VIDEO Combinatul UPSOM Ocna Mureş în urmă cu 16 ani: „motorul“ economic al oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul combinat UPSOM Ocna Mureş funcţiona în urmă cu 16 ani la capacitate maximă. Cel puţin aşa rezultă dintr-un filmuleţ încărcat pe internet, care prezintă realităţile oraşului din judeţul Alba în anul 1996.

Combinatul de produse clorosodice se afla la vremea respectivă în proprietatea statului român şi avea câteva mii a angajaţi. La începutul anilor 2000 a fost cumpărat de compania Bega SA Timoşoara, după care a ajuns în proprietatea indienilor de la GHCL care l-au închis în 2010. Mai lucrau atunci aproximativ  800 de oameni.

În prezent, combinatul este în faliment iar lichidatorul judiciar încearcă să îl vândă cu 10 milioane de euro. Materialul video este filmat dintr-un turn al combinatului, iar ceea ce se vede arată activitatea intensă de pe platforma industrială. UPSOM era în urmă cu 16 ani  cel mai mare producător de sodă calcinată din România şi unul dintre cei mai mari din estul Europei.

Filmuleţul mai cuprinde şi alte imagini din oraş, neschimbat în cea mai mare parte până astăzi. Singura diferenţă majoră este absenţa craterului din apropierea centrului oraşului, format la sfârşitul anului 2010 după prăbuşirea unei galerii a fostei exploatări de sare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite