FOTO Cei mai frumoşi români. Povestea lui Grigore Bondavali, omul care „fabrică” olimpici în ringul de box

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul „Adevărul“ vă propune să descoperiţi, până pe 24 ianuarie, poveştile a 55 de români frumoşi, care ne fac mândri prin ceea ce fac în ţară sau de dincolo de graniţe. Campania „Cei mai frumoşi români“ a ajuns la a treia poveste, cea a lui Grigore Bondavali, fost boxer, actual antrenor, devenit cunoscut prin victoriile celor pe care i-a antrenat.

Campania „Cei mai frumoşi români“ este despre viaţă şi despre învingători. Astăzi vă spunem povestea lui Grigore Bondavali. A găsit împlinirea prin elevii săi, iar satisfacţiile profesionale sunt cele care i-au dat întotdeauna puterea să meargă mai departe. Cu o carte de vizită de invidiat, Grigore Bondavali, fost boxer, a reuşit să se impună în sport datorită seriozităţii şi devotamentului pentru sportul cu mănuşi.

Respectul şi bunul-simţ pentru adevărata valoare au fost reperele pe care şi-a construit întreaga sa carieră. Bondavali, în vârstă de 59 de ani, are un CV impresionant: a fost antrenor la clubul Steaua Bucureşti şi secund la echipa naţională. A instruit sportivi în mai multe colţuri ale lumii, dar de fiecare dată s-a întors acasă. Printre elevii săi se numără campionii români Dorel şi Marian Simion, dar şi Lucian Bute.

Între anii 1997-2000, a lucrat alături de lotul de sportivi din care făceau parte campionii Dorel şi Marian Simion. Bondavali îşi aminteşte de un tânăr care promitea că va face performanţă. Este vorba despre Lucian Bute, care, sub îndrumarea sa tehnică şi tactică, a reuşit la Campionatul Mondial de Seniori de la Houston în anul 1999 să câştige bronzul. „Lucian promitea de la început că va face înaltă performanţă. Era serios, muncitor şi sârguincios. I-a plăcut mereu ceea ce face, lucru care l-a ajutat să ajungă atât de sus“, spune antrenorul.

Performanţă la Houston

Rezultatele Campionatelor Mondiale de la Houston 1999 vorbesc de la sine despre performanţa antrenorului Bondavali. „Pot să spun că au fost cele mai bune din istoria boxului românesc. În acel an s-au obţinut 7 medalii: Crinu Olteanu- medalie de aur, Marian Simion - medalie de aur, Adrian Diaconu- medalie de argint, Valdemar Cucereanu- medalie de bronz, George Lungu- medalie de bronz şi Lucian Bute- medalie de bronz“, spune antrenorul.

La lotul naţional, cei mai frumoşi ani

Seriorizatea şi ambiţia elevilor săi se reflectă în titlurile obţinute cu sudoare, multe ore de antrenament, disciplină şi muncă. Începând cu anul 1998, Bondavali l-a pregătit pe Alexandru Marian care a reuşit să ocupe locul II la Campionatul European de Senior de la Minsk, iar în anul 2000 să ia aurul la Campionatul de Juniori de la Atena. Tot anul 2000 i-a adus calificarea la Olimpiada de la Atena unde România a fost reprezentată de Marian şi Dorel Simion. Ambii au reuşit să ocupe locurile 2 şi 3 pe podium. „Am mai participat şi la alte campionate din Bulgaria, Tunisia, Canada, Thailanda, Cuba, de unde ne-am întors cu locuri fruntaşe, toate competiţiile desfăşurându-se la nivel mondial şi european. Cei mai frumoşi ani i-am petrecut la cârma lotului naţional de box, dar şi la Federaţia din Tunisia“, a mai spus antrenorul.

Antrenor  la Steaua

În perioada 2000-2001, Grigore Bondavali a fost antrenor principal la  „Steaua“ Bucureşti. A ocupat apoi funcţia principală pe banca echpei naţionale la campionatul din Cuba, unde sportivii pe care îi antrena au obţinut locul III. Datorită lui Răzvan Andreiana, România a fost din nou pe podiumurile lumii, pugilistul ocupând locul 2 la Campionatul Mondial din Guadalajara, Mexic.

Energia familiei

Familia i-a fost mereu aproape şi i-a înţeles pasiunea pentru box. Mai mult pe drumuri, între antrenamente, şedinţe, campionate şi olimpiade, Grigore Bondavali a găsit întotdeauna un sprijin în soţie şi cei doi copii. „Tata a dat dovadă în aceşti aproape 15 ani în care a fost mai mult prezent în viaţa boxului românesc decât în propria lui viaţă, de măiestrie şi de un deosebit talent în arta antrenoratului, dar şi de multă compasiune şi înţelegere pentru toţi elevii săi şi, nu în ultimul rând, de putere de muncă, pe care o primea de acasă“, spune Suzana, fiica antrenorului.

La sala de sport din Grădiştea

După ce a instruit sportivi din aproape toate colţurile lumii, acum Bondavali lucrează cu copiii din comuna Grădiştea. Din cauza incendiului, din 28 februarie 2011, care a mistuit sala de box a Stadionului Municipal, Bondavali s-a văzut nevoit să-şi desfăşoare activitatea departe de oraş, acolo unde are condiţii pentru a pregăti elevii.

Într-o sală a şcolii din localitate, Grigore Bondavali pregăteşte copii pentru concursuri mondiale şi europene, aşa cum a făcut-o până acum cu marii sportivi ai României. „Cu sprijinul autorităţilor locale şi a conducerii unităţii de învăţământ, sala de sport de la Grădiştea a devenit o pepinieră a boxului municipal, unde oferim sprijin elevilor care doresc performanţă în sportul cu mănuşi“, a spus antrenorul. Atunci când nu se află în ring să-şi antreneze elevii, Grigore Bondavali se ocupă cu creşterea albinelor pe care o consideră un moment de linişte şi de relaxare.

Vă recomandăm şi:

FOTO VIDEO Cei mai frumoşi români. Povestea doctorandului din Galaţi care a hrănit zile la rând o mie de sinistraţi

FOTO VIDEO Cei mai frumoşi români. Povestea Iasminei Răceanu, eleva care a făcut înconjurul lumii cu logo-ul Google, pictat de Ziua României

STUDIU Sportul îmbunătăţeşte performanţele şcolare ale adolescenţilor

FOTO Reacţii despre performanţa reuşită de Simona Halep, numărul 11 la nivel mondial

FOTO VIDEO Drumul unei campioane europene la aerobic. Andreea Scînteie - spre performanţă, cu rata de Topraisar

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite