FOTO Cei mai frumoşi români. Andreea Borţun şi Alexandru Ion, tinerii care au creat Festivalul de Teatru Tânăr Ideo Ideis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andreea Borţun şi Alexandru Ion sunt doi tineri fără de care, la Alexandria, teatrul nu ar fi existat. Erau adolescenţi pe vremea când au înfiinţat Festivalul de Teatru Tânăr „Ideo Ideis”, într-un oraş în care nu exista nici teatru, nici cinematograf. Astăzi, Andreea Borţun este un apreciat scenarist, Alexandru Ion, un cunoscut actor, iar  creaţia lor a ajuns un adevărat fenomen.

Când le-a venit ideea înfiinţării unui festival de teatru, Andreea avea 15 ani, iar Alexandru, 18 ani. Îi unea pasiunea pentru teatru şi faptul că amândoi activaseră în trupa de teatru a Colegiului „Al. D. Ghica” din Alexandria. „În primul an de festival directorii «Ideo Ideis» am fost eu şi Oana Nedelea. Am început povestea «Ideo Ideis» în trei. Oana a continuat sa rămână în festival încă câteva ediţii, iar acum este un foarte bun prieten şi consultant al Asociatiei. Oana este Social Media Strategist la una dintre cele mai importante agenţii de publicitate din Romania McCann Erickson”, povesteşte Andreea.

A veni cu o asemenea idee într-un oraş fără instituţii de cultură active, fără teatru, fără cinematograf a fost o nebunie. O nebunie frumoasă care avea să se tranforme într-un fenomen. Membri ai trupei de teatru „TETA“, tinerii participaseră la festivaluri de teatru de profil din ţară, festivaluri la care interpretau în limba engleză. Şi-au dorit să-şi pună în scenă pasiunea în limba romană şi, mai ales, să facă acest lucru la ei acasă, unde teatru nu exista.

Pentru că şi-au dorit şi pentru că îndrăznit să treacă dincolo de dorinţă şi vis, cei doi au pus bazele unui festival de teatru tânăr. Aşa a luat naştere „Ideo Ideis“. Vestea despre iniţiativa lor a ajuns până la urechile marelui Marcel Iureş care a vrut să vadă „nebunia” cu ochii lui şi a venit la Alexandria. „Prin simpla lui prezenţă în viaţa festivalului, Marcel Iureş a început să-l valideze, nu numai în ochii celorlalţi, dar, pe undeva, şi în ochii noştri”, povestea Andreea într-un interviu. 

Prima ediţie a festivalului s-a ţinut în 2006. „Explozia de inconştienţă”, cum aveau să-şi catalogheze, mai târziu, cei doi iniţiativa: a fost un succes. Şi din acel moment, povestea „Ideo Ideis“  a mers mai departe, Alexandria a devenit o capitală a teatrului tânăr, iar Andreea Borţun şi Alexandru Ion, deveniţi co-preşedinţii ai festivalului şi-au dus visul mai departe. „În momentul asta suntem co-preşedinţii festivalului. Colegii noştri, şi ei din Alexandria, Lavinia Cioacă şi Mircea Postelnicu, sunt co-directorii evenimentului. Încercam să delegam responsabilităţi şi altor colegi, pentru ca eu şi Alex să putem dezvolta şi alte proiecte ale Asociaţiei TETA”, spune Andreea.

Au făcut din „Ideo Ideis“ un fenomen şi o şcoală de teatru

Festivalul a crescut de la an la an. Plecat de la ideea unui concurs pentru liceenii cu dragoste de teatru, „Ideo Ideis“ a ajuns să însemne mai mult decât atât. Festivalul creat de Andreea Borţun şi de Alexandru Ion este, astăzi, o formă alternativă de educaţie, o modalitate prin care tinerii pasionaţi de teatru se descoperă pe ei, învaţă să comunice şi, mai ales, câştigă experienţă şi încredere în ei. Pe lângă Marcel Iureş, tinerii care au fondat festivalul, au atras alături de ei în povestea „Ideo Ideis“ nume mari precum Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu, Medeea Marinescu, Cătălin Ştefănescu sau Marius Manole. Ajuns la a VIII-a ediţie festivalul-fenomen a adunat în 2013, la Alexandria, sute de liceeni din toată ţara participanţi la competiţia propriu-zisă din festival, dar şi la atelierele susţinute de regizori şi actori. Se spune că cine vine o dată la „Ideo Ideis“, va reveni cu siguranţă pentru că aici se va regăsi şi tot aici va găsi o comunitate de oameni frumoşi, visători pentru care teatrul este mai mult decât o pasiune.

Andreea Borţun: „Ideo Ideis e my coming of age story“

„Am crescut cu festivalul ăsta şi am devenit odată cu el. Fireşte că, la 15 ani, porneam deja cu un set de valori şi de principii primite de la ai mei, eram pe un drum. Însă destul de rapid, prin «Ideo Ideis», am început să trec prin experienţe care m-au ajutat să-mi validez principiile şi să-mi dau seama în ce cred de fapt, ce mă revoltă, ce vreau să schimb la mine şi la contextul de care mă înconjor. Prin festivalul asta, în adolescenţă, mi-am construit nişte repere şi mi-am proiectat un anume tip de experienţe ideale. După opt ani, văd «Ideo Ideis» altfel, cumva cu mult mai multă admiraţie şi fiind mult mai conşientă de ceea ce el produce”, mărturiseşte Andreea Borţun.

Cariere de succes

Cei doi tineri, fără de care Alexandria nu ar fi avut teatru, au crescut odată cu „copilul lor“. Alexandru Ion a absolvit UNATC în anul 2009. A urmat cursurile unui master de Actorie, iar în vara acestui an a absolvit  un master de Teatrologie, marketing şi management cultural. În timpul anului, joacă la Teatrul Metropolis, la ArCuB şi la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, în patru spectacole regizate de Victor Ioan Frunză. ”Pot fi vazut in patru spectacole din Bucuresti. "Ingeri in America" la Teatrul Metropolis, „Dom Juan“ la ArCuB, „Familia Tot“ şi „Furtuna“ la Centrul Cultural pentru UNESCO Nicolae Bălcescu. Toate aceste spectcole sunt regizate de Victor Ioan Frunză, iar scenografia este realizată de Adriana Grand”, ne-a spus tânărul actor.

Andreea Borţun a absolvit, de asemenea, UNATC şi a studiat în Germania filosofie, teorie de artă şi literaturaăla ECLA of Bard, Berlin. Este de profesie scenarist, iar scurt-metrajul său „Mr. Moonlight” a primit în acest an Menţiunea Specială a Juriului la „Robert Bosch Stiftung Co-Production Prize”, în Germania. În momentul de faţă, Andreea îşi dezvoltă primul său scenariu de lungmetraj, „O zi libera“, proiect ce urmează să fie realizat în co-producţie cu Italia. 

În 2011 a fost invitată la conferinţele TEDx, conferinţa ideilor bune. „Aici am vorbit despre ce înseamnă întâlnirile fericite de la „Ideo Ideis“.  Festivalul de la Alexandria este un loc în care oamenii au parte de nişte întâlniri foarte speciale, de la întâlniri cu oameni până la întâlniri cu propriile lor gânduri şi idei care îi lovesc în cele mai neaşteptate momente, tocmai pentru că ceva declanşează asta”, povestea co-fondatoarea „Ideo Ideis“, pentru „Adevărul“.

Cetăţeni de onoare ai oraşului în care au adus teatrul

Pentru că au adus teatrul la Alexandria, cei doi co-fondatori ai festivalului se bucură de respectul comunităţii locale. Ei au fost propuşi de primarul municipiului Alexandria pentru titlul de Cetăţeni de onoare ai oraşului. Au primit titlul în 2012 ca o reunoaştere a meritelor lor.

Întrebată ce sfat ar da tinerilor care au astăzi 15 ani şi un vis care poate părea nebunesc, Andreea mărturiseşte: „Treaba asta cu sfaturile nu cred că mă caracterizează. Tot ce pot să împărtăşesc e parte din experienţa mea. Iar în 2006, când aveam 15 ani, ştiu că am început «Ideo Ideis» pentru că nu cunoaşteam încă sentimentul de frică. Îmi plăcea foarte tare să visez cu ochii deschişi şi îmi plăcea la fel de mult să mă revolt. Atunci când mai mulţi oameni visează la o nebunie, la lucrul ăla care pare complet irealizabil dacă l-ai visa doar tu, îţi dai seama că aproape orice e sub controlul tău devine posibil. Şi dacă gândul ăla ajunge să nu te lase să dormi, atunci cred că eşti pe drumul cel bun”.

Povestea merge mai departe – Alternopedia

Andreea şi Alexandru se pregătesc, acum, de o nouă provocare. O continuare a poveştii „Ideo Ideis“, numită Alternopedia.  „Alternopedia vine ca o extindere a razei de actiune pe care o are festivalul «Ideo Ideis». Continuăm procesul de educaţie alternativă prin teatru propus la Alexandria şi o facem într-un program de explorare personală care foloseşte tehnici teatrale şi exerciţii specifice pregătirii unui actor pentru a-i aduce pe participanţi mai aproape de ei înşişi.  Atelierele Alternopedia sunt mai mult decât nişte cursuri. Scopul lor este să-i ajute pe cei care aleg să ia parte la această experientă să devină mai dezinhibati şi mai încrezători în propriile forţe”, conchide Alexandru.  

Alternopedia îşi va deschide porţile pe 15 decembrie.

Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Cei mai frumoşi români. Mandache Leocov, „părintele“ Grădinii Botanice din Iaşi, omul care a salvat Copoul de furia sistematizării comuniste

FOTO Cei mai frumoşi români. Povestea lui Grigore Bondavali, omul care „fabrică” olimpici în ringul de box

FOTO VIDEO Cei mai frumoşi români. Povestea doctorandului din Galaţi care a hrănit zile la rând o mie de sinistraţi

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite