La Muzeul Judeţean de Istorie din Alexandria au fost expuse obiectele găsite în urma săpăturilor de la şoseaua de centură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia va rămâne deschisă până la finalul anului
Expoziţia va rămâne deschisă până la finalul anului

Alexăndrenii care vor păşi, zilele acestea, pragul Muzeului Judeţean de Istorie vor avea parte de o expoziţie inedită. Aici au fost expuse vestigiile găsite cu ocazia realizării săpăturilor pentru şoseaua de centură. Şantierul a scos la iveală siteuri din  epoca eneolitică şi medievală.

La Muzeul Judeţean de Istorrie din Alexandria s-a deschis, ieri, expoziţia ”Relicve sub asfalt–cercetări arheologice pe centura rutieră a municipiului Alexandria”, care prezintă rezultatele cercetărilor arheologice preventive efectuate în anii 2011–2012 pe traseul acestei lucrări de investiţie.

Cercetările, întreprinse de către arheologi de la Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan”, cu aportul departamentului de specialitate din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, al Muzeului Naţional de Istorie a României, al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional şi al Muzeului Judeţean, au evidenţiat existenţa unor situri arheologice –aşezări şi necropole– ce datează din epoca eneolitică (jumătatea mil. 5 î.Hr.) până în epoca medievală (sec. XVII–XVIII).

Au fost descoperite 1200 de obiecte 

Săpăturile arheologice, ce au durat mai bine de 100 de zile, au angrenat un număr de 33 de specialişti afiliaţi la opt instituţii, printre care s-au numărat arheologi , restauratori şi conservatori.

Din numărul estimat de aproximativ 1200 de obiecte descoperite în cele peste 750 de complexe arheologice cercetate,  300 dintre cele mai importante vor fi prezentate cu această ocazie. 

Este vorba despre o serie de vase ceramice, unelte şi arme de piatră şi metal, obiecte de uz gospodăresc, obiecte de port şi podoabă din metale comune sau preţioase, monede, piese de inventar funerar, un cuptor metalurgic pentru topit minereul de fier. Exponatele vor fi însoţite de un bogat material fotografic şi documentar.

 Expoziţia ”Relicve sub asfalt–cercetări arheologice pe centura rutieră a municipiului Alexandria” va rămâne deschisă până la sfârşitul anului

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite