franceză, am ales să merg la biologie. La fel şi în clasa a X-a şi a XI-a am mers tot la olimpiada naţională de biologie. În clasa a IX-a am obţinut o menţiune, în clasa a X-a, premiul II şi m-am calificat în lotul naţional lărgit iar anul acesta am obţinut premiul I şi m-am calificat pentru a doua oară în locul naţional lărgit”, povesteşte Adela.
„Eu prefer când vin de la cursuri să rezolv mai întâi ceea ce am pentru şcoală, rapid. Apoi trec la ceea ce îmi place să fac”
Eleva spune că reuşeşte să îmbine cu succes şcoala cu nevoia de distracţie, specifică vârstei ei. Când trebuie să înveţe, învaţă, iar când are nevoie de recreere, găseşte timp liber. Chiar dacă pare greu de crezut că îi mai rămâne timp, Adela iese cu prietenii, merge la petreceri sau în club şi reuşeşte să găsească un echilibru între viaţa de adolescent şi şcoală. ”Sigur că am timp şi pentru distracţie. Îmi rezerv, de obicei, pentru sfârşitul săptămânii aceste activităţi, însă în caz că apare ceva , spre exemplu o aniversare sau trebuie să fac o supriză pentru cineva, îmi pot rupe din timp şi în cursul săptămânii. Nu am un program aşa rigid. Este flexibil”, spune eleva.
O zi de şcoală pentru Adela începe la cursuri şi continuă cu temele. ” Eu prefer când vin de la cursuri să rezolv mai întâi ceea ce am pentru şcoală, rapid. Apoi trec la ceea ce îmi place să fac. Nişte chimie, nişte biologie, fac nişte franceză, ascult muzică. Normal că îmbin cu pauzele, altfel s-ar ajunge la epuizare”, mai spune Adela.
Eleva recunoaşte că performanţa presupune muncă, dar spune că atunci când munca o faci cu plăcere, studiul nu este o corvoadă. ”Presupune foarte multă plăcere şi multă muncă, evident. Este nevoie de multă dedicare. Trebuie renunţat la unele lucruri în vederea atingerii acestui scop, dar atunci când faci asta cu plăcere, nu este greu”, mai spune fata.
Studiul ca plăcere
„Îmi creează o mare plăcere să citesc. Anul acesta, la olimpiadă spre exemplu, am avut opt manuale. Spre deosebire de toţi ceilalţi ani este numărul maxim de manuale şi adesea se întâmplă ca informaţiile să fie în contradictoriu. Într-un manual citesc aşa, în altul, altfel, şi ajung în momentul în care mă întreb cum este corect. Pentru un simplu aspect în privinţa fiziologiei la retină am stat o zi întreagă. Deşi poate pare aşa obositor şi poate istovitor şi neplăcut mie îmi face foarte mare plăcere şi mi se pare fantastic când descopăr informaţii noi”, povesteşte fata.
Vrea să studieze în România
Adela Caliţescu vrea să urmeze cursurile Facultăţii de Medicină. Datorită premiului pe care l-a obţinut anul acesta la olimpiadă, ar putea opta pentru orice facultate din medicină din ţară. ” O să optez pentru Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii ”Carol Davila", pentru ca mi se pare o scoala foarte buna", spune fata.
Exclude ideea de a studia în străinătate medicina, pentru că are convingerea că facultatea de medicină din România este o şcoală mult mai bună. ” Foarte mulţi francezi vin să facă facultate de medicină la noi, la Bucureşti şi atunci înseamnă că este o şcoală bună. De ce aş pleca departe de ţara mea, de familie la o vârstă aşa de tânără? ” , spune Adela.
Olimpica recunoaşte că există o posibilitate să plece din ţară, după facultate. ” Sunt pasionată de tot ce înseamnă cultura şi civilizaţia franceză. Este posibil ca după facultate să plec în Franţa, dar şcoala aş face-o aici, în România”, mărturiseşte Adela.