Iubirile Marthei Bibescu. Cum a ajuns prinţesa virgină, măritată la 16 ani, presupusa amantă a lui Charles de Gaulle

0
Publicat:
Ultima actualizare:
martha bibescu

Martha Bibescu a fost una dintre cele mai distinse personalităţi ale aristocraţiei secolulului XX. Femeie foarte frumoasă, înzestrată cu toate atuurile unei adevărate prinţese, Martha Bibescu nu a avut însă noroc în dragoste. A căutat toată viaţa „iluzia iubirii”.

Romancier, om politic şi diplomat, prinţesa Martha Bibescu a fost în viaţa personală o fascinantă femeie aflată în căutarea iubirii. Multe dintre poveştile de dragoste trăite de prinţesă s-au soldat cu eşecuri sentimentale. Deşi s-a căsătorit timpuriu, concluzia Marthei Bibescu despre instituţia căsniciei a fost una dezolantă: „Nu merită să cauţi fericirea în căsătorie, sigur nu o vei găsi”.Frumuseţea Marthei, aflată la vremea adolescenţei, l-a vrăjit de timpuriu pe prinţul George Valentin Bibescu. La doar 14 ani  Martha s-a logodit cu prinţul Bibescu care avea  16 ani. Căsătoria s-a făcut cu dispensă de la Vatican, Martha fiind catolică. ”A da o virgină pe mâna unui bărbat este ca şi când ai da un Stradivarius pe mâna unei maimuţe“, a fost concluzia pe care avea să o tragă prinţesa, la vremea memoriilor, despre căsătoria din adolescenţă. A devenit mamă la doar 17 ani, dând naştere unei fetiţe, Valentina. Medicii i-au recomandat repaos sexual doi ani, după naşterea la vârsta adolescenţei.

Prinţul George Bibescu s-a consolat într-un lung şir de infidelităţi care au alimentat bârfele epocii. Despre soţul infidel, căruia i-a rămas alături toată viaţa, Martha scria:

„A crezut toată viaţa că e suficient să existe pentru a fi iubit, nu i-a trecut niciodată prin minte să ofere şi el ceva în schimb.“

Experienţa primei iubiri extraconjugale neîmplinite a fost una dureroasă pentru frumoasa prinţesă care, aşa cum avea să noteze mai târziu în jurnale, a înţeles că e mai bine să se facă iubită, decât să caute în permanenţă un bărbat care să îi merite dragostea.

martha bibescu

Deşi de-a lungul căsniciei lor, fiecare şi-a căutat fericirea separat, se spune că Martha Bibescu l-ar fi iubit pe prinţ. I-a rămas alături soţului bolnav în ultimele momente ale vieţii. Se spune chiar că l-ar fi smuls din braţele amantelor pentru a-l îngriji personal. 

„Părinte, n-am încetat niciodată să-l iubesc pe George. Viaţa ne-a învăţat că adevărata dragoste nu urmează decât după multe mistere, după o ucenicie răbdătoare, tandră şi dureroasă. «Un bărbat ştie când îl iubeşte o femeie», mi-a spus el într-o zi aproape să ne sfâşiem. Şi mi-a spus-o în legătură cu alta, iar eu n-am protestat şi n-am spus: «Ştii, că şi eu te iubesc, încă?»“, i-ar fi mărturisit Martha Bibescu confidentului ei, abatele Mugnier, după moartea soţului. 

L-a vrăjit  pe prinţul Wilhelm, moştenitorul tronului Germaniei

Martha Bibescu l-a vrăjit  pe prinţul Wilhelm, moştenitorul tronului Germaniei, în 1909. Se spune că prinţul german i-a scris lui George Bibescu pentru a îi cere permisiunea să corespondeze cu soţia sa, numind-o  „cea mai frumoasă şi mai inteligentă femeie din România”. Adoraţia prinţului a fost încurajată de Martha care, nota flatată în jurnal „Domnind peste el, domnesc peste un imperiu”. În ciuda cadourilor şi a iubirii înflăcărate declarate de moştenitorul tronului Germaniei, se spune că Martha nu s-ar fi îndrăgosit cu adevărat de el. 

Francezul Charles Louis 

Prinţesa Martha Bibescu a avut o relaţie furtunoasă cu francezul Charles Louis de Beauvau Craon, unul dintre cei mai râvniţi burlaci ai Franţei. Amanul francez  a ajuns să o ameninţe cu sinuciderea şi i-a cerut să divorţeze de Bibescu. Mama lui Charles Louis a intervenit între cei doi amorezi şi a făcut tot posibilul să-i despartă. Charles Louis a acceptat până la urmă o logodnă aranjată de mama sa, însă gândul i-a rămas la Martha.

Cei doi s-au despărţit şi s-au împăcat de mai multe ori. Indecisă între insistenţele amantului, care îi cere o viaţă împreună, şi insistenţele soacrei care o imploră să nu-şi părăsească soţul, Martha s-a retras o vreme la mănăstirea din Alger, dar nu a divorţat. „Charles Louis a fost adevărata mea dragoste şi nici el nu s-a împãcat vreodatã cu ideea că m-a pierdut”, avea să noteze prinţesa în memoriile de mai târziu.

image

Colonelul Christopher Thomson, ”bărbatul care i-a oferit iubirea vindecătoare”

Martha l-a cunoscut pe colonelul Christopher Thomson, în primăvara anului 1915,. Britanicul avea 40 de ani şi era un miliar de succes, un bărbat inteligent şi fermecător. Misiunea sa la Bucureşti era de a convinge autorităţile româneşti să renunţe la neutralitate şi să se alăture în război Marii Britanii şi Franţei. Celibatar convins, Christopher s-a îndrăgostit nebuneşte de Martha.

În memoriile sale, Martha îl aminteşte drept „bărbatul care i-a oferit iubirea vindecătoare”,  după un lung şir de dezamăgiri afective.  De la relaţia cu maiorul britanic i s-au tras prinţesei acuzaţiile de spionaj. I s-a spus „Mata Hari“ de România şi s-a speculat că ar fi făcut în vremea războiului un joc dublu, pentru nemţi şi pentru englezi.

Prinţesa şi-a trăit povestea de dragoste cu maiorul englez la Mogoşoaia Relaţia celor doi a continuat şi după plecare lui Thompson din România. S-au reîntâlnit în 1920 la Paris şi au continuat să îşi scrie vreme de 15 ani. Colonelul a murit în 1930, în urma unui accident de zeppelin.

martha bibescu

Chares de Gaulle 

Plecată în exil şi trecută de a doua tinereţe, Martha Bibescu a avut o relaţie specială cu Charles de Gaulle. Preşedintele francez este cel care i-a scris Marthei Bibescu: „Pentru mine, dumneavoastră sunteţi personificarea Europei.“Charles de Gaulle a fost ultimul mare prieten al Marthei Bibescu, alături de care prinţesa a participat la reuniuni oficiale de la Palatul Élysée. În 1963, prinţesa a devenit consilier al preşedintelui francez Charles de Gaulle în problema românească. La moartea lui de Gaulle, prinţesa a notat în jurnal: „Mă doare. Umbra gigantică sub care îmi plăcea atât de mult să mă adăpostesc nu mai există“.   

Martha Bibescu s-a stins din viaţă la 87 de ani, în 1973. A cerut să i se scrie pe mormântul din cimitirul Père Lachaise din Paris „Marthe Bibesco, ecrivain français“.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite