FOTO VIDEO Cei mai frumoşi români. Povestea doctorandului din Galaţi care a hrănit zile la rând o mie de sinistraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul „Adevărul“ vă propune să descoperiţi, până pe 24 ianuarie, poveştile a 55 de români frumoşi, care ne fac mândri prin ceea ce fac în ţară sau de dincolo de graniţe. Campania „Cei mai frumoşi români“ a ajuns la a doua poveste, cea a gălăţeanului Floricel Cercel, maistru bucătar şi doctorand în industria alimentară.

Campania „Cei mai frumoşi români“ este despre viaţă şi despre învingători. Astăzi, vă prezentăm povestea lui Floricel Cercel, care a transformat meseria în artă, apoi, pasiunea l-a împins către cercetare. Este, pe scurt, povestea unui gălăţean, maistru militar bucătar şi doctorand în industria alimentară. După 40 de ani de viaţă, jumătate dintre ei petrecuţi în jurul bucătăriei, Floricel Cercel este convins că disciplina militară l-a ajutat foarte mult la atingerea performanţei în cercetarea produselor alimentare din carne. În prezent, Cercel este maistru militar bucătar la Unitatea Militară 264 din Galaţi, dar şi doctorand în ingineria alimentelor. La inundaţiile din toamnă, Cercel a gătit sinistraţilor din Galaţi.

Floricel Cercel s-a născut într-o comună de lângă Galaţi şi a terminat liceul de industrie alimentară, specializarea „Carne, lapte, legume, fructe“, în 1991. Apoi acontinuat cu o şcoală militară la Sibiu, tot pe parte de alimentaţie, devenind maistru bucătar. Facultatea a făcut-o, evident, tot în domeniu: Chimie Alimentară, Acvacultură şi Pescuit, în 1998. Un an mai târziu, Floricel a făcut parte cu mândrie din prima generaţie care s-a înscris la masterat. Disciplina, curajul, curiozitatea şi încăpăţânarea l-au ajutat să-şi atingă visul: să fie cel mai bun.

De la ce a pornit totul? „Am făcut o mâncare de varză, într-o seară, când mama a tăiat varza, dar n-a mai apucat să o prepare pentru că a fost internată la spital. Am preluat eu problema, am făcut mâncarea, a mâncat toată lumea, nimeni n-a păţit nimic. Chiar am primit felicitări. Atunci am zis că este de bine, a fost un fel de încurajare“, îşi aminteşte doctorandul de la „Dunărea de Jos“.

image

Au trecut anii, a trecut şi el prin şcoli, licee şi facultăţi şi a început să-i placă tehnologia cărnii. În acest moment, Floricel este un artist în ale gătitului, dar şi profund interesat de cercetare. „Fac totul dintr-o pură curiozitate. Să văd ce-mi iese! Trebuie să transpui în practică ceea ce gândeşti“, spune Floricel Cercel. Tocmai de aceea, s-a apucat de un doctorat la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi. Şi-a ales şi o temă de cercetare extreme de interesantă: „Proteinele fiind o sursă importantă de hrană şi energie a organismului, reprezintă viitorul. Este un domeniu foarte bun pentru cercetare“, explică Floricel, care ţinut să adauge că nu va pleca niciodată în străinătate pentru a pune în aplicare ceea ce învaţă la Galaţi. „Nu voi pleca în străinătate, pot să studiez proteinele miofibrilare şi aici. Chiar şi aşa, nu ştiu ce voi face după ce voi termina doctoratul. Nu aş vrea să urmez o carieră didactică, vreau cercetare în continuare. Trebuie să fii optimist, în cercetare, altfel nu-ţi iese nimic“.

Bucătarul sinistraţilor

Dar latura cu adevărat sensibilă a lui Floricel Cercel am descoperit-o în timpul inundaţiilor din luna septembrie, din judeţul Galaţi. Era în misiune de ajutorare a sinistraţilor din comuna Costache Negri, una dintre cele mai afectate localităţi. Gătea zilnic pentru o mie de suflete. Nu se dezlipea ore în şir de lângă bucătăria de campanie. Ştia că peste o mie de oameni aşteptau prânzul cald gătit de el.

image

„Împreună cu mai mulţi colegi şi cu o BR-A2 (bucătărie rulantă) am mers la Costache Negri pentru a face mâncare pentru o mie de oameni sinistraţi. Eu am mai fost la Cosmeşti (n.r. – comuna Cosmeşti, grav afectată de inundaţii în 2005). Cât ai fi de robot, tot ce vezi acolo te mişcă. Fiind în armată, m-au trimis în misiune, pur şi simplu… mi-au spus doar să merg să le fac mâncare oamenilor. Când am ajuns acolo, mi s-a ridicat părul pe mâini. Am mai gătit sub această presiune deosebită. Am făcut mâncare pentru 3.000 de persoane, dar numai în aplicaţii. Cât ai fi de încercat, când vezi necazul uiţi că eşti în misiune. Tu nu mai contezi. Când vezi oamenii aceia că-ţi mulţumesc pentru o lingură de mâncare, uiţi de tot“, povesteşte Floricel cu lacrimi în ochi.

Inundaţiile trec, cercetarea rămâne!

După mai bine de trei săptămâni petrecute în mijlocul sinistraţilor din judeţul Galaţi, Floricel Cercel s-a întors printre eprubetele şi reactivii din laboratoarele Universităţii „Dunărea de Jos“. S-a reîntâlnit cu îndrumătorul său de doctorat, profesorul Petru Alexe, cel care deţine şi funcţia de decan al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.

image

„Floricel Cercel este o excepţie, deşi ar trebui să fie o normalitate. S-a încăpăţânat să rămână într-o zonă de cercetare, pentru că din poziţia de angajat al armatei nu i se garanta un viitor foarte strălucit. Este o excepţie pentru că are o modestie întinsă până după limita normalităţii şi are o putere de muncă foarte mare. Sper să şi obţinem împreună obiectivele pe care ni le-am propus. Nu ştiu cum se împarte el între cercetare şi popota de la cazarmă, important este că m-a convins că poate să ajungă la o finalitate“, ne explică pe scurt mentorul lui Floricel Cercel.

Petru Alexe nu se teme că Occidentul îl va „fura“ pe Floricel. „Cercel este român, singura mea teamă este că nu vom putea termina ce-am început împreună“, spune Petru Alexe.

Colegii, numai de bine despre Floricel

În laborator am dat peste două colege de-ale lui Floricel Cercel. Mariana Stroiu este îndrumător în laborator şi este convinsă că Floricel va ajunge să o depăşească la finalul doctoratului. „Este curios, nu întreabă, fură. La început am zis că nu pot să lucrez cu el, am vrut să-i fac praf de ducă, dar până la urmă l-am acceptat. De atunci mi-am dat seama că este un om deosebit, interesat până la maxim de ceea ce face. Îmi lua caietul şi calcula şi el. Pune şi multă pasiune“, povesteşte femeia.

image

Mariana Stroe mai are şi alte cuvinte de laudă la adresa lui Floricel: „Cum tot este la modă microcapsularea produselor, Floricel a reuşit, într-o seară, să facă acest lucru în cazul proteinei de peşte. Este nemaipomenit, a încercat într-o seară şi a reuşit“. Şi pentru că tot am amintit de proteina lui Floricel, trebuie să amintim că gălăţeanul a participat anul trecut la un concurs internaţional studenţesc, Ecotrophelia. El a furnizat proteinele miofibrilare din peşte din produsul cu care echipajul din Galaţi a ajuns până în marea finală de la Paris.

CITIŢI ŞI:

„Cei mai frumoşi români“, 55 de poveşti care fac România mai frumoasă

FOTO Cum s-a modificat logo-ul Google în ultimii ani, de Ziua României

Bilanţ catastrofal al inundaţiilor din centrul judeţului Galaţi: peste 8.200 de persoane evacuate, sute de case afectate

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite