Povestea celei mai mici banconote care a fost emisă vreodată în lume: a circulat în ţara noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bancnota de 10 bani
Bancnota de 10 bani

Bancnota românească de 10 bani, emisă în 1917, a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai mică bancnotă din lume. Cu dimensiuni de 27,5 x 38 de milimetri, cea mai mică bancnotă seamănă mai degrabă cu un timbru.

Bancnota de 10 bani emisă în 1917 de Ministerul de Finanţe al României este cea mai mică bancnotă din lume ca mărime, fiind inclusă în Cartea Recordurilor şi măsurând 27,5 x 38 de milimetri. Bancnota de 10 bani a fost pusă în circulaţie la începutul anului în care a fost emisă, an în care România nu mai deţinea ca teritoriu decât Moldova, restul ţării fiind ocupat de trupele germane şi bulgare. Până atunci, pe teritoriul ţării se aflase în circulaţie moneda de 10 bani, bătută la comandă în Anglia. Bancnota cu cea mai mică valoare emisă vreodată în România a fost concepută de desenatorul Horaţiu Sava Dimitriu.

Cea mai mică bancnotă din lume nu avea serie, număr sau filigran şi arată mai mult ca un timbru. Tipărită pe hârtie albă, bancnota cuprinde pe avers, pe un fond brun-verde-galben, cu desen floral şi cercuri cu valoarea „10”, inscripţia frontală „România”, în jos „Ministerul Finanţelor”, iar în părţi „1917”. În câmp, pe medalion rotund, se află efigia regelui Ferdinand, flancată de cifrul regal, iar dedesubt, valoarea nominală, „10 bani ”, în stânga şi dreapta valorii aflându-se funcţiile şi semnăturile. În afara chenarului din stânga, jos, se află înscris: H. Sava Dumitru Inv,  numele celui care a conceput-o.

Pe reversul bancnotei, pe fondul unor haşuri verticale de culoare brun-verde, apare inscripţionată frontal valoarea „zece bani”, în câmp, stema ţării, iar jos, textele „penalităţi”, dispuse pe opt rânduri. Costurile războiului au determinat dimensiunea redusă a bancnotei.

Înlocuirea monedelor cu bancnote, în 1917, este explicată prin faptul că nichelul, din care erau confecţionate monedele, era folosit în industria armamentului. În anul 1917, Ministerul de Finanţe emitea şi bancnotele de 25 şi 50 de bani. Dimensiunea redusă este datorată faptului că ţara se afla în război, costurile unei astfel de bancnote fiind reduse, deoarece se foloseau cerneală şi hârtie puţină.

bancnota

Ce se putea cumpăra cu 10 bani în 1917

Un leu echivala, în 1917, cu 100 de bani. Pentru un kilogram de pâine, în 1917, era nevoie de 5 bancnote de 10 bani, care însumau 50 de bani. Un pui se vindea cu 90 de bani, ceea ce înseamnă că pentru achiziţionarea unui astfel de produs, un român trebuia să aibă 9 banconte de 10 bani. Cu o bacnotă de 10 bani se puteau cumpăra 250 de grame de pâine.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite